Antena Căutare

Observator Special: Eroii de la Termopane - Curtea Domneasca din Targoviste, Catedrala DISCO si Biserica „Albastru de Cernobal”

Daca altii au avut eroii de la Termopile, noi avem eroii de la Termopane - sunt romanii carora soarele nu vrea sa le intre in casa decat printr-o fereastra PVC. Eroii de la Termopane au ajuns in functii puternice in orasul lor sau in judetul lor si s-au hotarat sa schimbe istoria Romaniei o data pentru totdeauna. Si au reusit. Curtea Domneasca de la Targoviste a fost restaurata precum o piata agroalimentara din cartierul bucurestean Balta Alba. Au inchis-o intr-o sera de termopane si au pus gresie pe jos. Diferenta dintre piata de la Salajan, de exemplu, si Palatul Domnesc de la Targoviste este ca ultimul a costat cat o comoara ascunsa de Decebal - 3 milioane si jumatate de euro.

E imposibil sa cuprinzi Istoria Romaniei in cateva secunde. Dar este posibil sa o distrugi. Cand cuceritorul Constantinopolului, Mahomed al II-lea, a venit sa cucereasca si Targovistea, a inghetat de spaima la intrarea in capitala Valahiei. Sultanul si-a vazut ienicerii infipti intr-o padure de 20.000 de tepe si a exclamat: „Nu pot lua tara unui barbat care face lucrari asa de mari si, mai presus de fire, stie sa se foloseasca astfel de domnia si de supusii sai".

Daca ar veni astazi Mahomed al II-lea pana la Curtea Domnesca, ar cauta din priviri si o shaormerie. Nu de alta, dar cand vezi atatea termopane, iti fuge gandul la gheretele unde se ruleaza puiul in lipie.

A restaura inseamna a aduce la o forma cat mai apropiata de ceea ce a existat in trecut. In privinta Curtii Domnesti nu se cunoaste exact cum arata palatul. Cu alte cuvinte, nu stim daca Mircea cel Batran avea sau nu termopane. In orice caz, acum are. Ca tot romanul. Prin acelasi rationament, nu stim daca Vlad Tepes avea sau nu heliport peste palat. De ce sa nu-i construim unul?

Daca n-ati ras pana acum, ajungem imediat la cifre. Lucrarile au inceput in aprilie 2008 si au fost finantate printr-un proiect PHARE de aproape 3.5 milioane de euro. Contractul a fost castigat de o firma din Spania, care a dat faliment fix inainte de startul restaurarii. Au fost inlocuiti de partenerii lor din Romania, o firma care nu a mai facut niciodata asemenea lucrari. Muncitorii s-au uitat la monumentul nostru ca la un apartament de 3 camere din Militari.

Gresie sau parchet? Gresie, se curata mai usor!

Superbele arcuri au fost etansate cu plastic, iar intrarea in temnita a fost acoperita precum o gura de metrou din Berceni. Probabil singura dilema a proiectantului a fost cand s-a uitat la podea. Gresie sau parchet? Gresie sa fie! E mai usor de curatat. Doar cavalerii lui Mircea cel Batran nu se stergeau de noroi la intrare in palat. La momentul receptiei lucrarii, cand istoricii si muzeografii se tineau de inima, cu gura cascata de stupoare, autoritatile s-au laudat cu un aparat ultramodern de dezumificare. care s-a stricat in cateva saptamani. Asa au ajuns pana si peretii Curtii Domnesti sa planga direct in galeti.

Iar Ministerul Termopanelor, adica al Culturii, si-a dat acordul. Mii de oameni, academicieni sau simpli turisti s-au aratat ingroziti de restaurare. Feedback-ul negativ a fost tratat cum se cuvine. Primaria din Targoviste a platit in aceasta primavara un milion de euro pentru a include Curtea Domneasca in circuitul turistic. Altfel spus, sa-i fortam pe turistii straini sa vina aici, sa ne vada termopanele. Abia acum autoritatile isi recunosc partial greseala. Adica nu o recunosc, dar admit ca pot schimba ceva.

Urmeaza audit, ancheta, poate si un proces. Cine stie cat va mai dura pana cand vom scapa de termopanele istorice pe care Turnul Chindiei le priveste ingrozit... Pana atunci, ne resemnam cu refrenul preferat al romanilor de pretutindeni, pe care il adaptam, cu permisiunea dumneavoastra: "Unde esti tu, Tepes Doamne? Iti pun boierii termopane!"

Catedrala disco din Mioveni

Un alt caz de mentionat este catedrala din Mioveni. Putin spus, catedrala, intrucat pare la fel de mare ca Arca lui Noe. Bineinteles, are termopane. Insa mai are ceva. O instalatie de lumini care concureaza cu discotecile de pe litoral.

Este foarte impunatoare. Exact cum ar trebui sa fie o Casa a Domnului. Unii o considera opera de arta. E una dintre cele mai frumoase biserici, catedrale din judet sau poate din tara. Putini, insa, foarte putini au vazut-o cum arata noaptea.

Cu o asemenea catedrala frumos impodobita, Mos Craciun ar trebui sa vina in fiecare noapte in Mioveni. Turlele Bisericii sunt luminate de un rosu insistent, care se imbina brusc cu o lumina alba si rece. De la distanta, seamana cu palatul din Disney Land. In orice caz, numai a Biserica nu aduce. Asta pe timpul noptii. Ziua, petrecerea luminilor se stinge.

Tot proiectantul a ales si termopanele. Dar banuim ca e singura Biserica din Romania care arata chiar bine cu ferestrele de plastic.

Cand preotii isi termina slujbele si se lasa intunericul, incepe spectacolul de lumini.

Un medic de familie din Ialomita le cere pacientilor o taxa de stres... Drama prin care trec copiii cu autism din Romania: centrele speciale sunt rare, iar terapia costa mii de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x