Antena Căutare

Ce se întâmplă când răspunzi la e-mailurile din spam. Cum ți se pot fura datele personale

Indiferent ce serviciu de e-mail folosești, s-ar putea să îți apară în inbox mesaje de tip spam. Știm că unele dintre ele ridică semne de întrebare, dar altele pot fi mai subtile de atât din simplul fapt că pot veni din partea unor escroci pricepuți.

spam e-mail
Ce se întâmplă când răspunzi la e-mailurile din spam. Cum ți se pot fura datele personale | Shutterstock

Dacă te gândești să răspunzi la ele, să dai clic sau să interacționezi cu astfel de mesaje de tip spam, ia în calcul rândurile următoare!

Citește și: Schimbări importante la TikTok. Ce modificări apar și cum sunt afectați utilizatorii

Ce se întâmplă când răspunzi la e-mailurile din spam. Cum ți se pot fura datele personale

Când reacționezi la aceste e-mailuri, totul depinde de tipul de spam la care te uiți, după cum spune Jason Hong, profesor la Institutul de Securitate și Confidențialitate CyLab de la Universitatea Carnegie Mellon, notează Rd.com.

Pur și simplu, răspunsul la aceste e-mailuri confirmă în mare parte că adresa ta este una activă, ceea ce te poate face o țintă pentru viitoare campanii sau înșelătorii, potrivit lui Fabian Wosar, CRO la Emsisoft. De obicei, nu primești un răspuns direct de la hackeri.

Uneori, link-ul din spam te poate duce pe un site care arată foarte real și autentic, spune Jamie Cambell, un expert în securitate cibernetică și fondatorul gobestvpn.com. Dacă intri pe acel link, orice informație pe care o completezi pe site-ul respectiv - cum ar fi nume de utilizator și parole, informații personale, detalii despre cardul de credit sau numere de tranzacție - ajunge direct în mâinile escrocilor, conform lui Wosar.

O altă posibilitate este ca link-ul sau un atașament din e-mail să descarce un virus sau un program spyware pe computerul tău, potrivit lui Cambell. Acest program poate înregistra tot ce tastezi și îl trimite hackerului. Dacă descarci acest program, escrocii pot să găsească și să trimită e-mailuri chiar și către mai multe victime, să atace alte site-uri web pe internet și să fure informațiile tale personale.

Citește și: Ce înseamnă dacă ai acest punct colorat pe ecranul telefonului. Puțini știu de ce apare

Dacă vrei să eviți aceste înșelătorii, fii atent la lucruri precum facturile false sau notificările de livrare falsificate de la UPS sau FedEx, adaugă Wosar.

Ferește-te de e-mailurile care îți cer să descarci sau să instalezi ceva, să îți actualizezi datele de autentificare sau să îți schimbi parolele, dar și de e-mailurile care spun că ai câștigat ceva, cum ar fi o moștenire.

Hong adaugă că escrocii folosesc deseori fraze care par urgente pentru a te păcăli. De exemplu, pot să spună că ai deja un virus pe computerul tău sau că trebuie să îți actualizezi browser-ul urgent, sau că contul tău este pe cale să fie închis chiar acum.

Dacă nu ești sigur după ce te-ai uitat peste conținutul e-mailului, Cambell sugerează să verifici cu atenție cum este scris link-ul, deoarece chiar și una sau două litere "off" pot însemna că emailul nu este autentic.

E întotdeauna mai bine să fii precaut decât să îți pară rău mai târziu în ceea ce privește informațiile tale personale.

De aceea, Hong recomandă să nu folosești aceleași parole pentru mai multe conturi, Wosar sugerează să descarci o aplicație antivirus.

Nume sărbătorite de Sfânta Maria - lista completă. Cui îi urăm "La mulți ani"... Moment tulburător de la înmormântarea fetei ucise în Mangalia. Alina Ciobanu a fost condusă pe ultimul drum: „Plânge cu ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x