Antena Căutare

Scumpiri în anul 2023. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunare

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru plăcerile personale, cum sunt țigările, băuturile răcoritoare sau pentru jocurile de noroc.

bani in mana
Scumpiri în anul 2023. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunare | Profimedia

Băuturile răcoritoare sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie 2023. Motivul este că au fost scoase din categoria „TVA redus”, urmând ca TVA-ul real al lor să crească de la 9 la 19%.

Citește și: Românii se așteaptă la noi scumpiri în următoarele luni. Care sunt estimările făcute de manageri conform datelor INS

Scumpiri în anul 2023. Pentru ce vor scoate românii mai mulți bani din buzunare

Accizele la țigări vor crește și ele, astfel că se vor dubla. Un pachet cu 20 de țigări care costă în jur de 1,8 euro ar putea costa 3,6 euro.

De exemplu, țigările electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată în toată Uniunea Europeană (UE). În cazul lor, accizele ar putea să pornească de la 20%.

În ceea ce privește serviciile restaurantelor și ale hotelurilor, românii vor plăti mai mult, pentru că TVA-ul lor va crește de la 5 la 9%, scrie Digi24.

În cazul jocurilor de noroc, premiile și câștigurile vor fi taxate, în plus, de anul viitor. Astfel, taxa va crește până la 40% în cazul sumelor mari de bani.

Asigurările RCA și cele generale se vor scumpi de anul viitor, în urma falimentului City Insurance. Cotele de contribuție datorate la Fondul de Garantare a Asiguraților cresc de la 2,5 până la 4% din anul 2023.

Citește și: Cum poți să-ți încălzești locuința cu ajutorul unei plante. O metodă la mare căutare în sezonul scumpirilor

Ce produse s-au scumpit în ultimul an

Zahărul se află în topul celor mai mari scumpiri înregistrate în ultimul an, cu o creștere a prețului de 61,94% în noiembrie 2022 față de noiembrie 2021, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Forbes.

Alte produse care au creșteri importante de preț sunt untul (plus 43,43%) și uleiul, cu o majorare de 40,66%.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creșteri de preț în perioada analizată s-au aflat energia electrică, cu 47,19%, gazele, având un avans al prețurilor de 37,63%, energia termică, cu 22,93%, și combustibilii, cu un plus de 19,24%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian, cu 23,83%, serviciile de apă, canal salubritate – 21,54% și transportul CFR – 20,92%.

Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 1,04%, aceasta fiind și singura ieftinire înregistrată în luna noiembrie din acest an față de noiembrie 2021.

De la lună la lună, în noiembrie față de octombrie, cele mai importante creșteri ale prețurilor au fost consemnate la ouă – 7,20%, alte servicii – 5,31% și margarină 4,91%, mai precizează sursa citată anterior.

Cu cât va crește salariul minim brut din 2023

Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie 2023, de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut. Cu alte cuvinte, salariul net va fi în loc de 1.524 de lei, 1.898 de lei în anul 2023.

În domeniul construcțiilor, salariul minim va crește la 4.000 de lei. Conform datelor comunicate de ministerul Muncii, peste 2 milioane de angajați din România, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, vor beneficia de majorări.

Vezi mai multe știri economice în secțiunea de pe observatornews.ro

O româncă din Spania a fost arestată din greșeală. Femeia locuiește de 20 de ani departe de casă... Părintele Calistrat s-a întors în biserică și ține slujbe, după ce a lovit o femeie în curtea mănăstirii: „Și-a ispășit ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x