Antena Căutare

Doliu în lumea filmului! Regizorul polonez Andrzej Wajda a încetat din viață!

Celebrul regizor polonez Andrzej Wajda a murit duminică seară la Varșovia la vârsta de 90 de ani, au anunțat rude ale acestuia și mai multe media poloneze.

Celebrul regizor polonez Andrzej Wajda a murit duminică seară la Varșovia la vârsta de 90 de ani, au anunțat rude ale acestuia și mai multe media poloneze.

Regizorul lungmetrajului Omul de fier, pentru care a primit Premiul Palme d'Or la Festivalul de film de la Cannes (1981), și a numeroase alte filme ce reflectă istoria complexă a țării sale (Țara promisă, Domnișoarele din Wilko, Katyń) a încetat din viață din cauza unei insuficiențe pulmonare.

Internat în spital de mai multe zile, el a fost ținut în comă artificială, a făcut cunoscut un membru al familiei care a dorit să își păstreze anonimatul, arată Agerpres.

Primele sale pelicule sunt impregnate cu experiența durerii provocate de război, în timpul rezistenței poloneze contra naziștilor. Primul său lungmetraj, ''Pokolenie (1955), este o poveste despre situația dificilă a tinerilor din suburbiile din Varșovia din timpul ocupației. Aceasta a dat naștere celebrei ''Școli poloneze de cinematografie''.

În 1957, Andrzej Wajda primește la Cannes Premiul special al juriului pentru capodopera sa asupra insurecției din Varșovia din 1944, ''Kanal''. ''Acesta a fost începutul'', a mărturisit el pentru AFP 50 de ani mai târziu. ''Acesta mi-a dat ocazia să fac ceea ce a devenit următorul meu film, ''Popiół i diament'' (1958). Acesta mi-a oferit o poziție importantă în cinematografia poloneză'', a mai spus el.

Începând cu anii '70, opera lui Andrzej Wajda se inspiră din patrimoniul literar polonez. ''Brzezina'' (1970), ''Les Noces'......., (1972), ''Ziemia obiecana'' (1974).

În 1977, acesta prezintă la Festivalul de la Cannes ''Człowiek z marmuru'', ce critică Polonia comunistă și căruia îi urmează, trei ani mai târziu, continuarea, ''Człowiek z żelaza''. Filmul, care povestește în timp real epopeea Solidarno?ć (Solidaritatea), primul sindicat liber din lumea comunistă, este recompensat cu Palme d'or la Cannes. ''Palme a fost foarte important în viața mea, desigur. Însă am fost conștient că acest premiu nu a fost numai pentru mine. A fost și un premiu pentru sindicatul Solidarno?ć'', a explicat Wajda.

Andrzej Wajda a oferit distincția Palme d'Or unui muzeu din Cracovia. Acesta este expus alături de alte trofee, precum Oscarul primit în 2000 pentru întreaga carieră.

În timp ce mulți dintre prietenii săi sunt încarcerați în timpul unei acțiuni în forță a generalului Wojciech Jaruzelski contra Solidarno?ć, în decembrie 1981, Palme d'Or îl salvează de la închisoare.

Poziția ostilă a regimului lui Jaruzelski îl determină să realizeze filme în afara țării. Toarnă ''Danton' (1983) cu Gérard Depardieu, ''Eine Liebe in Deutschland'' (1986) sau ''Les Possédés'' (1988) după Dostoievski.

După căderea comunismului, în 1989, Andrzej Wajda revine la istorie cu producții precum ''Korczak'' (1990) sau ''Wielki Tydzień'' (1995).

Adaptează pentru cinema mari opere din literatura poloneză, precum ''Pan Tadeusz'' (1999) și ''Zemsta'' (2002).

Pelicula sa despre Polonia modernă după 1989, ''Panna Nikt'' (1996), nu atinge succesul scontat.

În ''Katyń'' nominalizat la Oscar în 2008, Wajda spune povestea tragică a propriului tată, Jakub Wajda, care a fost unul dintre cei 22.500 de ofițeri polonezi masacrați de sovietici în 1940, în special la Katyń. Căpitan al unui regiment de infanterie al armatei poloneze, acesta a fost executat prin împușcare de către NKVD, poliția secretă a lui Stalin.

Filmul lui Wajda consacrat liderului sindicatului Solidarnosć, Lech Walesa, intitulat ''Wałęsa. Człowiek z nadziei'', a fost lansat în cinematografe în 2013. A fost prezentat apoi la festivalul de la Veneția, în afara competiției.

Spre bucuria iubitorilor de teatru, Andrzej Wajda a pus în scenă patruzeci de piese, dintre care multe au fost prezentate în străinătate, în special în America de Sud și Japonia.

Mare pasionat de cultura japoneză, cineastul a înființat în 1994, la Cracovia, un centru de civilizație japoneză, Manggha.

În 2002, a lansat propria școală de cinematografie și de scenaristică.

Ultimul film al lui Andrzej Wajda, ''Powidoki'' (2016), ce a avut premiera în septembrie la Festivalul de Film de la Toronto (Canada) și care nu a fost încă lansat în cinematografe, va fi candidatul polonez la Oscar. În acesta, regizorul polonez spune povestea ultimilor ani din viața unui pictor avangardist și teoretician în domeniul artei, Wladyslaw Strzeminski, în lupta sa contra puterii staliniste. Unii critici au văzut în acest film o metaforă asupra actualei conduceri poloneze deținută de conservatorii din Partidul social-conservator PiS (Dreptate și Justiție), mai arată sursa citată.

Celebrul regizor polonez Andrzej Wajda a murit duminică seară la Varșovia la vârsta de 90 de ani, au anunțat rude ale acestuia și mai multe media poloneze. Regizorul a încetat din viață din cauza unei insuficiențe pulmonare. Internat în spital de mai multe zile, el a fost ținut în comă artificială, a făcut cunoscut un membru al familiei care a dorit să își păstreze anonimatul.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x