Antena Căutare

10 ianuarie 1475: Armata Moldovei, condusa de Stefan cel Mare, a invins oastea otomana in batalia de Vaslui

In data de 10 ianaurie 1475 s-a desfasurat celebra bataliei de la Vaslui (Podul Inalt). Forte ale Moldovei, comandate de domnitorul Stefan cel Mare, la care s-au alaturat secui, maghiari si polonezi, aproape 50.000 de oameni, au reusit o stralucita victorie impotriva trupelor otomane conduse de Soliman Pasa, circa 100.000 de soldati.

Lupta a avut loc intr-un loc ales special de Stefan, o zona ingusta, mlastinoasa, in care numarul mare de turci nu se putea desfasura. Atacati din mai multe parti, otomanii au sfarsit prin a intra in panica si au ales sa fuga, lasand in urma sute de mii de morti si si aproximativ 100 de steaguri. Victoria obtinuta de domnul Moldovei a fost elogiata de cronicarii vremii, si recunoscuta de marile curti ale Europei, papalitatea numindu-l pe Stefan cel Mare “Atletul lui Hristos.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 10 ianuarie:

49 i.Hr. - Iuliu Cezar a traversat Rubicon-ul, a ocupat Roma si l-a alungat pe Pompei. De aici a ramas in istorie celebra expresie a lui Iulius Cezar: “Zarurile au fost aruncate”.

1493 – S-a nascut istoricul si umanistul Nicolaus Olahus, arhiepiscop de Esztergom (Strigoniu) si guvernator al Ungariei. Tatal sau, Ștefan, era originar din Orastie. Mama sa, Barbara Huszár, era descendenta din familia lui Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. In calitate de umanist si carturar, Olahus a intretinut o vasta corespondenta cu capetele luminate ale epocii, castigand simpatia si recunoasterea lui Erasmus din Rotterdam. Lucrarile sale cele mai importante, “Hungaria” si “Attila”, redactate, se pare, in perioada sederii in Olanda, ofera pretioase informatii cu privire la topografia si istoria Ungariei si, in special, a Transilvaniei.

1545 – S-a tiparit, la Targoviste, "Molitvelnicul" lui Dimitrie Liubavici si se reluat activitatea tipografica in Transilvania.

1769 – S-a nascut maresalul Michel Ney, unul dintre cei mai importanti comandanti militari ai Frantei si om de incredere al lui Napoleon Bonaparte. Soldat deosebit de curajos, Ney a participat la majoritatea campaniilor napoleoniene, a luptat cu bravura la batalia de la Waterloo, sfarsind prin a fi condamnat si executat de represiunea regalista franceza.

1799 – S-a nascut inventatorul si inginerul roman Petrache Poenaru. In 1827 a inventat tocul rezervor (stiloul). Este primul roman care a mers cu trenul, in Anglia. A participat activ la Revolutia de la 1848, facand parte din “Comisia pentru liberarea robilor”. In 1870 a fost acceptat in Academia Romana. Statia de metrou Semanatoarea a primit numele inventatorului in 2009.

1839 - Gheorghe Asachi publica la Iasi, in tipografia Albinei Romanesti, lucrarea "Atlas romanesc geografic", format din 8 harti, primul de acest gen in literatura de specialitate.

1862 – A murit inventatorul american Samuel Colt, constructor al revolverului care ii poarta numele.

1863 - Prima linie publica de transport subteran din lume (metroul) a fost deschisa la Londra.

1880 - Gruparea liberala in frunte cu Gheorghe Vernescu ("liberalii sinceri"), de orientare politica conservatoare, a parasit Partidul National Liberal, constituindu-se ca grupare politica de sine statatoare sub numele de Partidul Liberalilor Sinceri.

1883 – S-a nascut scriitorul rus Aleksei Tolstoi, foarte apreciat autor de literatura SF si romane istorice. Romanele “Aelita” (1923) despre o calatorie spre Marte si “Hiperboloidul inginerului Garin” (1927) s-au bucurat de popularitate imensa, primul dintre ele fiind ecranizat in 1924. In 1936 a scris o adaptare a faimoasei povesti italiene Pinocchio, reintitulata “Aventurile lui Buratino”. Personajul principal al povestirii, Buratino, a devenit rapid foarte popular printre cetatenii sovietici de toate varstele.

1906 – A venit pe lume matematicianul roman Grigore Moisil, considerat parintele informaticii romanesti cu inventia de circuite electronice tristabile.

1920 – A luat nastere in mod oficial organizatia mondiala Liga Natiunilor, odata cu intrarea in vigoare a Conventiei Ligii Natiunilor, ratificata de 42 de state in 1919.

1946 – A avut loc prima Adunare Generala a ONU, la Central Hall Westminster, Londra. Au participat toti reprezentantii celor 51 de natiuni, membre cu drepturi depline ale ONU.

1949 - Au fost lansate discurile de vinilin de catre CBC (45 rpm) si Columbia (33,3 rpm).

1949 – S-a nascut boxerul profesionist american la categoria grea, George Foreman, fost campion mondial, care in anul 1974 a fost detronat de celebrul Muhammad Ali. Foreman a castigat medalia de aur la box, categoria grea, la Olimpiada din 1968, de la Mexico City. In cariera profesionista a castigat 76 de meciuri din 81, 68 fiind obtinute prin KO.

1966 - A avut loc premiera filmului "Duminica la ora 6", in regia lui Lucian Pintilie, care a castigat Premiul special al juriului la Festivalul de la Mar del Plata.

1984 - SUA si Vaticanul au restabilit relatii diplomatice, dupa o pauza de 117 ani.

1997 - Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat si trimis in judecata pentru subminarea puterii de stat, infractiuni la legea sigurantei pe calea ferata si pentru port ilegal de arma.

2001 – A murit Constantin Savulescu, subinginer proiectant la Uzinele Malaxa. A participat la conceperea si producerea prototipului unui automobil popular, de conceptie romaneasca (1945). Numele masinii urma sa fie "Malaxa", dar proiectul nu s-a concretizat.

9 ianuarie 1998: A murit campioana olimpica Lia Manoliu... 11 ianuarie 2008: A incetat din viata Sir Edmund Hillary, primul alpinist din lume care a escaladat Everestul ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x