Un fost concurent de la "Chefi la cuţite" ne dezvăluie rețeta pentru mâncarea tradițională pe care fiecare român este bine să o prepare de Bobotează!
Răci, răcituri sau piftie! Indiferent de denumire, reţeta este aceeaşi: Bucăţi de porc, legume, dar mai ales răbdare. Multă răbdare. O dată pentru a fierbe la foc mic ingredientele, a doua oară pentru a aştepta să se întărească.
Publicat: Vineri, 04 Ianuarie 2019, 17:44 | Actualizat: Miercuri, 24 Martie 2021, 18:39Care este preparatul delicatesă pe care românii este bine să îl mănânce în ziua de Bobotează! Un fost concurent la "Chefi la cuţite" ne arată cum se prepară după o reţetă veche de peste un secol
Răci, răcituri sau piftie! Indiferent de denumire, reţeta este aceeaşi: Bucăţi de porc, legume, dar mai ales răbdare. Multă răbdare. O dată pentru a fierbe la foc mic ingredientele, a doua oară pentru a aştepta să se întărească. Toată această muncă pentru a avea pe masă în ziua de Bobotează mâncarea tradiţională.
Dacă nu aveţi timp şi nici răbdare, un fost concurent "Chefi la Cuţite" are soluţia. Face răcituri la comandă după reţeta bunicii! Care este rețeta:
Pe plita cuptorului cu lemne fierb la foc mic bucăţi de porc, ce au fost în prealabil ţinute la saramură.
Pentru răci se folosesc următoarele ingrediente din porc: capul, o jumătate de cap, care deja este fiert. Ea se fierbe până se ia de pe os. Ciolan, tăiat ca să se fiarbă mai repede că a fost gros. Unghii sau picioruşe fierte, diverse oase şi bucăţi de carne. Carnea trebuie să fie macră, în special de la carne de la spată care să fie mai aţoasă.
Atunci când carnea se desprinde singură de pe os este scoasă din oală şi lăsată la răcit. După ce se scoate carnea, băgăm un morcov, două cepe, două trei foi de dafin, boabe de piper. Piperul nu este pentru iuțeală, ci pentru aromă. Ingredientul vedetă este însă usturoiul, care se pune cât mai mult. În continuare, o acoperim și o mai lăsăm o jumătate de oră să fiarbă apa pentru a-și lua toate gusturile de la condimente.
O dată porţionate carnea şi şoriciul ajung în recipiente. Se adaugă apa în care au fiert legumele şi se lasă la închegat, două, trei ore.
Atunci când Chef Marius Bogin a fost întrebat de ce se lasă afară, acesta a răspuns: ,,Asta e toată esența. Ca gerul Bobotezei, ca de aia se și fac, ca frigul ăsta, gerul să le pătrundă. Asta e esența racilor.''
Vezi în materialul video de mai jos pașii preparării: