Antena Căutare

Fostul presedinte Emil Constantinescu implineste 73 de ani

Presedintele Emil Constantinescu implineste, azi, 73 de ani. Nascut la Tighina, in Basarabia, Constantinescu a fost presedinte al Romaniei intre anii 1996 si 2000; din 1966 este profesor al Facultatii de Geologie a Universitatii din Bucuresti, unde a ocupat si functia de rector. Este Doctor in Geologie al Universitatii Bucuresti si Doctor ès Sciences al Universitatii Duke, SUA.

Fostul presedinte Emil Constantinescu implineste 73 de ani
| intact images

Licentiat in Stiinte Juridice (1960), a fost judecator stagiar la Tribunalul Regional Pitesti, sectia economica. A renuntat la profesie din motive politice, incepand, un an mai tarziu, studiile de Geologie. A parcurs toate treptele carierei universitare ca asistent, lector si conferentiar la Facultatea de Geologie (1966 – 1990). Din 1991 si in prezent este profesor de Mineralogie la Universitatea Bucuresti. A publicat 12 carti si peste 60 de studii in domeniul geologiei, in reviste stiintifice de prestigiu din tara si din strainatate.

Dupa caderea comunismului, s-a implicat in politica. A fost una dintre personalitatile care au protestat impotriva actiunilor antidemocratice ale noilor autoritati in cadrul unui miting de 42 de zile, in aprilie – mai 1990, in Piata Universitatii din Bucuresti. In acelasi an, a devenit membru – fondator si vicepresedinte (ulterior vicepresedinte) al Aliantei Civice, care s-a alaturat Conventiei Democratice din Romania – CDR (1991). Emil Constantinescu a fost desemnat candidatul CDR in alegerile prezidentiale din 1992. A intrat in al doilea tur de scrutin si a obtinut 38% din voturi in confruntarea cu presedintele in functie, Ion Iliescu. Desi a pierdut confruntarea, Constantinescu a devenit presedintele CDR, castigand in aceasta calitate alegerile din 1996, cand s-a confruntat in turul al doilea tot cu Ion Iliescu. CDR s-a instalat la guvernare, alaturi de FSN (ulterior, PD) si UDMR.

In mandatul lui Constantinescu, s-au adoptat legea de restituire a terenurilor agricole si padurilor confiscate de regimul comunist, legea de acces la dosarele intocmite de politia politica a fostului Departament de Securitate, legea bugetelor locale, legile de combatere a coruptiei si a spalarii banilor.

Romaniei a fost nominalizata pe prima pozitie a celui de al doilea val de extindere a NATO si a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Constantinescu a mediat semnarea Strategiei nationale de dezvoltare economica pe termen mediu de catre toate partidele parlamentare. Și-a asumat costul politic al nerealizarilor administratiei in directia cresterii nivelului de trai al populatiei si a combaterii coruptiei, renuntand la propria candidatura si propunand coalitiei sustinerea candidaturii lui Mugur Isarescu, primul (si singurul) premier tehnocrat al Romaniei.

In decembrie 2000, Emil Constantinescu si-a reluat indatoririle universitare, devenind si presedinte sau membru in prestigioase organizatii interne si internationale implicate in dezvoltarea si consolidarea democratiei. A primit, atat in decursul mandatului sau de presedinte al Romaniei, cat si ulterior, numeroase distinctii si onoruri internationale, ultima fiind Ordinul Dannebrog (Steagul Danemarcei). Emil Constantinescu s-a remarcat si prin atitudinea consecventa de taxare a derapajelor democratice ale presedintelui in exercitiu, Traian Basescu.

Citeste si Jurnalul!

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x