Antena Căutare

„Străin în țara ta” sau cum e să vorbești românește în Ținutul Secuiesc și să rămâi cu buza umflată: „Dar de ce să știu ungurește? Pentru că sunt la Odorheiu Secuiesc? Am plecat de aici, frate, că sar ungurii la bătaie!”

Se pare că dilema „Poți să ceri la magazin o pâine în Ținutul Secuiesc, vorbind limba româna și să fii și servit?” revine sub alte forme, în situații care mai de care mai variate în România. Iar răspunsul este „NU!”, căci riști să rămâi însetat și înfometat, cerând - în limba română - de la un vânzător maghiar un produs.

Se pare că dilema „Poți să ceri la magazin o pâine în Ținutul Secuiesc, vorbind limba româna și să fii și servit?” revine sub alte forme, în situații care mai de care mai variate în România. Iar răspunsul este „NU!”, căci riști să rămâi însetat și înfometat, cerând - în limba română - de la un vânzător maghiar un produs.

CITEȘTE ȘI: În prima vizită oficială în Harghita şi Covasna, Klaus Iohannis a primit în dar drapelul secuiesc. Reacţia preşedintelui a devenit virală

În Odorheiu-Secuiesc, un român a vrut să verifice „o legendă urbană” : să ceară o porție de mici în Limba Română de la o vânzătoare de etnie maghiară de la unul dintre ele mai cunoscute hypermarketuri care activează în țara noastră. Și să vadă dacă va fi sau nu servit.

Cu zece lei și o foame de lup, clientul român... a rămas cu buza umflată. „Greșeala” a fost aceea de a cere o porție de mici în limba țării în care locuiește: Limba Română. Alți clienți i-au explicat că necesar să vorbească maghiara în Ținutul Secuiesc.

Românul a plecat flămând și cu un gust amar din Ținutul Secuiesc

„Dar de ce să știu ungurește? Pentru că sunt la Odorheiu Secuiesc?, s-a întrebat românul. De la o simplă cerere s-a ajuns la o adevărată polemică interculturală. Minoritarii, deloc pacifiști, i-au explicat că vânzătoarea nu cunoaște româna sau pretinde ca un client să îi vorbească în maghiară într-un oraș din România, locuit majoritar de etnici maghiari.

Cu un gust amar, românul a plecat din supermarket neservit și cu un gust amar. Am plecat de aici, frate, că sar ungurii la bătaie!”, a concluzionat bărbatul.

Clipul este cu atât mai revoltător, cu cât a fost distribuit pe You Tube în ultima zi a lunii august, atunci când, noi, românii, celebrăm Ziua Limbii Române. În plus, a devenit viral în mediul virtual, iar internauții s-au declarat siderați.

„Am trecut acum câţiva ani prin zona aia cu maşina şi m-am rătăcit. Am cerut unei doamne indicaţii în limba română, iar ea îmi răspundea în maghiară, nimic înjurături,ci doar îmi răspundea în altă limba. Norocul nostru a fost că o rudă din maşină lucrase mult prin Ungaria şi înţelegea cât de cât limba”, a fost comentariul unui alt român pățit.

Chiar dacă în România homeschooling-ul se pedepseşte cu închisoare, tot mai multe familii sunt interesate de fenomen... Explozie puternică la Constanța în această seară. Două persoane au murit. UPDATE!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x