Antena Căutare

Venituri mai mari de la 1 martie 2023. Ce categorii de români beneficiază de schimbare

Vești bune pentru cetățeni. Veniturile cresc semnificativ începând cu 1 martie pentru câteva categorii de persoane, ca urmare a actualizării Indicatorului Social de Referință (ISR). Iată cine va primi bani în plus!

bani
Venituri mai mari de la 1 martie 2023 pentru câteva categorii de români | Shutterstock

Luna martie vine cu câteva schimbări pe plan financiar pentru români. Începând de miercuri, 1 martie, veniturile cresc pentru câteva categorii de persoane, în urma creșterii venitului minim garantat, a indemnizației de șomaj și indeminizației pentru creșterea copilului, plus altele.

Citește și: Cine sunt românii care pot primi 3000 de lei din partea statului. Ce criterii sunt necesare pentru a accesa fondurile

Veniturile cresc de la 1 martie pentru câteva categorii de români

Legislația privind actualizarea anuală a Indicatorului Social de Referință (ISR) a fost modificată în 2021, astfel încât începând de anul trecut, în fiecare an de 1 martie, toate ajutoarele sociale care se calculează în funcție de acest indicator se majorează cu rata inflației. Având în vedere că în 2022 inflația a atins niveluri record, și veniturile bazate pe ISR vor crește considerabil.

Potrivit legislației muncii, venitul minim garantat sau ajutorul social vor creste de la 1 martie 2023, iar de acesta vor beneficia atât familii cât și persoane singure care au nevoie de sprijin material, astfel: 169 de lei pentru persoana singură; 305 lei pentru familiile formate din două persoane; 427 de lei pentru familiile formate din trei persoane; 529 de lei pentru familiile formate din patru persoane; 630 de lei pentru familiile formate din cinci persoane și 44 de lei pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie, informează Adevărul.

Totodată, și indemnizația de șomaj va crește, în funție de vechimea persoanelor în câmpul muncii (stagiul de cotizare.) Persoanele care au rămas fără loc de muncă, dar au o vechime de peste 20 de ani, vor primi la șomaj cea mai mare sumă de bani din această categorie.

Citește și: Vouchere Sociale 2023. Când intră banii pe card și care e suma

Ce alte venituri cresc începând cu 1 martie 2023

Alte venituri care vor crește ca urmare a actualizării indicelui sunt: indemnizațiile pentru persoanele cu handicap, indemnizația pentru creșterea copilului, prima de inserție (pentru absolvenții încadrați în muncă), ajutorul pentru persoanele marginalizate și alocația pentru susținerea familiei.

În cazul indemnizației lunare pentru creșterea, pragul minim al acesteia vă ajunge, începând din martie 2023, la 1.495 de lei.

Ce decizie s-a luat în cazul pensionarilor

La categoria de pensionari, cei care au venituri mai mari de 4.000 de lei vor primi înapoi banii pe care statul i-a reținut anul trecut din veniturile lor pentru contribuția de sănătate. Măsura vine în urma deciziei care a fost dată anul trecut de Curtea Constituțională.

Serie B e exclusiv în AntenaPLAY! Primul meci are cinci români de naţională implicați... Cum o răsfață Vladimir Putin pe presupusa iubită, gimnasta Alina Kabaeva. Investigația unor jurnaliști ruși scoate totul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x