Antena Căutare

Motivul banal pentru care turiștii români nu pot trece granița în Bulgaria. La ce ar fi trebuit să fie atenți

Mulți dintre turiștii români care și-au planificat vacanța în Bulgaria sau Grecia își încep concediul prin a sta la coadă la stațiile ITP din Giurgiu, se arată ntr-un reportaj Observator.

Colaj cu granița din Bulgaria Galerie
Turiștii români fac o greșeală de care își dau seama abia la granița cu Bulgaria | Shutterstock

August este luna concediilor, iar mulți dintre români aleg să-și petreacă vacanța în țara vecină, Bulgaria, sau în Grecia. O greșeală pe care mulți dintre ei o fac este să nu verifice valabilitatea ITP-ului. În această peioadă foarte mulți români au mers la vamă, au constatat că au ITP-ul expirat și pentru a trece granița au fost nevoiți să meargă la stațiile ITP din Giurgiu, potrivit observatornews.ro.

Turiștii care au plecat noaptea în concediu și au descoperit că au ITP-ul expirat au fost nevoiți să aștepte până dimineața, când s-au deschis centrele ITP.

Citește și: O familie de români a fost dată afară din hotelul de 5 stele, în Bulgaria, în toiul nopții. Plătise 2800 lei pentru 3 nopți

Greșeala pe care românii o fac când merg în concediu

„Vorbim de o întârziere cuprinsă între câteva zeci de minute și câteva ore, asta pentru că foarte mulți șoferi se îndreaptă către vamă și încearcă să tranziteze granița pe timp de noapte. Acolo și surpriza că nu au ITP-ul valabil și se întorc în cel mai apropiat oraș, în speță Giurgiu, dacă vorbim de vacanțe în Bulgaria sau Grecia, și sunt nevoiți să aștepte până dimineața până când aceste centre ITP se deschid. Am vorbit cu inspectori ITP care au spus că este un adevărat fenomen, mai ales în ultima vreme. Sunt foarte mulți turiști care se întorc în aceste centre pentru a și face ITP-ul sunt însoțiți de copii, de familie, au toate bagajele în mașină, pentru că s-au trezit fără ITP valabil. Cei care încearcă să treacă frontiera fără acest ITP risc amenzi de mii de lei, dar și să rămână fără plăcuțele de înmatriculare. Prețul pentru o astfel de inspecție a crescut față de ultimul an cu aproape jumătate, în prezent plătim undeva în jur de 150 RON pentru o inspecție tehnică periodică", a transmis reporterul Observator Bogdan Dinu.

Citește și: O tânără a adormit pe o plajă celebră din Bulgaria și când s-a trezit nu i-a venit să creadă ce i s-a întâmplat

În situația în care ITP-ul unui automobil exipiră, atunci înmatricularea acestuia este suspendată automat. Dacă un șofer conduce cu ITP-ul expirat, atunci riscă 2 pedepse: o amendă pentru lipsa ITP-ului, dar și una pentru că a condus mașina în timp ce înmatriularea acesteia era suspendată.

Registrul Auto Român a evidențiat că șoferii care fac ITP-ul într-o altă țară în cazul mașinilor înmatriculate în România, la revenirea în țară, acesta trebuie efectuat din nou.

„Având în vedere faptul că, la acest moment, nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România, vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu ITP valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale), chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate”, subliniază RAR.

(P) Românii și piața monedelor digitale: cine sunt dezvoltatorii MultiversX , cea mai de succes criptomonedă românească?... Medicii i-au prescris medicamente, însă nu se aștepta să i schimbe complet înfățișarea. Cum a ajuns să-și piardă toți di...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x