Antena Căutare

Zile libere de Paște 2024. Bugetarii au o vacanță mai lungă decât restul angajaților. Cât durează și vacanța elevilor

De Paște, angajații și elevii au mai multe zile libere. Iată cât durează vacanța de la începutul lunii mai 2024.

colaj de imagini cu calendar si alimente de paste Galerie
De Paște, angajații și elevii au mai multe zile libere. Iată cât durează vacanța de la începutul lunii mai 2024. | Shutterstock.com

Pe 5 mai 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele. Marea sărbătoare are loc la doar patru zile de la 1 Mai muncitoresc, astfel că unii angajați beneficiază de un mic concediu, după ce autoritățile au decis ca bugetarii să fie liberi și pe 2 mai, zi care trebuie recuperată ulterior.

Citește și: Angajații care nu vor avea liber de Paște în 2024. Zeci de mii de români ratează minivacanța oferită de Guvern

Avem mai multe zile libere de Paște 2024

În Perioada 3 - 6 mai 2024, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele ortodox. Prima și a doua zi de Paște sunt zile libere în 2024.

Pentru că ziua de 1 Mai (sărbătoare legală) va fi într-o miercuri, iar Vinerea Mare este pe 3 mai, bugetarii vor avea anul acesta și ziua de 2 mai 2024 liberă, pe care o vor recupera ulterior.

”Guvernul a decis ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile libere pentru salariaţii din sectorul public

Guvernul a stabilit ca zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și perioade de repaus săptămânal.

Citește și: Ce este „căruciorul surpriză”, de fapt. Un supermarket din România oferă reduceri de 65%, pe loc, la mai multe produse

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 mai, 30 august 2024, respectiv 31 ianuarie 2025, potrivit planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei instituții publice.

Decizia de a stabili zilele libere la începutul anului pentru personalul din sistemul bugetar a fost luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.”, conform unui comunicat de presă emis la începutul anului 2024.

Pentru angajații de la privat, statul oferă doar două zile libere, respectiv pe 3 mai și 6 mai 2024.

  • 3 mai – Vinerea Mare

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Paștelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Paștelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagră, Vinerea Seacă.

Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru.

  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024 (duminică)

Paștele Ortodox este o sărbătoare religioasă care marchează Învierea lui Iisus Hristos, așa cum a fost ea prezentată în Biblie.

  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024 (luni).

Citește și: Predicțiile Babei Vanga care s-au îndeplinit în acest an. Ce a mai anunțat pentru 2024

Vacanța de Paște a elevilor durează 11 zile

Și elevii au mai bine de mai bine de o săptămână de vacanță. Cei mici sunt liberi timp de 11 zile de Paște 2024.

Vacanța de Paște din acest an va începe sâmbătă, pe 27 aprilie, și se va încheia marți, pe data de 7 mai 2024. Astfel, elevii vor sta acasă 11 zile.

(P) Mega Sănătate pentru angajații din Mega Image - screeninguri de tiroidă gratuite... Noi tichete de Paște 2024 pentru pensionari. Cine se încadrează și ce sumă s-a alocat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x