Antena Căutare

De ce „se trece pe sub Aer” în Vinerea Mare? Efectele miraculoase ale acestei practici. Tu le știai?

Vinerea Mare, numită și Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, deoarece este considerată zi de post negru. Credincioșii încă respectă, cu sfințenie, acest obicei iar mulți dintre aceștia țin această perioadă de post negru câte trei zile, din Joia Mare până Duminică dimineața, după slujba de Înviere.

Vinerea Mare, numită și Vinerea Paștilor, Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, deoarece este considerată zi de post negru. Credincioșii încă respectă, cu sfințenie, acest obicei iar mulți dintre aceștia țin această perioadă de post negru câte trei zile, din Joia Mare până Duminică dimineața, după slujba de Înviere.

Pentru creștini, este o zi de cumpătare și post negru și rugăciune, deoarece în această zi Mântuitorul a fost răstignit pe cruce,

Există multe tradiții legate de această zi, dar poate cea mai veche e cea potrivit căreia se trece pe sub Aer. Orice credincios ortodox își face, astăzi, timp să treacă pe la biserică, pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf, numit și Sfântul Aer sau Plascenița (o pânză pictată sau cusută, care îl înfățișează mort pe Mântuitorul, înconjurat de Apostoli și Maica Domnului). Acesta este așezat, de obicei, pe o masă mai înaltă.

Potrivit tradiției, credincioșii se închină, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf, apoi trec pe sub masa pe care este așezat. În dimineața zilei de Înviere este dus din nou în Sfântul Altar și este așezat pe Sfânta Masă, unde rămâne până în miercurea dinaintea sărbătorii de Înălțare a Domnului. Se crede că cei care trec de trei ori pe sub Sfântul Aer nu vor avea dureri de cap, mijloc sau șale, iar dacă își șterg ochii cu marginea Epitafului nu vor avea probleme cu aceștia. Numele de Aer i-a fost atribuit datorită faptului că, în trecut, era un material foarte ușor, cu care se acopereau Sfintele Daruri. Se mai numea „nor”, „voal” sau „voalul cel mai de sus”.

Unii trec o dată, alții de trei ori

Unii credincioși trec pe sub masă o singură dată, închipuind unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu, iar alții trec pe sub masă de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul lui Hristos a șezut în mormânt. Fie o singură data, fie de trei ori, important este că atunci când fac acest gest al smereniei și al credinței, credincioșii să știe că, prin acest lucru, ei închipuie în trupul și viață lor moartea și punerea în mormânt a lui Hristos, potrivit crestinortodox.ro.

Prezența mormântului Domnului și a Crucii Sale în mijlocul bisericii ne învață că, până să ajungă la Înviere, credincioșii trebuie să participe în chip simbolic și la Patimile, moartea și îngroparea Mântuitorului. Coborâm împreună cu El în moarte, pentru că în noaptea Învierii să și înviem împreună cu El, după cum zice o cântare a slujbei: "Astăzi mă îngrop împreună cu Ține, Hristoase...".

Trecerea pe sub masă în Vinerea Mare. Așa cum Hristos a trecut prin mormânt, pentru a Se pogora în iad, cu scopul de a-i învia pe toți Drepții care așteptau încă împlinirea făgăduinței lui Dumnezeu, tot așa, credincioșii trebuie să moară și să treacă prin mormânt, pentru a putea învia împreună cu Hristos și a dobândi viață cea veșnică în Împărăția Sa.

Elevi, sunteți pe fază? Perlele de la examenul de Bacalaureat ar putea deveni istorie... Obiceiuri și tradiții în Sâmbăta Mare! Ce NU ai voie să faci sub nicio formă în această zi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x