Antena Căutare

Pericolul frigului din case ne dă târcoale. Cum îl combatem în această iarnă

Un om petrece, în medie, aproape 90% din timp în interiorul propriei locuințe, a magazinelor și a clădirii în care lucrează. De aceea, efectele pe care le au condițiile din interiorul spațiilor asupra sănătății sunt mai importante decât am crede la prima vedere.

Pericolul frigului din case ne dă târcoale. Cum îl combatem în această iarnă
| Creative Commons

Un om petrece, în medie, aproape 90% din timp în interiorul propriei locuințe, a magazinelor și a clădirii în care lucrează. De aceea, efectele pe care le au condițiile din interiorul spațiilor asupra sănătății sunt mai importante decât am crede la prima vedere.


Cum afectează frigul sănătatea oamenilor


Organizația Mondială a Sănătății recomandă o temperatură minimă de 18 grade Celsius în interiorul caselor în care locuiesc tineri sau persoane adulte și 21 de grade Celsius dacă în locuințe se află copii sau bătrâni.


Dacă temperatura scade sub 16 grade Celsius, crește riscul apariției bolilor respiratorii, mai ales în situațiile în care frigul se asociază cu umezeala.


Locatarii unei locuințe produc o cantitate semnificativă de umezeală în fiecare zi în timpul activităților obișnuite. Respirația însăși a unei singure persoane produce un litru de umezeală în decurs de 24 de ore, care se condensează pe suprafețele reci, precum pereții neizolați termic.


Umezeala duce la apariția mucegaiului, care se răspândește foarte rapid în spațiile unde ventilația este precară.


Cât de periculos este mucegaiul


Mai mult de o treime din locuințele noastre sunt invadate de mucegai. Anumite specii de mucegai eliberează în aer substanțe care sunt toxice pentru organsimul uman și pot cauza și agrava problemele respiratorii. Pot cauza alergii, probleme de piele și chiar diferite boli ale sistemului nervos, care generează probleme de memorie, probleme vizuale și dificultăți de concentrare.


De ce este frig în case


Cauzele temperaturilor scăzute din propriile noastre locuințe sunt diverse. În primul rând, sistemul centralizat de încălzire din multe orașe este ineficient. În al doilea rând, izolația termică precară a locuințelor și centralele termice vechi sau defecte își spun cuvântul. Nu în ultimul rând, majoritatea persoanelor care locuiesc în case sau apartamente spațioase nu încălzesc întreaga suprafață a locuinței, ci preferă să se limiteze la încălzirea unor camere în care petrec cel mai mult timp. În acest caz, diferențele de temperatură pe care le resimt când merg dintr-o încăpere călduroasă în altă încăpere friguroasă pot cauza probleme de sănătate.


Ce pot face românii care se confruntă cu frigul din case


Încălzirea eficientă a unei locuințe presupune aproape întotdeauna o mică investiție financiară de început, care va fi amortizată în câțiva ani și care va genera un confort termic desăvârșit. În primul rând, fiecare casă trebuie izolată termic cu polistiren expandat. Pe piață există multe tipuri de polistiren expandat, după cum vedem pe arabesque.ro, iar acesta este primul pas pentru eficientizarea energetică a locuinței.


Pe lângă izolarea termică a locuinței, din ce în ce mai mulți români instalează în case și apartamente centrale termice de încălzire și schimbă vechile calorifere din fontă cu altele noi și foarte eficiente. La prima vedere, investiția inițială poate părea costisitoare, însă va fi amortizată în viitorul apropiat.


Foto: Creative Commons

Cod Galben de ninsori viscolite și intensificări ale vântului în 14 județe, până vineri dimineață... Veste excelentă pentru elevii din toată țara! Școala începe mai târziu!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x