Antena Căutare

Echipajul goeletei „Speranța” și-a pierdut liderul. Căpitanul Lupan s-a dus la ceruri alături de Ieremia, Ismail și Gherasim!

Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, iar aventurile membrilor echipajului a captivat generații întregi de tineri, care visau cu ochii deschiși la aventurile nemaipomenite puse pe hârtie de genialul Radu Tudoran

Ne-a făcut copilăria mai frumoasă, iar aventurile membrilor echipajului a captivat generații întregi de tineri, care visau cu ochii deschiși la aventurile nemaipomenite puse pe hârtie de genialul Radu Tudoran.

Apariția filmului, în 1978, a creat o adevărată nebunie în rândul românilor. Televiziunile din România l-au difuzat în nenumărate rânduri, iar protagoniștii au început să se identifice cu personajele cărora le-au dat viață.

La aproape 40 de ani de la prima difuzare, actorii care i-au interpretat pe protagoniștii filmului au trecut în neființă.

ILARION CIOBANU (1931-2008) „GHERASIM”- A decedat în dimineața zilei de 7 septembrie 2008, răpus de cancer faringian. Potrivit propriei dorințe, corpul său a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești,iar cenușa a fost aruncată în Marea Neagră.

Ilarion Ciobanu a avut debutul cinematografic al actorului s-a produs la vârsta de 30 de ani în filmul Setea, în care a jucat alături de Ion Besoiu și Amza Pellea, respectiv alături de Ștefan Ciubotărașu și George Calboreanu în Omul de lângă tine. Au urmat apoi mai bine de 50 de filme în care actorul Ilarion Ciobanu a deținut roluri principale. A fost, de asemenea, regizor al filmelor Omul de lângă tine și Mara. După 1989, Ilarion Ciobanu a continuat să joace doar ocazional, în filme precum ar fi Crucea de piatră - Ultimul bordel, Terente - Regele bălților, Tancul și Bored.

JEAN CONSTANTIN (1927-2010) „ISMAIL” - În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai.

Actorul a jucat în filme de la începutul anilor 1960. La sfârșitul deceniului este distribuit în producțiile de succes Prea mic pentru un război atât de mare (1969, r. Radu Gabrea) și Canarul și viscolul (1969, r. Manole Marcus), ambele având ca subiect pierderea pricinuită de apărarea cauzei politice (prin război sau ilegalism). Totuși, nu aceste roluri îl impun, ci partiturile comice jucate începând din 1970 pentru seria B.D. (Brigada Diverse), în compania actorilor Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Dumitru Furdui și Dem Rădulescu. În 1973 colaborează pentru prima oară cu regizorul Sergiu Nicolaescu în filmul Nemuritorii. Serialul Toate pânzele sus (1976), în regia lui Mircea Mureșan, îi aduce un alt rol cu mare priză la public – turcul Ismail. Revanșa (1978) de Sergiu Nicolaescu este primul film în care Constantin interpretează rolul Limbă. Un an mai târziu joacă în comedia „Nea Mărin miliardar”, de asemenea în regia lui Nicolaescu.

În anii 1980 și 1990 este prezent într-un număr mai mic de producții, în mare parte comedii. Continuă să fie distribuit de Sergiu Nicolaescu în filmele sale. După o pauză de șapte ani, a revenit pe platourile de filmare cu rolul nea Florică din lung-metrajul de debut al lui Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Ultimele sale filme, Supraviețuitorul (2008) și Poker (2010), au fost regizate de vechiul său colaborator Nicolaescu.

SEBASTIAN PAPAIANI (1936 -2016) „IEREMIA” - Sebastian Papaiani a murit după o îndelungă suferință. Actorul era internat într-o clinică de recuperare de la sfârșitul lunii mai.

Actorul Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

ION BESOIU (1931 - 2017) „CĂPITANUL ANTON LUPAN” - Actorul Ion Besoiu a murit miercuri, la vârsta de 85 de ani. Actorul era internat de mai mult timp la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu din Bucureşti şi, în ultimele zile, în secţia de Terapie Intensivă a instituţiei, starea sa fiind foarte gravă.

A debutat în teatru în 1950, dar consacrarea a venit după turnarea filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureşan, unde i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoianov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

În film, Ion Besoiu a debutat în ”Furtuna”, de Andrei Blaier şi Sinisa Ivetici, căruia i-au urmat peste 60 de producţii artistice şi de televiziune. A colaborat cu regizori ca Mircea Mureşan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis, Cătălin Mitulescu şi Dan Chişu.

Alina Crișan a fost prinsă când îsi înșela iubitul. Declarații halucinante ale fostului partener!... FOTO: Adriana Lima a comis-o fix în faţa fotografilor! Modelul brazilian a arătat mai mult decât şi-ar fi dorit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x