Antena Căutare

Deputaţii pot să îi lege pe români de calorifer. Debranşarea de la sistemul central de încălzire ar putea fi interzisă prin lege

În prag de iarnă, aleşii mai fac un pas către legea care le-ar putea interzice românilor să se debranşeze de la sistemul central de încălzire. Proiectul de lege e acum în mâinile deputaţilor. Iar facturile la căldură ar putea exploda de anul viitor. După ce instalarea de centrale proprii ar putea ajunge doar o amintire, românii mai primesc o lovitură, eliminarea subvenţiilor la încălzire.

Parlamentarii lucrează la proiectul de lege care interzice debranşarea de la sistemul central de încălzire. Cartiere sau oraşe întregi ar putea fi declarate zone unitare, adică vor avea un sistem UNIC de încălzire. Centralizat.

Situaţie în care niciun locatar nu s-ar mai putea debranşa de la sistemul central.

Când a auzit ce se pregăteşte, Doamna Maria ne-a spus că este bucuroasă că a apucat să-şi instaleze centrala termică.

Costurile pentru instalarea unei centrale proprii pot ajunge până la 10.000 de lei. Pe lângă costurile centralei şi ale caloriferelor, proprietarul are nevoie de un acord al distribuitorului de gaze si de racordul în apartament.

În medie, pentru un apartament cu 3 camere racordat la sistemul central de încălzire, o familie plăteşte 350 de lei pe lună. Iar pentru un apartament cu centrală proprie, cu 100 de lei mai puţin.

În zonele în care va fi permisă, vor exista condiţii stricte. Proprietarul va avea nevoie de autorizaţii de construire şi de acordul scris al tuturor vecinilor pentru a-şi instala centrala.

Statisticile arată că, în ultimii 5 ani, peste 200.000 de apartamente au fost debranşate de la sistemul central de încălzire. La începutul anului 2012, aproximativ 1,5 milioane de apartamente erau branşate. Până la finalul anului 2016, numărul lor a scăzut la puţin peste 1,2 milioane.

Veştile proaste nu se opresc aici. De la 1 aprilie 2018, subvenţia pentru gigacalorie va fi eliminată. Asta înseamnă că iarna viitoare, pentru a plăti facturile la căldură, românii vor scoate de cel puţin două ori mai mulţi bani din buzunar.

Aleşii se feresc însă să vorbească acum despre toate aceste modificări.

După ce deputaţii din Comisia de Industrie au amânat astăzi discutarea proiectului care face practiv imposibilă debranşarea de la sistemul central de încălzire, preşedintele comisiei, deputatul Iulian Iancu, care este şi iniţiatorul proiectului de lege, refuză să şi-l mai asume şi să vorbească despre el, pe motiv că orice discuţie înainte de finalizarea proiectului nu face decât să creeze îngrijorare.

A ajuns la căpătâiul Regelui Mihai. Apariție surpriză la reședința din Elveția monarhului!... Incendiu la Teatrul ”Constantin Tănase”. Pompierii au intervenit cu mai multe auto-speciale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x