Antena Căutare

Romanii consuma mai putina paine, dar cheltuie mai mult pe carne

Romanii cheltuie aproximativ 31% din venituri pentru alimente. Comparativ cu anul 2011, procentul a scazut, insa ramane ingrijorator de mare fata de media Uniunii Europene, de 15 %.

Potrivit statisticilor,romanii au renuntat la unele alimente de baza. Se consuma mai putina paine si se cheltuie mai putin pe ulei, lapte, oua si zahar. S-a inregistrat insa o crestere in ceea ce priveste consumul de carne, cu 0,37% mai mult decat in 2011.


Chiar daca ponderea alimentelor in cosul de consum a scazut pana la 31 %, fata de alte tari, inca platim prea mult. In Polonia, de exemplu, doar 20 % din cosul de consum este pentru alimente, in timp ce in Bulgaria, procentul ajunge la 18 %. Mai bine stau cehii care aloca doar 16% pentru mancare.

Scadere a inregistrat si ponderea bauturilor alcoolice si al tutunului in cosul zilnic. De la 8,5 la 6,8 la suta. In cazul tigarilor, scaderea a fost de 2,7 %.

Cresteri in cosul de consum au avut insa serviciile medicale si transportul. Majorarea preturilor la medicamente a facut ca ponderea sa „sara" cu 3,7% fata de anul anterior.

In cazul tranporturilor, saltul a fost si mai mare. De la 7,5% in 2011, la 13,7% in 2012, aproape de media europeana de 15,2%. O explicatie este ca in ultimii ani, pretul benzinei s-a dublat.

Zaher Iskandarani si un fost sef al Politiei de Frontiera Timis, suspectati ca se ocupa cu furtul de energie electrica... VIDEO! 74 de maghiari inexistenti in Teleorman, recenzati la ultimul recensamant...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x