Antena Căutare

Butonul purtat de Mihail Kogalniceanu si inscriptionat cu textul "Horei Unirii", a fost dat in cautare internationala

Numeroase obiecte de cult, printre care bijuterii de argint, monede imperiale, republicane si romane, carti de cult si icoane vechi, au disparut in ultimii ani din bisericile si muzeele din Vrancea.

Printre obiectele pretioase se numara si un buton de camasa care i-a apartinut lui Mihail Kogalniceanu si pe care era inscriptionat textul "Horei Unirii", disparut de la Muzeul de Istorie din Focsani, scrie Ziarul de Vrancea.

Obiectul de arta, confectionat de catre un bijutier din Iasi, se afla in colectia Muzeului Vrancei dedicata Unirii de la 1859. Butonul, disparut in 2005, este acum dat in urmarire nationala si internationala, insa autoritatile stiu ca este greu de gasit.

Butonul i-a fost daruit lui Kogalniceanu, consilier al domnitorului Alexandru Ioan Cuza si sef al guvernului, in semn de recunostinta fata de eforturile premergatoare Unirii. Bijuteria a fost cumparata de Muzeul Vrancei, in anii '70, cu 1.000 de lei.

"De câtiva ani nu se mai poate vorbi de un fenomen. In Vrancea, nu au mai fost inregistrate furturi de bunuri susceptibile de a face parte din patrimoniul national sau care fac parte din patrimoniul national, insa facem cercetari pentru gasirea celor care au disparut", a precizat inspectorul principal Alin Esanu, de la Serviciul de Investigatii Criminale. Din pacate, cele mai valoroase obiecte de arta, intre care si cateva icoane, nu au mai fost gasite.

Citeste si Jurnalul!

Sute de calatori, dati jos din tren in Gara Branesti pentru ca nu aveau bilet... Un copil de 4 ani a ajuns la spital dupa ce o poarta de fotbal din curtea gradinitei a cazut peste el...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x