Antena Căutare

Alunecari masive de teren intr-o comuna din Cluj. Autoritatile privesc neputincioase

Cand si pamantul iti fuge de sub picioare, nimic nu mai e sigur. Printr-o spaima crunta a zilei de maine trec localnicii dintr-o comuna din Cluj. Alunecarile de teren le ameninta casele, curtile, fermele si chiar navalesc peste morminte. Iar cum toamna e la inceput, localnicii stiu ca pamantul imbibat cu apa o sa curga peste case ca o lava de noroi.

De doi ani, localnicii stau cu frica-n san. De atunci, pamantul a inceput sa o ia la vale. Numai vara asta s-a deplasat cu mai bine de o jumatate de metru.

“Aici intotdeauna au fost probleme. La distanta cam de 150 de metri tot timpul au fost alunecari. Casa crapa, tot timpul aluneca pamantul in jos”, spune un localnic.

Oamenii au alunecat si ei intr-o spaima crunta. 400.000 de metri cubi s-ar putea revarsa oricand peste tot ce-au adunat o viata, intr-o avalansa de pamant.

Proprietarul unei ferme situata intr-o vale e disperat: “Am facut niste investitii suplimentare de 100 de mii de euro, tocmai pentru a face niste drenaje si sa incercam sa evitam aceste probleme”. Dar degeaba. Ar fi nevoie de 400.000 de euro. Autoritatile insa tot asteapta. Se vor face demersuri numai in momentul in care va exista o baza cu studiile necesare. Cert e un singur lucru: trebuie intervenit de urgenta.

"In principal, solutiile ar fi de evacuare a excesului de apa si stabilizarea bazei de alunecare a terenului si plantatii de protectie pe toata suprafata alunecarilor rapide", spune Iulian Roman, inginer geolog. Asa ca satenilor nu le raman decat rugaciunile.

Mita de 200.000 € la ICCJ: Judecatoarea Maria David, condamnata la 4 de inchisoare... Situatie disperata la Spitalul Judetean Brasov. Sectia de Oncologie a ramas fara medici!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x