Antena

Cutremurul din '77, ziua când nici piloții n-au mai găsit Bucureștiul și oamenii au căzut în stradă, cu cada! Tudor Stavru a fost eroul de la blocul Nestor! A căzut în gol de la 23 de metri

Se fac 43 de ani de la cutremurul care avea să marcheze definitiv memoria românilor. Au fost 56 de secunde de groază, în urma cărora au rămas mormane de blocuri prăbușite, peste 1.500 de morți și imagini pentru care nici măcar timpul, oricât de mult, nu poate aduce uitarea.

Autor: Ana Ivan Publicat: Miercuri, 04 Martie 2020, 17:43 | Actualizat: Joi, 05 Martie 2020, 01:37
Galerie de imagini
Imagine din București, după cutremurul din 1977
sursa foto: arcgis.com

Ceasul bate ora 21:22. Românii își petrec liniștiți seara când, din senin, locuințele încep să se clatine într-o mișcare haotică, terifiantă, apocaliptică. E groază pentru toți. Cade mobila și odată cu ea cad și bucăți din apartament, din bloc, din tot!

Întâi sunt mișcările pe care pământul le face pe verticală, de parcă întreg orașul saltă sub o forță imensă. Apoi, mișcări pe orizontală. Oamenii nu pot face un pas și nu este din cauza groazei. Sub forța cutremurului de 7.4 grade pe scara Richter, nimeni nu poate mișca. Mașinile se clatină pe străzi și peste tot în jur pornesc zgomote metalice de clădiri care crapă, incendii și un vuiet, acel vuiet ce vine parcă din adâncul pământului și care anunță catastrofa.

Imagine din București, după cutremurul din 1977 (sursa foto: arcgis.com)

Cele mai lungi 56 de secunde din amintirea românilor au adus un bilanț negru: peste 1.500 de morți, mii de răniți, clădiri prăbușite, disperare și un uriaș nor de fum. Mormane de moloz, oamenii care au căzut cu pat cu tot, alții ajung goi-pușcă, în cada în care făceau baie, direct în fața mașilor de pe stradă.

„Cutremurul l-a prins pe acest om făcând baie. Când fațada blocului s-a prăbușit, nu știu cum, cada a alunecat, pur și simplu, ca o sanie pe mormanul de moloz și s-a oprit în mijlocul bulevardului! Aici a fost șocul cel mai mare. Din cadă s-a ridicat, cu o privire speriată, dar fără nici o zgârietură, profesorul! Am rămas fără cuvinte cu toții”. O mașină care trecea pe bulevard în acel moment s-a oprit cu un scârțâit de frâne chiar în fața căzii care i-a blocat calea. Când a văzut că din vană se ridică un om gol pușcă și se uită fix spre el, cu o privire nepământeană, șoferul mașinii a înnebunit!” (Cascadorul Dan Steinhardt, despre cutremurul din 1977)

Femei gravide au căzut și au pierdut copilul din pântece. Toți sunt în stare de șoc. Cutremurul se oprește. Bucureștiul e la pământ.

CÂT ZECE BOMBE DE LA HIROSHIMA

Zeci de clădiri distruse și peste o sută din ele avariate. Cutremurul din 1977 a fost atât de puternic, încât unda de șoc a fost comparată cu puterea a zece bombe atomice similare cu cea aruncată peste japonezi, la Hiroshima! Zece! Asta spun specialiştii, despre energia distructivă a cutremului, care a fost eliberată din adâncul pământului.

Imagine din București, după cutremurul din 1977 (sursa foto: observator.tv)

Recomandari A1

PILOT CĂTRE TURNUL DE CONTROL DIN BULGARIA: „A DISPĂRUT BUCUREȘTIUL”

Haosul și disperarea încep să se aștearnă peste tot ceea ce a mai rămas viu sau întreg. Traficul aerian a fost oprit, peste tot era o beznă cumplită. Un avion bulgăresc a încercat să ia legătura cu turnul de control al românilor, dar n-a reușit. Panicat, pilotul a luat legătura cu bulgarii, anunțând că „A dispărut Bucureştiul!“.

A fost momentul în care cascadorii Studioului Cinematografic București au devenit eroi. Au plecat toți degrabă, să facă ceea ce oamenii obișnuiți nu ar fi putut: să înfrunte dezastrul cu mult curaj și să riște totul, cu orice preț.

CASCADORII, EROII CARE AU ADUS VIAȚA PRINTRE RUINE

Printre ei s-a aflat și Tudor Stavru, sportiv la Dinamo și un cascador greu de egalat. Cinci zile a lucrat să scoată victime și cadavre de sub dărămături, pentru ca oamenii să-și poată îngropa creștinește rudele pierdute.

Sursa foto: dobrogea-133ani.blogspot.com

TUDOR STAVRU, NEOBOSITUL „OM FĂRĂ MOARTE”

Într-o seară, el a fost cel care a scos o studentă de 22 de ani de sub dărămături. Cadou de ziua ei, pe 4 martie, destinul i-a făcut cadou o altă șansă la viață. Fata era în pat cu logodnicul său atunci când blocul s-a prăvălit peste ei. Bărbatul a murit după două zile de agonie, iar ea a rămas singură, fără să-I mai audă vocea, fără să mai spere la ceva.

A trăit fiindcă s-a sprijinit tot timpul pe corpul logodnicului, mort. De sub dărămături, vocea stinsă a Liviei Negoescu i-a alertat pe oameni. Și-au dat seama că doar o minune o poate scoate de acolo. S-au gândit să cheme minerii din Filipeștii de Pădure, să sape tunel până la ea. S-au căutat tot felul de metode de salvare. Și atunci, salvarea a venit: „Să vină un cascador”.

128 DE ORE SUB DĂRĂMĂTURI

Stavru. Neobositul Stavru s-a apucat să sape cu mâinile goale, a dezmembrat dormeza bucată cu bucată și a scos-o pe Livia, după 128 de ore în care a stat îngropată sub moloz. Nu se termină aici. Un bărbat vine la Tudor și îl roagă să mai sape puțin, doar puțin, cât să scoată și pe logodnicul mort. Fiul lui! Ca să-l îngroape creștinește…

„-Mai intrăm o dată, Tudorică?”

-Haide, Paulică!“, sunt vorbele pe care și le amintește Paul Fister, cel care a muncit cot la cot cu Stavru.

BLOCUL NESTOR ȘI BLESTEMUL UNUI CASCADOR EROU

Până pe 12 martie a muncit Stavru neobosit, săpând cu mâinile goale și aventurându-se acolo unde nimeni nu avea curajul nici să privească sau să mai spere la ceva. În acea zi nenorocită, cascadorul erou muncea de zor la blocul Nestor.

O cofetărie celebră era la parterul blocului. O renovare făcută cu șapte ani înainte de cutremur a dus la tăierea stâlpilor de rezistență, făcând clădirea o piesă perfecta de domino la un cutremur atât de mare. Stavru muncește și scoate oameni, vii sau morți. Blocul Nestor, situat pe Calea Victoriei, în locul în care astăzi este Hotelul București, era doar o mare adunătură de moloz.

Blocul Nestor, după cutremurul din 1977 (sursa foto: bucurestiulmeudrag.ro)

Doar ultimul apartament rezistase, nefiind total distrus. Oamenii spun că ceva l-a făcut pe Stavru să nu poată rezista tentației de-a urca până în vârf, la etajul 8: un cărucior de copil care atârna în gol. Nu a suportat imaginea, a fost prea mult pentru el, așa că a decis să urce. Colegii l-au strigat, l-au chemat să se întoarcă, dar cascadorul pornise deja, fără să știe, către moarte.

A căzut în gol, de la douăzeci și trei de metri înălțime. A murit la spital. Erou. Cea mai periculoasă și ultima dintre cascadoriile sale...

Vestea morții sale a oprit emisia celor de la Radio România:

Acum o oră a murit, la Spitalul de Urgență, cascadorul Stavru Tudor care, într-o nouă tentativă de a salva viața altora, a căzut de la etajul opt al blocului Nestor”

Nimănui nu-i vine a crede că „Omul fără moarte” nu mai era.

Sergiu Nicolaescu, marele regizor, a cărat alături de alți cascadori sicriul „Ultimului Icar”.

În necrologul „A căzut un vultur”, Sergiu Nicolaescu scria că „Stavru Teodor pătrundea în sufletul omului nu prin vorbă, ci prin faptă. A fost cel mai bun cascador, cu greu va putea fi înlocuit”, în timp ce Corneliu Vadim Tudor scria: „sublim amestec de bărbăție și candoare, lui Stavru Tudor cel puțin zece supraviețuitori îi pot spune după datina Dunării, ca niște oameni scăpați de la înec, TATĂ”…

Imagine de la înmormântarea lui Stavru (sursa foto: libertatea.ro)

Surse: adevarul.ro, wikipedia.ro, libertatea.ro

Whatsapp LinkedIn
bloc nestor cutremur 1977 tudor stavru cutremur 1977 cutremur 1977 bucuresti cutremur 1977 marturii cutremur 77 cutremur 77 imagini
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie: "Am venit acum 3 zile"
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Alina Pușcaș și Radu Vâlcan cum nu i-ai mai văzut
Mai multe