Antena Căutare

Cine este Cristian Sima, brokerul dat disparut

Cu un doctorat in matematica, obtinut in 1992, si o bogata experienta capatata in cadrul mai multor piete de capital straine, Cristian Sima este una dintre cele mai cunoscute figuri ale bursei romanesti.

Cristian Sima este licentiat in matematica (1985) si doctor in acelasi domeniu, cu lucrarea intitulata “K-Theory for Connes Representative Groups”.

Sima si-a inceput cariera ca asistent universitar in cadrul Institutului Politehnic, evolutia sa academica ulterioara fiind legata de Italia unde a fost visiting professor in cadrul Departamentului de Matematica al Universitatii din Florenta si mai apoi al Universitatii din Siena.

Intre 1993 si 1995 a fost liber profesionist si a elaborat strategii de marire de capital pentru Fiat, Montedison si Ferfin.

In 1995 isi creeaza propria companie financiara, denumita BBB si inregistrata in Montpelier – Franta.

Devine apoi membru al Bursei de Valori Bucuresti (2007) si membru al consiliului Casei Romane de Compensatie (2008). In acelasi ani devine membru in consiliul de administratie al Sibex.

In paralel, din 1997, detine functia de presedinte al SSIF WBS Romania. Numele societatii de brokeraj fondate inseamna „We Beat the Street“ - si este inspirat din cartea „Beating the Street“, scrisa de Peter Lynch – unul dintre cei mai talentati investitori de pe Wall Street.

O figura inedita a pietei locale de capital, Sima a fost nu de putine ori sursa unor declaratii foarte „colorate” privind finantele internationale.

El a declarat, de exemplu, in 2011 , ca Banca Centrala a Elvetiei manipuleaza piata atunci cand tine cotatia franc – euro intr-o anumita banda de fluctuatie. De asemenea, preciza ca, in ceea ce priveste propriile economii, dolarii si francii sunt singurele valute in care are incredere.

In cadrul unei emisiuni in direct l-a pus intr-o situatie jenanta pe un cunoscut prezentator de televiziune, atunci cand l-a intrebat de la ce vin initialele CNN, acesta nestiind sa raspunda.

Nu in ultimul rand, cariera de finantist a lui Sima atrage atentia in contextul in care acesta este unul dintre putinii romani care au castigat milioane de dolari din speculatii pe bursa.

La sfarsitul lunii septembrie s-a vehiculat informatia conform careia Sima a vandut participatia detinuta la site-ul de stiri Hotnews.ro. Razvan Corneteanu, fostul director general al Adevarul Holding, ar fi preluat pachetul de aproape 10% detinut anterior de fostul sef Sibex.

In acest moment, Sima este suspectat ca ar fi fugit cu banii clientilor firmei de brokeraj pe care o conducea, paguba ridicandu-se la 10 milioane de euro.

Citeste si Income Magazine!

Un incendiu puternic a izbucnit la o cladire din centrul Bucurestiului... La clasa pregatitoare, copiii vor invata, contra cost, despre Dumnezeu!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x