Natura plânge!Urșii polari au recurs la canibalism, din cauza încălzirii globale și a lipsei de hrană
Schimbările climatice și exploatarea combustibililor fosili au redus considerabil sursele de hrană pentru urșii polari.Oameni de știință au observat o schimbare în comportamentul acestor animale, care recurg din ce în ce mai des la canibalism pentru a supraviețui.
Publicat: Vineri, 28 Februarie 2020, 13:57 | Actualizat: Vineri, 28 Februarie 2020, 14:37- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un om de ştiinţă din Rusia a observat că urşii polari au început să recurgă foarte des la canibalism, din cauza surselor de hrană reduse, în urma încălzirii globale, relatează Daily Mirror.
Potrivit expertului rus, urşii polari masculi atacă din ce în ce mai des femelele cu pui, deoarece sunt ţinte uşoare. De asemenea, femelele au început să îşi mănânce puii. Comportamentul canibalistic al urşilor polari este un fapt cunoscut de ceva vreme, însă cazurile erau foarte rare.
Expertul rus susţine că această schimbare a fost cauzată şi de prezenţa umană în zona Arcticului.
Temperaturile sunt în scădere din cauza companiilor care se mută în regiune şi forţează urşii polari să-şi părăsească habitatul natural.
Pe aceeași temăÎn ultimii 25 de ani, nivelul gheţii din Arctic a scăzut cu 40%. Urşii polari se foloseau de banchizele de gheaţă pentru a vâna foci şi peşti. Reducerea cantităţii de gheaţă a lăsat urşii polari în imposibilitatea de a-şi procura hrana naturală.
Golful din Ob obişnuia să fie un teren de vânătoate pentru urşii polari, însă acum este aproape distrus din cauza unei fabrici nou înfiinţate în imediata apropiere. Alţi experţi au declarat că urşii polari din zona Norvegiei au fost foarte afectaţi de vremea anormal de caldă care a generat cantităţi foarte mici de zăpadă.
Pe aceeași temăUn studiu pornit de alt om de stiință rus, Vladimir Sokolov, a dus la numeroase expediții alături de Institutul de Cercetare Arctic și Antarctic, și a arătat că urşii polari au început să îngroape resturile de pradă pentru a le consuma mai târziu, un comportament excepţional de rar pentru această specie. Acest obicei este specific doar urşilor bruni.
Acum, un nou studiu arată că topirea ghețarilor va duce, inevitabil, la dispariția urșilor polari, care vor muri de foame.
Filmarea publicată de National Geographic în 2018, arată cum un urs polar abia se mai mișcă din cauza atrofiei musculare. Acesta se se târăște până la un coș folosit de pescari, nu găsește nimic și se prăbușește la pământ.
Urșii polari sunt considerați animale pe cale de dispariție în SUA și sunt catalogate drept „vulnerabile” pe lista IUCN, întrucât habitatul lor natural este amenințat de încălzirea globală.