Antena Căutare

Pentru copiii bolnavi, scoala este doar un vis in Romania

Uniforma cea noua, ghiozdanul colorat si caietele cu personajele preferate - au fost singurele griji ale sutelor de mii de elevi care au inceput scoala astazi. Exista insa si copiii pentru care altele sunt problemele reale. Boala ii tine departe de salile de clase. Ignorati de stat si renegati de societate, pentru ei, scoala e doar un vis.

Un vis pentru care Andreea, de exemplu, lupta zi de zi cu boala. Era in clasa a II-a, cand s-a imbolnavit. Intr-o zi, la sfarsitul orelor, nu s-a mai putut ridica din banca. Piciorul drept i se umflase atat de tare, incat fermoarul de la cizma a cedat. Fetita a fost internata de urgenta in spital, iar medicii au decis s-o opereze imediat. Dar cosmarul nu s-a terminat. Dupa cateva zile, cand au iesit rezultatele analizelor de laborator efectuate asupra tumorii extirpate, doctorii le-au spus parintilor ca Andreea are cancer, punandu-i sa aleaga: piciorul sau viata. Iar acum, desi a scapat de maladia nemiloasa, fetita este marginalizata de colegi.

"Visez ca ma joc cu alti copii, in doua picioare (...) Copiii de la scoala nu se poarta prea bine, ca eu am fost mai mult bolnava si ei nu inteleg problema mea (...) Eu la scoala stau singurica in banca", a spus Andreea.

Astazi, in prima zi a anului scolar 2012/2013, a sunat clopotelul si pentru ea. Andreea s-a asezat cuminte, in randul celor de clasa a V-a. Merge greu insa, din cauza protezei. Ar avea nevoie de una noua, dar aceasta costa 4.000 de lei. Prea mult pentru familia ei.

La cateva sute de kilometri departare, Remus viseaza si el la scoala, dar altfel. Un atac cerebral i-a dat viata peste cap. Orb si chinuit de cancer, mai are puterea sa spere doar la o masa calda si la un pat curat.

Pentru cei ca Remus si Andreea, Romania nu gaseste insa resurse. O suta de lei, atat ar costa pe luna deplasarea la domiciliu a unui invatator, pentru ca Remus sa nu se afunde si mai tare in bezna care i-a acoperit ochii. O suma prea mare pentru parintii baiatului si de negasit in vistieria unui stat pentru care Andreea si Remus sunt doar niste cifre in registrul cu probleme sociale.

Toamna, in stand-by: Vremea se incalzeste usor. Vezi prognoza!... Elevii au facut parada modei la inceputul anului scolar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x