Lucrarile la clinica de arsi din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca au inceput acum 4 ani, iar in 2009 constructorul a terminat toata infrastrucura clinicii. Mai e nevoie insa de inca 4 milioane de euro pentru a dota cele doua sali de operatie si saloanele.
"Sala de operatii este absolut goala si asteptam momentele cand, avand echipamentele corespunzatoare, sa putem introduce primii pacienti, sa-i salvam", a declarat seful clinicii de chirurgie plastica de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascar.
Mai putin de 10% din necesarul de echipamente a fost cumparat, insa s-a umplut deja de praf. In clinica de la Spitalul Floreasca pacientii arsi ar urma sa fie tratati cu ajutorul unei tehnici noi numita OXIGENOTERAPIE. Totodata, sectia poate fi conectata la servicii de telemedicina.
"Avem toate conexiunile specifice si practic in orice moment putem dialoga cu oricine poate ajuta la ingrijirea pacientului", completeaza Lascar.
Toate acestea sunt insa inutile daca Ministerul Sanatatii nu deblocheaza banii pentru achizitionarea echipamentelor. Iar lucrul asta nu se va intampla in acest an.
"Eu cred ca anul asta va trebui prevazuta macar o mica transa de dotare pentru sectia respectiva", a declarat Raed Arafat.
Alaturi de pacientii civili, in clinica de la Floreasca ar putea fi tratati si militarii raniti in Afganistan sau in zone de conflict.
"Pana in acest moment, acesti pacienti, acesti romani, militari NATO, nu pot fi ingrijiti in Romania pana ce aceasta unitate nu va fi functionala", a mai spus Lascar.
Din cauza dotarilor precare, in Romania, militarii raniti grav pot fi tratati doar dupa ce sunt stabilizati in strainatate. O parte dintre ei au ajuns si la profesorul Lascar.
In aceste conditii, profesorul Ioan Lascar lanseaza un apel catre donatorii privati care sa contribuie cu bani pentru aparatura si pentru ingrijirea celor arsi grav. Tratamentul unui astfel de pacient poate ajunge la un milion de euro.