Antena Căutare

Drama! Un bebelus a murit, dupa ce un doctor i-a spart capul cu forcepsul la nastere

Obstreticianul trebuia sa-i salveze viata, dar i-a curmat-o inainte de-a incepe. O familie din Teleorman isi plange bebelusul, mort la nastere, dupa ce capul i-a fost distrus de forcepsul cu care a fost adus pe lume. Tragedia oglindeste o realitate cruda: un instrument care salveaza vieti pretutindeni, in Romania e folosit pe bajbaite.

Iannis a murit la cateva ore dupa nastere, in drum spre un spital din Bucuresti. Nimic nu prevestise tragedia. Sarcina a decurs absolut normal si, fiziologic, nu a fost absolut nicio problema de-a lungul celor noua luni. Iar in "ziua cea mare", medicii l-au asigurat pe tata ca atat mamica, cat si copilul sunt bine. A inceput travaliul insa, si, dupa mai bine de opt ore de chin, copilul a venit pe lume, obstreticianul fiind nevoit sa foloseasca forcepsul pentru a-l scoate.

"Cand l-am vazut eu era sters si avea capul tuguiat si aici avea sange uscat. Explicatiile au fost insa putine (...) Mi-a explicat ca copilul a avut un hematom din timpul nasterii, ca mamica n-a vrut sa-i ajute la nastere (...) S-au chinuit sa scoata copilul (...) Mi-a spus ca din cauza mamei, din cauza copilului", a declarat tatal indurerat.

Abia la Institutul de Medicina Legala (IML) familia a aflat adevarata cauza a mortii celui mic: o hemoragie puternica la creier, provocata de forceps. Practic, in momentul in care medicul a incercat sa scoata copilul, bratele forcepsului i-au spart cutia craniana.

"La IML ne-au spus ca copilul era sanatos, ca nu putea sa ajunga unde a ajuns (...) I-au fracturat craniul si i-a fost fatal (...) Au spus ca daca-i facea cezariana, era salvat copilul", a mai spus tatal. O decizie pe care medicul insa nu a luat-o.

"Mama, la prima nastere, speriata, agitata, a cedat psihic. Epuizata, n-a mai putut sa coopereze cu noi. N-a mai putut sa impinga (...) Medicul care a adus pe lume baietelul avea experienta in aplicarea forcepsului. Chiar si asa insa, e o decizie care se ia doar la disperare. Avea de ales intre a salva viata mamei sau pe cea a copilului", a explicat un reprezentant al spitalului.

"Aveam de luat o decizie. Principalul, intotdeauna, oricum ar suna asta, este sa salvam mama. Stiu, familia asteapta copilul cu nerabdare, dar mama este cea pe care trebuie sa o salvam (...) Aici era o situatie in care amandoi se degradau. Nu aveam alta alternativa. In toata lumea, forcepsul e folosit in situatiile de urgenta. Sunt proceduri, sunt protocoale. Dar, nu stiu despre caz. Oricum, este o chestiune de ancheta profesionala", a adaugat sursa medicala.

In Occident, acolo unde forcepsul este utilizat de trei ori mai des decat la noi, sansele ca noul nascut sa supravietuiasca sunt aproape 100%. In ultimii ani, in maternitatile din Bucuresti, cinci din o suta de copii s-au nascut perfect sanatosi cu ajutorul forcepsului. Semn ca, pana la urma, nu instrumentul ci priceperea medicului conteaza.

Targu Jiu: Un politist risca sa fie dat afara din serviciu, dupa ce si-a pierdut gloantele in... sediul politiei... Tone de alimente expirate au fost descoperite la o cantina de ajutor social din Galati...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x