Antena Căutare

La Opereta, o noua etapa Scenart

Prima promotie de absolventi, beneficiari ai proiectului Scenart, si-au primit luni seara, pe scena Teatrului National de Opereta „Ion Dacian”, diplomele care certifica meserii nerecunoscute pana acum in Romania, dar fara de care un spectacol nu poate fi realizat.

Este vorba de meseriile de culise cuprinse astfel in acest proiect (etapa a doua): maestru de lumini, electrician iluminare scena, maestru de sunet, asistent regizor artistic, croitor-confectioner costume teatru, costumier, manuitor-montator decor, recuziter, machior spectacole, producator delegat pentru teatru, regizor tehnic, secretar muzical/artistic, organizator spectacole, manager de proiect, designe video si sanatate si siguranta in munca.

Evenimentul a fost gandit de conducerea Operetei sub forma unei gale. S-a realizat si un videoclip, proiectat pe fundal in timpul ceremoniei de decernare a certificatelor de absolvire a cursurilor, videoclip care ii amuza pe cei prezenti, majoritatea angajatii Teatrului National de Opereta. S-a incercat crearea unei atmosfere degajate, ca cei care urcau pe scena - oa¬meni ce stau mereu in „spatele" scenei - sa se simta bine, sa se simta apreciati. Este cu adevarat o apreciere - ei sunt forta motrice a unei productii artistice. Niciodata nu apar in fata, isi asuma anonimatul, meseriile lor nu se invata intr-o scoala.

Datorita Scenart - proiect strategic dedicat dezvoltarii resurselor umane si a pietei muncii din domeniul artelor spectacolului din Romania, initiat de Teatrul National de Opereta in parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano, acesti 30 de oameni pot scoli acum pe altii. Au acest drept, recunoscut de Ministerul Muncii, caci proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Sectorial Operational pentru Dezvoltarea Resurselor Umane si urmareste crearea unui centru de pregatire unde profesionistii din domeniul artelor spectacolului pot sa urmeze cursuri de perfectionare si pot sa obtina o certificare pentru profesiile specifice artelor spectacolului.

La eveniment au fost prezenti multi dintre formatorii modulelor amintite, din Romania si din Italia. O alta etapa a acestui proiect prevede formarea personalului din teatrele asociate proiectului: Teatrul Metropolis din Bucuresti, Teatrul National din Targu-Mures, Opera din Brasov si Teatrul National de Opera si Balet „Oleg Danovski" din Constanta.

Citeste si Jurnalul!

The Cinema DIVA – vernisaj Nicoleta Ionescu in Fourteen Bar... Yrsa Sigurdardóttir, cea mai populara scriitoare din Islanda, vine la Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x