Antena Căutare

Misterul "izvoarelor" seismice din Galati nu a fost deslusit inca: "Nu putem exclude cu totul o eventualitate a unui cutremur mai mare"

Aproape 90 de cutremure in numai 11 zile. Iar pamantul continua sa se miste. Prea mult pentru cele 1500 de suflete din Galati care privesc cum li se naruie casele, putin cate putin. De ce acum, de ce lor? Sunt intrebari care nu le dau pace oamenilor. Specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului au dat primele raspunsuri aseara, la "Sinteza Zilei".

De 11 zile, pamantul se misca de cateva ori in fiecare zi. Minut de minut, ora de ora, localnicii din Izvoarele se tem ca urmatorul cutremur le-ar putea lua viata.

Asa s-a intamplat si aseara. Oamenii si-au petrecut seara in jurul unui foc, asteptand sa vina urmatorul cutremur si sa li se explice de ce se intampla asta. Au venit mai intai raspunsurile specialistilor.

"Fiecare vale reprezinta, in opinia mea, o falie veche care nu a fost activa foarte multi ani. Acum, datorita stresului si strenului acumulat in zona, probabil ca s-a reactivat", a declarat Mihai Diaconescu, specialist la Institutul de Fizica a Pamantului.

Dupa explicatie, a venit inca un cutremur.

Specialistii au gasit un raspuns si pentru sunetele care insotesc cutremurele.

"Prima bubuitura reprezinta unda sonica. Este ca si cum cineva ar iesi din teren si s-ar simti liber. A doua bubuitura care se aude este sosirea cutremurului propriu-zis", a explicat Diaconescu.

Specialistii nu pot raspunde insa de ce cutremurele ii terorizeaza doar pe localinicii din Izvoarele. O ancheta ar trebui sa dea un raspuns cel tarziu saptamana viitoare. Curtile oameniilor sunt acum pline cu instrumentele cercetatorilor.

"Nu putem stii exact ce se va intampla in viitor si nici nu putem exclude cu totul o eventualitate a unui cutremur mai mare", a spus specialistul Mircea Radulian.

Dar cercetatorii sunt optimisti si incearca sa-i linisteasca pe oameni.

"Neatza" sustine adoptiile de animale! O pisicuta si un caine isi cauta stapani ... Mioara Roman nu renunta la vila din Primaverii: Fiica ei, Catinca, i s-a alaturat in lupta cu RAAPPS...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 9: Quiche cu praz, brânză și trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 9: Quiche cu praz, brânză și trufe Marti, 28.05.2024, 12:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x