Antena Căutare

Povestea neștiută despre dezastrul nuclear de la Cernobîl! Valeri, bărbatul de 35 de ani care a fost îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4

Serialul Cernobîl a readus în atenția oamenilor din toate colțurile lumii dezastrul nuclear produs în anul 1986, iar acum o poveste mai puțin cunoscut a ieșit la iveală. Mai exact este vorba despre bărbatul care a rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl. 

Serialul Cernobîl a readus în atenția oamenilor din toate colțurile lumii dezastrul nuclear produs în anul 1986, iar acum o poveste mai puțin cunoscut a ieșit la iveală. Mai exact este vorba despre bărbatul care a rămas îngropat pentru totdeauna sub reactorul 4 de la Cernobîl.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01:23, fiind cauzat de o explozie a centralei nucleare din orașul Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată. Ba mai mult, un nor de precipitații radioactive s-a propagat în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa și în estul Americii de Nord, 8, 4 milioane de locuitori din Ucraina, Belarus și Rusia fiind expuși la radiații. De asemenea, 336.000 de persoane au fost evacuate.

Printre oamenii care s-au stins din viață în urma dezastrului nuclear de la Cernobîl, dar care nu apare ca personaj în serial, dar este menționat la final, este inginerul mecanic ucrainean Valeri Kodemciuck, care era de serviciu în noaptea în care a avut loc dezastrul nuclear.

Citește și: Nu i-a păsat de pericolul la care se expune! O tânără a pozat topless la Cernobîl: ”Să-ți fie rușine!”

Valereri Kodemciuk, un inginer mecanic în vârstă de 35 de ani, se afla în sala turbinelor, de unde trebuia să raporteze rezultatele unui test de siguranţă, care a dus la explozia reactorului 4.

Kodemciuk a murit pe loc în explozie şi, mai mult decât atât, corpul său nu a fost niciodată recuperat.

În urma tragediei, în memoria a fost ridicat un altar a fost ridicat lângă ceea ce a fost camera de control, la un zid care separă reactoarele 3 şi 4 în interiorul fostei Centrale Nucleare de la Cernobîl. Sub portretul acestuia este scris textul: "Trupul lui Valeri Kodemciuk nu a fost niciodată recuperat. A rămas îngropat pe vecie sub reactorul 4".

Citește și: Cum a devenit Ucraina raiul influencerilor, după serialul Cernobîl

Agenţia Associated Press scria în epocă, citând publicaţia sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi şi sicriu. Şi poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Un al doilea bărbat, Vladimir Şaşenok (Shashenok) a murit în timp ce încerca să îl salveze pe Kodemciuk, ei fiind primele două victime. 29 de pompieri şi oameni care au venit să acorde primul ajutor au murit în primele săptămâni de după explozie din cauza expunerii la radiaţiile puternice, potrivit Mediafax.

Citește și: Singurul bebeluș născut în zona contaminată din Cernobîl are 19 ani! Mama fetei: ”E un simbol al renașterii!”

Oficial, potrivit autorităţilor sovietice, 31 de persoane au murit în urma exploziei, dar între 4.000 şi 27.000 de persoane - conform datelor Uniunii Cercetătorilor Îngrijoraţi din Rusia - ar fi fost afectate pe termen lung de expunerea la radiaţii. Potrivit Greenpeace, între 93.000 şi 200.000 de persoane au murit din cauza dezastrului.

Trenurile Soarelui reintră în circulaţie la sfârşitul săptămânii... A ars de vie după o explozie și i-au cerut să plătească benzina și vinieta ambulanței către un spital din Viena! Explica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x