Antena Căutare

Peste 70% dintre angajatii din sistemul sanitar se gandesc sa emigreze

Arieratele catre producatorii din sectorul farmaceutic: trei miliarde de lei

Sistemul sanitar romanesc se afunda tot mai mult in datorii, iar colateral, starea de degradare socioeconomica creste exodul per­sonalului sanitar in strainatate. Scaderea cu 25% a salariilor face ca 70% din personalul me­dical sa aiba o optiune serioasa in a parasi Roma­nia. Producatorii de medicamente sustin ca nu mai pot asigura banii necesari pentru derularea activitatii, arieratele catre piata farma ajungand la 3 mld. lei, in timp ce CNAS nu a incheiat inca decontul pentru 2009.

Exodul ia proportii

Intentia personalului sanitar de a migra a crescut. Dupa anuntul privind scaderea sala­riilor cu 25%, iar din luna august, cand redu­cerea veniturilor incepe efectiv sa se resimta, se asteapta o crestere si mai mare a intentiei de plecare si a plecarilor efective. Potrivit unui studiu al Federatiei „Soli­daritatea Sanitara", aproximativ 70% dintre salariati iau in con­siderare posibilitatea de a migra pentru munca, din care 36,8% au dife­ri­te impe­dimente legate de familie.

Pe ansam­blu, aproximativ 30% dintre salariati intentio­neaza sa plece la munca in strainatate, facand deja demersuri in acest sens sau urmand sa le faca. Este relevant faptul ca 67,2% dintre repon­denti resimt o scadere a calitatii serviciilor medicale din cauza migratiei. Pe de alta parte, 30,4% sunt atrasi de salariile mai mari din Occident. In acelasi timp, faptul ca „zona neho­taratilor" este formata din aproximativ 40% dintre salariati arata o dependenta a amplorii acestui fenomen in special de conditiile oferite in tara. In acelasi timp, 34,8% dintre repondenti resimt presiunea exercitata de conditiile din tara care ii determina sa ia in considerare posibilitatea plecarii, principalii factori fiind nemultu­mirea fata de starea materiala actuala (17,6%), nevoile legate de intretinerea familiei (10,8%) si nevoia achitarii datoriilor (6,4%). Stresul la locul de munca legat de lipsurile materiale din sistem si de relatiile tensionate cu pacientii, ivite in special pe fondul acestor lipsuri, per­turba in mod semnificativ activi­tatea sistemu­lui sanitar si poate interveni in determinarea salariatilor sa ia decizia de a pleca la munca in strainatate.

Citeste continuarea in Financiarul.com
Foto: Intact Images

Romania ... o bataie de joc! - FII OBSERVATOR... Chiriile apartamentelor au scazut cu 18,5% in 12 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x