MIERCURI, 13 IANUARIE 2016

Mesajul viral postat de o profesoară de română, pe Facebook! „A fi sau a nu fi corigent, aceasta-i întrebarea”

Mesajul este cu adevărat surprinzător  

O profesoară de română a postat pe Facebook un mesaj adresat elevilor săi. În scurt timp, acesta a devenit viral și a făcut senzație, căci „lecția de gramatică” online este de-a dreptul savuroasă!

„Dragi elevi,

Deși vă bat cam 9 ore pe săptămână la cap (vă mulțumesc pentru prezența de 100% la cele 5 ore de pregătire suplimentară săptămânală, recunosc e o minune) știu că nimic nu are un mai mare impact asupra voastră ca facebook-ul și ale lui postări. Prin urmare, dați „like” dacă ați înțeles și „comm” dacă aveți nelămuriri

Corect este „frumoaso!” nu „frumoas-o!” și deja știți din melodia lui Krem cine are cratimă.

                        

                                                Profesoara a dat o lecție de gramatică greu de uitat, chiar pe Facebook

„Doar” se foloseşte cu forma pozitivă a verbului, iar „decât” cu cea negativă. (Ea are 25 de ani. Nu are decât 2 lei în buzunar.) Adverbul „decât” se mai folosește și atunci când construim propoziții comparative de inegalitate. (Antonia este mai deșteaptă decât Inna.)

Atunci când vreți să fiți amabili cu doamnele și/sau domnișoarele, nu vă adresați cu „dragele mele”. Tocmai le-ați făcut maşini care scot apa de pe fundul unui râu. Corect este „dragile”.

Atunci când planificați o ieșire la o cafenea sau la o cofetărie este impropriu să spuneți „căutăm locaţie”. Pentru că nu închiriați clădirea ca să vă petreceți restul zilelor acolo, ci beți doar un suc (nu altceva, sper). „Locaţie” înseamnă spaţiu pentru închiriat.

Corect este „Ce faci, păpușă?” nu „Ce faci, păpușe?” „Ă”-ul din final nu este ţărănesc, aşa cum v-ați fi aşteptat. Sfatul meu este să găsiți un apelativ ceva mai original (mai speşăl) dacă nu vreți să vi se răspundă cu „Bine, păpușel.” plus un ghiozdan sau o geantă în cap.

„Serviciu” şi nu „servici” – fie că e vorba despre locul unde vă veți câştiga pâinea (dacă promovați examenul de evaluare națională) sau serviciul de cafea pe care mama îl va arunca în capul vostru, pe lângă alte obiecte avute la îndemână (dacă nu îl promovați).

Structura „Vizavi de problema discutată anterior…” poate fi tradusă doar aşa: „peste stradă de problema discutată anterior…”. Pentru că „vizavi” nu înseamnă decât „peste stradă”, contrar părerii că un cuvânt de origine franceză poate fi abuzat cum avem noi chef. Dacă nu aveți probleme peste stradă, nu-l folosiți.

                          

                                                Profesoara a dat o lecție de gramatică greu de uitat, chiar pe Facebook

„Să aibă” şi nu „să aibe”. Ca să nu mai vorbim de şi mai urâciosul „să aive”. De asemenea, „Vroiam să vă rog să mă învoiți…” este greşit. „Voiai” să spui ceva, iar eu voiam să te exprimi corect și să fii prezent la oră.

Ştiți momentele alea în care cuvântul pe care îl scrieți are ca ultimă literă un „i” şi voi nu știți dacă trebuie să stea singur sau să îşi mai aducă vreo 2-3 prieteni? Ei bine, totul este ştiinţă.

Pentru a nu fi incult, trebuie să citeşti.

 El e Dan, un elev de liceu care a cucerit lumea filmului de la Cannes! Are doar 17 ani, dar i-a UIMIT pe toți cu filmul său!

Nu fi nerăbdător, fii precaut.

Nu e important a şti câte postări sunt pe facebook într-o zi, ci este important să ştii lecțiile la limba română.

Verbul „a fi”, de obicei, dă cea mai mare bătaie de cap – „A fi sau a nu fi corigent, aceasta-i întrebarea”.

Se scrie „fii”, cu doi i, numai la:
– imperativ afirmativ: Fii cuminte!
– conjunctiv prezent, forma afirmativă şi forma negativă: Vreau să fii cuminte. Vreau să nu fii obraznic.
– viitorul format de la conjunctiv: o să fii, nu o să fii.

                        

În rest e „fi”, cu un singur i:
– infinitiv: a fi;
– imperativ negativ: Nu fi obraznic!;
– condiţional prezent: aş fi, ai fi;
– condiţional perfect: aş fi fost, ai fi fost, ai fi spus, ai fi făcut;
– conjunctiv perfect: să fi ştiut, să fi fost, să fi avut;
– viitor: voi fi, vei fi;
– verb + FI: pot fi, poţi fi, să poată fi, să poţi fi, vei putea fi.

Răspunsul HALUCINANT al unui elev care nu a scris nimic la un TEST şi a luat nota 1! Profesoara a înnebunit de furie când a văzut

De asemenea, substantivele masculine cu rădăcina terminată în -i au la plural nearticulat -ii (i din rădăcină + i desinenţa de plural) şi la plural articulat -iii: copil – copii – copiii.

Copiii învață cu drag la limba română (primul i face parte din rădăcină, al doilea i este desinență de plural, iar al treilea i este articol hotărât).

Structura „Aveţi detalii în ataşament” se regăsește în aproape toate mail-urile. Există o problemă totuşi: ataşament înseamnă „afecţiune (puternică şi durabilă) faţă de cineva sau ceva. – Din fr. attachement.”

Aşa că dacă nu vreți să includeți sentimentele în afaceri poate schimbați structura în „Aveți detalii în fișierul atașat” atunci când vă veți depune CV-urile”, a scris profesoara în mesajul ei pe reţeaua de socializare.

COMENTARII

FUNNY

Mesajul anului. Acel moment când ești foarte beat și devii mult mai darnic decât ești în realitate!

acum 6 ore

Se pare că alcoolul are efecte benefice pentru unii dintre semenii noștri. Un tânăr care a întrecut măsura a devenit cel mai darnic om după ce a băut un pahar în plus

FUNNY

Bancul zilei. Un tip pipăia o fată într-un mod indecent...

acum 10 ore

Un tip dansa cu o fată, şi, profitând de apropiere, o tot pipăia într-un mod indecent... - Ce faci, domnule? - Caut posturi străine! Însă fata i-o taie, scurt: - Nu te mai obosi, cu o antenă aşa ca a ta, nu prinzi nici postul local!

FUNNY

Conversația asta merită un premiu! Ea romantică incurabilă, el lipsit de sentimente. I-a stins "focul" din două vorbe

acum 11 ore

Fetele visătoare, ca întodeauna... Păcat că nu întâlnesc persoana potrivită care să le și răspundă la fel. Și uite așa au parte de răspunsuri care mai de care mai lipsite de orice urmă de romantism.

FUNNY

Bancul zilei: Totul despre caniculă…

acum 19 ore

Logica neamțului: Dacă astăzi e caniculă și mâine va fi aceeași caniculă, trebuie să investim într-un apărat de aer condiționat ,care să ne permită să muncim mai eficient.

FUNNY

Stăpânul și-a băgat câinele într-o găleată, dar nu s-a gândit ce urmează să se întâmple! Mori de râs! (VIDEO)

acum 1 zile

Stăpânul unui câine a decis să își bage animalul de companie într-o găleată cu apă.

FUNNY

Internetul a decis care este clipul video ce îți oferă plăcere pură! Ai curaj să te uiți? (VIDEO)

acum 1 zile

De curând internetul a votat care este cel mai satisfăcător clip video din mediul online.

FUNNY

Bancul zilei. Două femei vorbesc despre amor!

acum 1 zile

Două femei vorbeau: Prima zice: Soțul meu este 100% impotent. A doua răspunde : Al meu e 300% impotent. -Cum așa, întreabă prima. -După ce că e impotent a căzut, și-a rupt degetul și și-a mușcat și limba!

FUNNY

Ai alunițe sau semne din naștere? Nu te-ai fi gândit niciodată ce secret se ascunde în spatele acestora!

acum 1 zile

Chiar dacă pare greu de crezut, se pare că semnele din naștere au o semnificație aparte, la care puțini se gândesc.

FUNNY

Conversație profundă între un el și o ea. Ce înseamnă să rănești pe cineva. Nu te-ai fi așteptat la acest final

acum 1 zile

Iubești și nu ești iubit. Se întâmplă. Rănesti și ești rănit. Și asta se întâmplă. Două situații din care ținerii, și nu numai, au de învățat multe. Și acesta este și cazul îndrăgostitului din povestea noastră. 

FUNNY

Un câine are cea mai neașteptată reacție atunci când își revede stăpâna! Pare greu de crezut, dar e adevărat! (VIDEO)

acum 1 zile

Atunci când ai un câine, cu siguranță cunoști sentimentul acela plăcut atunci când patrupedul se bucură că te vede.

FUNNY

Bancul zilei: Femeia la volan...

acum 1 zile

- Domnule, a venit un om de la garajul auto...

FUNNY

Un cal a făcut zile fripte unui reporter, în direct! Animalul avea neapărat ceva de zis la microfon! Râzi cu lacrimi! (VIDEO)

acum 2 zile

Recent, pe internet a apărut un clip video extrem de amuzant în care un reporter are parte de o surpriză de proporții din partea unui cal.

FUNNY

Bancul zilei: O blondă merge la doctor, fiindcă o doare degetul...

acum 2 zile

Este weekend și este cald, așa că ce poate merge mai bine decât un banc amuzant? Așa că www.a1.ro îți propune glume zilei!

FUNNY

Bancul zilei: Un hoț mi-a intrat în casă și a început să caute bani, așa că...

acum 2 zile

Este weekend și este cald, așa că ce poate merge mai bine decât un banc amuzant? Așa că www.a1.ro îți propune glume zilei!

FUNNY

Astrele sunt puse să îți facă rău! Ce trebuie să mănânci ca zodia ta să se simtă bine în perioada 27 iunie - 3 iulie!

acum 2 zile

Recomandările sunt speciale pentru această săptămână. Luna este în scădere maximă şi ne apropiem de Lună Nouă. Aceste zile sunt cu adevărat preţioase.

Horoscop oferit de www.astrocafe.ro
Nu e nimic in neregula cu tine. Workshop, 6 septembrie 2015, Bucuresti

Crezi ca ai nevoie de timp, de succes, de bani, o relatie... Cand, de fapt,...

FILMUL ANULUI! Sângele cioroiului, al albului, al gălbejitului și al lui "Spate asudat" se împreunase, scurgându-se în canal...

Are nițeluș peste 10 minute. Atât! Vorbește despre incidentele rasiale din Los Angeels, 1991 și, deși e scurt, miroase a capodoperă. Elodio, mexicanul, vrea să răzbune moartea fratelui...

GSP.roVezi cele mai tari show-uri ale momentului pe

CHEFI
LA CUȚITE

INSULA
IUBIRII

iUMOR

Jocuri

ZooMumba

Construieste-ti propriul tau Zoo Mai stai pe ganduri? Construieste-ti propriul tau Zoo si populeaza-l cu cei mai draguti puisori de animale. Atrage-ti vizitatorii in gradina ta zoologica construind habitate pentru animale si multe alte atractii!

Farmerama

Bucura-te de viata la tara la cote maxime! Cultiva, fertilizeaza si strange-ti recolta. Creste animale si fa comert cu alti fermieri. Joaca-te intro lume animata inspirata din universul rural si bucura-te de facilitatile oferite de comunitatea de fermieri. Distractie ca la carte pentru fermieri de toate varstele!

Battlestar Galactica

De partea cui eşti? Oameni sau Cyloni? Alegerea este a ta! Lanseaza-te in captivantul univers al binecunoscutului serial SF. Interactioneaza cu personajele preferate, indeplineste misiuni provocatoare si piloteaza un Viper Colonial sau Raider Cylon sau alte nave de comanda nemaivazute pana acum. Dar mai intai, trebuie sa iei o decizie: vrei sa lupti pentru salvarea omenirii sau impotriva ei?

Dark Orbit

Fii un pilot de elita! DarkOrbit nu este doar un simplu joc de explorare spatiala. Construieste-ti un renume in compania ta si urca in grad, explorand si cucerind noi sectoare ale spatiului, totul intr-o lupta permanenta cu mii de jucatori din toata lumea.

SeaFight

Stapaneste cele 7 mari! Ridica steagul si participa in batalii navale in toate marile lumii! Bataliile, dorinta de libertate si averea te vor ghida! O aventura captivanta si spectaculoasa, livrata prin cea mai modern atehnologie, live, importiva jucatorilor din toata lumea.

Pirate Storm

Trăieşte o mega aventura piraterească! Navigaţi acum într-o aventură incredibilă! De la mările tropicale din Caraibe până la apele reci ale Nordului: în Pirate Storm, vă aşteaptă o lume plină de aventuri! Încarcă tunurile: Pirate Storme este un joc online cu piraţi şi de acţiune continuă! Joacă acum gratis!

Skyrama

La Skyrama, gestionezi un aeroport propriu şi vei petrece un timp minunat! Dar Skyrama oferă mult mai mult decât obişnuitele jocuri gratuite: Creează un aeroport propriu şi extinde-l (în funcţie de ideile tale) din ce în ce mai mult. Amplasează terminale pentru pasageri şi platforme de parcare pentru avioanele care aterizează.

DrakenSang

Saga Drakensang-Saga continuă online Umbrele trecutului reapar, răspândind frica şi teroarea: Cel mai de temut dragon din Lumea Altora a revenit! Alătură-te războinicilor sau magicienilor pentru a trăi aventuri epice şi a salva omenirea! Acest joc de rol te poartă într-o captivantă lume de fantezie 3D.

Deepolis

Scufundati-va si descoperiti fascinanta lume a oceanelor! Scufunda-te! Lupta in batalii subacvatice palpitante si explora adancurile oceanelor! Lupta alaturi de fractiunea ta pentru un viitor mai bun si cucereste adancimile marii! Ai calea libera!