Antena Căutare

Astăzi creștinii ortodocși de rit vechi din România şi Republica Moldova îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei! Ce spune tradiția populară

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, Ziua Sfântului Andrei, iar cei de stil nou îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei în 30 noiembrie în fiecare an.

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc astăzi, 13 decembrie, Ziua Sfântului Andrei, iar cei de stil nou îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei în 30 noiembrie în fiecare an.

În tradiția populară Ziua Sf. Andrei marchează începutul iernii, fiind cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Sântandrei Cap-de-Iarnă.

Potrivit tradițiilor creștine, Sfântul Andrei este unul dintre cei doisprezece Apostoli, care a fost ales să predice Evanghelia de însuşi Mântuitorul. Fiul unui pescar din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, Andrei, împreună cu fratele său Petru a fost un ucenic al lui Ioan Botezătorul.

Fiind cel mai vârstnic dintre Apostoli, Sfântul Andrei se bucură de o cinstire deosebită pe teritoriul neamului romănesc. După Înălţarea Domnului, Andrei a mers să predice Evanghelia, iar atunci când apostolii au tras la sort, Apostolului Andrei i-au revenit ţinuturile din jurul Mării Negre şi Mării Marmara, teritorii pe care în prezent se află Turcia, România şi Bulgaria.

Altfel spus, Sfântul Apostol Andrei este cel care a propovăduit creștinismul anume pe teritoriile geto-dacice, locuite în prezent de români. De aceea, Sfântul Apostol Andrei este considerat încreştinătorul şi ocrotitorul neamului românesc.

În acest sens, în părțile noastre există numeroase mărturii, precum Peștera Sf. Apostol Andrei, Izvorul Sf. Apostol Andrei, colinde și cântece populare și multe alte dovezi.

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Andrei și bineînțeles îi sărbătorim si pe toți aceia care poartă numele Andrei sau nume derivate din acesta și își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.

Pentru cei care doresc să afle semnificația numelui Andrei, se consideră că acesta vine din greacă în care înseamnă bărbăție, curaj, voință și neînfricare.

Ziua Sfântului Andrei marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae şi se vor încheia de Bobotează.

VIDEO! Tânăra agresată la staţia Costin Georgian a făcut declarații șocante: A reuşit să se salveze după ce s-ar fi lupt... UPDATE. VIDEO. Regele Mihai s-a întors pentru totdeauna în România. Sicriul cu corpul Majestăţii Sale este dus la Castel...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x