Antena Căutare

Recomandările salvamontiștilor după ce au avut „cea mai aglomerată zi”. Ce trebuie să știe turiștii care se aventurează pe munte

Serviciul Salvamont Brașov a publicat o serie de sfaturi pentru cei care plănuiesc să se avetureze pe munte. Ce trebuie să știe turiștii înainte de a pleca în drumeție, dar și ce nu au voie să omită atunci când pregătesc rucsacul.

imagine semn brasov si drumetie pe munte Galerie
Ce trebuie să știe turiștii care se plănuiesc să se aventureze pe munte. Sfaturile salvamontiștilor pentru o drumeție în siguranță | Shutterstock

Reprezentanții Salvamont Brașov au numit ziua de duminică, 13 august 2023, „cea mai aflomerată zi” din istoria serviciului în perioada de vară. Minivacanța de Sfânta Maria a adus un număr foarte mare de turișți în județ, atrași fiind de traseele montane. Cu toate acestea, mulți nu au fost pregătiți corespunzător sau se aflau la prima drumeție și au îmtâmpinat probleme.

„Ziua de 13 august a fost cea mai aglomerată zi de vară din istoria serviciului nostru, din punct de vedere al accidentelor și al solicitărilor. Vorbim de opt astfel de solicitări, în care persoanele care practicau activități montane – drumeție sau ciclism – s-au accidentat. Din păcate, trei dintre persoane au fost trimise către unitățile spitalicești, pentru controale suplimentare, deci vorbim și de accidentări ceva mai serioase”, a declarat Cătălin Petrescu, șef Salvamont municipiul Brașovm potrivit adevărul.ro.

Citește și: Ce sunt curenții „rip”, prezenți în Marea Neagră. Pericolul de pe litoralul românesc. Nici înotătorii profesioniști nu le fac față

Ce trebuie să știe turiștii care se plănuiesc să se aventureze pe munte

În ultimele zile, zeci de turiști au apelat la serviciile salvamontișilor care au avut o zi de foc salvându-i pe toți din situații care le puteau pune viața în pericol. În acest context, serviciu Salvamont Brașov a emis o serie de recomandări pentru cei care vor să își petreacă ultimele zile de vară și începutul toamnei în munți.

Vezi mai multe ştiri Braşov pe observatornews.ro

Astfel, șeful serviciului trage un semnal de alarmă, în primul rând asupra echipamentului potrivit care nu trebuie să le lipsească niciodată celor care se aventurează pe munte.

„Echipamentul pe care trebuie să îl avem când urcăm pe munte, întotdeauna este compus din încălțări specifice muntelui. Putem vorbi și de acele semighete, pentru că, pentru o plimbare scurtă, undeva la baza masivului, ar fi impropriu și învechit să vorbim de bocanci. Turiștii trebuie să aibă și ceva haine mai groase, în cazul în care vremea se schimbă, pentru că la munte vremea este foarte schimbătoare și, odată cu creșterea altitudinii, temperatura scade oricum și să nu meargă niciodată singuri pe munte”, a mai precizat Cătălin Petrescu.

Citește și: Recomandările autorităților după tragedia de pe litoral, unde 4 persoane au murit înecate. Ce a spus Raed Arafat

Sfaturile salvamontiștilor pentru o drumeție în siguranță

În plus, Salvamont Brașov a realizat și o postare pe pagina de Facebook a serviciului prin care oferă sfaturi pentru o drumeție în siguranță. Iată câteva dintre acestea:

„Având în vedere numărul crescut de turiști din această perioadă (minivacanța de Sfânta Maria), salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov vor fi prezenți în zonele montane și pe traseele turistice din județul Brașov, pregătiţi să vă acorde sprijin în caz de nevoie! Totodată salvamontiștii brașoveni vă recomandă să respectați sfaturile de mai jos pentru o drumeție reușită:

  • Alegeți mereu traseul pe care doriți să îl abordați în funcție de experiența si pregătirea dumneavoastră;
  • Nu plecați în drumeție dacă sunteți obosit sau dacă suferiți de anumite boli;
  • Înainte de a pleca în excursie, informați-vă despre starea traseului turistic, gradul de dificultate al traseului, starea marcajelor, accesibilitate, porțiuni periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
  • Informați-vă de starea vremii pentru următoarele 24 de ore și evitați deplasarea pe timp nefavorabil;
  • Plecați pe munte doar echipat corespunzător, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților. Este important să aveți la voi haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și a ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.
  • În rucsac trebuie să aveți obligatoriu o lanternă, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și o pungă pentru gunoi.
  • Evitați să plecați singur la drum!
  • Folosiți doar trasee marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile. Urmăriți și respectați marcajele și indicatoarele de pe traseu.
  • Luați cu dumneavoastră o cantitate de lichide puțin mai mare decât necesarul normal, pentru a va putea hidrata corespunzător.
  • În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii retrageți-vă la cea mai apropiată cabană și nu lăsați pe nimeni în urmă.
  • În caz de furtună sau de ploaie cu descărcări electrice părăsiți culmea; nu vă adăpostiți lângă copaci izolați, înalți sau lângă stânci; nu alergați;
  • În caz de ceață, ploaie puternică, viscol căutați urgent un adăpost, cei care pleacă în cercetare nu o faceți la o depărtare mai mare de distanța la care se aude glasul omenesc sau se vede lumina lanternei; în nici un caz nu îi lăsați în urma pe cei obosiți.
  • Nu uitați să vă informați din timp despre telefoanele utile, salvamontul din zonă și verificați periodic ecranul telefonului mobil pentru a urmări prezența sau absența semnalului! Țineți minte locul unde ați avut ultima dată semnal. Economisiți acumulatorul telefonului sau puneți în rucsac un acumulator de rezervă.
  • Apelați cu încredere echipele salvamont, singurele structuri abilitate legale pentru intervenția în salvarea montană, prin SNUAU 112 sau prin dispeceratul 0SALVAMONT, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani.
  • Instalați pe telefon aplicația #SALVAMONT și aplicația 112 dezvoltată de STS - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ce sunt curenții „rip”, prezenți în Marea Neagră. Pericolul de pe litoralul românesc. Nici înotătorii profesioniști nu l... Experiența de coșmar a unei familii de români. Cum au fost prădați turiștii de hoți, „cu ei în casă”, în vacanța din Gre...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x