Antena Căutare

Trei romani, arestati pentru implicare in jaful secolului. Tablourile valoreaza 300 de milioane de euro

Trei romani au fost arestati pentru implicare in ceea ce a fost privit drept cel mai mare furt de tablouri al secolului. Mai multe tablouri pictate de artisti celebri precum Picasso, Monet sau Matisse au fost sustrase in octombrie anul trecut dintr-un muzeu din Rotterdam. Potrivit unei estimari, valoarea operelor de arta furate depaseste 300 de milioane de euro.

Se pare ca probele adunate de anchetatorii din Olanda au dus si catre Romania si, astfel, trei dintre infractori au fost identificati. Arestarea celor romanilor a fost dispusa ieri de catre Judecatoria sectorului 5, pentru 29 de zile. Motivul este ca acestia ar fi participat in unul din cele mai mari jafuri din lume, in care au fost sustrase picturi ce au fost evaluate la peste 300 milioane de euro.

Cum a avut loc jaful secolului

Doi barbati intra in graba in muzeul Kunsthal din Rotterdam. Sunt doi romani. Si se misca in timp record. Ies din muzeu cu bratele pline de tablouri, gata ambalate. Afara ii asteapta probabil cel de-al treilea roman. Cu totii ignora alarma care alerteaza politia si se fac nevazuti.

Cei doi hoti au reusit ca in doar 2 minute si 16 secunde, sa intre in interiorul muzeului, sa puna tablourile in saci si sa se faca nevazuti. Repet, in doar 2 minute si 16 secunde”, reporteaza, aproape impresionata, o jurnalista din Olanda.

La lumina zilei, autoritatile realizeaza dezastrul. De pe peretii muzeului lipsesc tablouri valoroase, semnate de artisti celebri. Printre operele furate se numara o creatie a lui Picasso, una a lui Matisse, doua pictate de Monet si una creata de Gauguin.

De ce aceste tablouri?

300 de milioane de euro - atat valoreaza cele 7 tablouri adjudecate de cei romani prin furt. Atat valoreaza pe piata neagra. Pe piata legala, insa, n-au absolut nicio valoare. Niciun dealer cinstit, niciun muzeu sau colectionar n-ar atinge aceste tablouri!

E detaliul care le-a scapat celor trei romani, care au adus tablourile in Romania, cu gandul sa le vanda. N-ar fi fost tocmai experti in arta. “Nu cred ca de unii singuri au identificat tablourile cu pricina, nu cred ca de unii singuri le-au ales si le-au furat. A fost, probabil, mana unei minti criminale”, spune si Alexandru balea, directorul unei case de licitatii. Tocmai de aceea au dat lovitura fara sa tresara. Nu stiau pe ce avere pun mana.

Unul dintre cele mai scumpe tablouri din Romania la momentul actual apartine lui Nicolae Tonitza si valoreaza intre 80.000 si 150.000 de euro. Romanii au indraznit sa fure tablouri care valoreaza de 2000 de ori mai mult.

Dar indrazneala lor ii va costa scump. Cei trei romani au fost arestati preventiv si risca sa-si plateasca pasiunea pentru arta cu ani grei de inchisoare.

Asupra celor trei romani se pare ca s-au gasit si doua opere de arta, un tablou de Matisse si unul de Gauguin. Acestea urmeaza sa ajunga in posesia muzeelor care le detin. Muzeul Kunsthal, cel din incinta caruia au fost sustrase picturile, nu detine opere de arta, ci doar organizeaza evenimente.

Sursa islamista: Rapitorii din Algeria au primit "ajutor logistic" din Libia ... SUA: Trei persoane au fost ranite in timpul unui schimb de focuri, in biblioteca unui colegiu din Texas. Doua victime, i...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x