Batic femei tradițional: o frumoasă moștenire și un obiect fashion deosebit! (P)
De-a lungul istoriei, femeile din toate culturile și religiile au obișnuit să își acopere capul. Unele din motive religioase, altele pentru a evidenția un anumit statut și altele, pur și simplu, de dragul modei.
Publicat: Luni, 25 Ianuarie 2021, 15:30 | Actualizat: Luni, 25 Ianuarie 2021, 15:37Dacă multă lume asociază purtarea unei eșarfe sau batic pe capul unei femeie cu o anumită religie din Orientul Mijlociu, aceeași practică legată de femeile din Europa, și în special Europa de Est, este privită ca o adevărată necunoscută. Mai vedem la bunicile noastre și în zonele rurale obiceiul de a purta pe cap un batic femei traditional și adesea ne întrebăm de ce fac asta.
Obiceiuri și detalii neștiute despre baticul tradițional pentru femei
Ei bine, în România, acest obicei este legat de credințele religioase ortodoxe și de obiceiuri conform cărora, o femeie căsătorită trebuie să poarte un batic începând cu clipa în care se căsătorește. Femeile necăsătorite, în schimb, nu erau obligate să poarte batic decât în momentul în care mergeau la biserică. De fapt, chiar și acum, femeile care merg la biserică își acoperă capul, cu un batic sau o eșarfă, în momentul în care merg la slujbă. De asemenea, mai întâlnim acest obicei la înmormântări, diferența fiind că atunci trebuie purtat un acoperământ de culoare neagră.
Baticul românesc, autentic, este însă o piesă frumoasă, ce poate fi considerată chiar un obiect fashion. Este realizat din multe tipuri de țesături, cum ar fi mătase, lână și așa mai departe. Cele mai frumoase batice au modele deosebite și diferite în funcție de zona geografică în care sunt purtate. De asemenea, ele sunt diferite ca lungime însă formă lor este pătrată, astfel încât, dacă este pliat, baticul să devină un triunghi. Și modul în care este așezat pe cap poate fi diferit. Unele batice sunt purtate chiar și pentru a acoperi umerii. Nu trebuie să confundăm baticul cu marama, care era țesută din borangic, având o textura mult mai fluidă și fiind caracterizată prin transparență.
Astăzi, baticul este purtat la sărbători de către ansamblurile folclorice sau la spectacolele tradiționale, însă femeile în vârstă din zona rurală le poartă cu sfințenie și nu și le dau jos de pe cap decât când se spală și când își piaptănă părul. Cu siguranță, cu toții avem o rudă pe care am văzut-o cu batic. Zonele în care întâlnim mai des portul baticelor sunt Maramureș și Moldova. De fapt, baticele și multe alte elemente ale portului românesc fac parte anul acesta dintr-o vastă și impresionantă colecție de modă al unei celebre case de modă și de parfumuri din Franța. Frumusețea motivelor românești i-a fascinat pe francezi nu numai acum, ci de foarte mult timp, fiind celebra lucrarea lui Matisse, “La blouse roumaine”.
Revenind la ceea ce înseamnă astăzi baticul pentru femeile în vârstă, care încă îl poartă, se pare că acesta este simbolul modestiei și o puternică declarație a tradițiilor romanești din perioada precreștină, împletite cu cele ortodoxe. Observăm că nu este o mare diferența față de alte culturi ale lumii, unde femeile, din modestie și dragoste pentru Dumnezeu trebuie să aibă părul acoperit. Desigur, În ziua de azi, în România, această nu este decât o opțiune personală.
Totuși, Biserica ortodoxă încă propovăduiește purtarea baticului de către femei, lucru regăsit chiar și în manualele de religie din școli. Totuși, rămâne la latitudinea fiecăreia ce să facă.
Și totuși, pentru a continua într-un ton diferit, îți putem spune că baticul poate reprezenta și un obiect fashion extraordinar. Și nu trebuie să îl porți neapărat pe cap. Poți să descoperi colecția frumoasă de la iiana.ro. Acesta este un magazin online cu produse de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii de inspirație românească, etnice, pentru femeie, bărbați și copii. Produsele Iiana sunt autentice și de calitate superioară și sunt apreciate de toată lumea, de la vedete, până la persoanele obișnuite. Un batic, cu siguranță, reprezintă un accesoriu la care nu te-ai gândit că poți să îl încorporezi în ținutele tale. Însă, îți vom spune cum. După ce am făcut o lecție de civilizație despre purtarea baticului, vom face și o mică lecție de fashion.
Baticele pot fi accesorii grozave în orice sezon. Aspectul tău va varia în funcție de tipul acestui batic și de modul în care este purtat. Alege întotdeauna un batic fashion de la Iiana.
Dacă intenționezi să porți un batic în zilele calde de primăvară și vară, alege un batic ușor, din mătase, care să nu te încălzească. În timp ce orice culoare funcționează, baticele mai deschise sau mai strălucitoare sunt o modalitate distractivă de a adăuga un strop de culoare garderobei.
Modalități de a purta un batic
Poți alege un t-shirt simplu, uni și o pereche de pantaloni de jeans, scurți, iar pentru un aspect șic, poartă un batic lung la gât fără să îl legi sau să îl răsucești. Alege sandale cu platforma de pluta și bijuterii boho pentru un aspect wow!
Pentru un aspect la fel de frumos, înfășoară un batic lung în jurul gâtului o dată sau de două ori astfel încât să se înfășoare într-un cerc larg, mai degrabă decât să stea aproape de gât. Când soarele este prea puternic sau vântul începe să sufle, poți purta baticul pentru a-ți proteja capul, gâtul și fața.
Când este frig afară, baticele sunt o modalitate excelentă de a te încălzi. Alege un batic dintr-un material precum lâna, apoi înfășoară baticul aproape de cap și gât pentru a împiedica vântul și a zăpada să te deranjeze. În funcție de preferințele personale, poți purta un batic pe exteriorul hainei de iarnă sau pe interior.
Așadar, fie că îți place să porți un batic de dragul moștenirii culturale, fie pentru că îl vezi ca un accesoriu fashion extraordinar, nu te sfii să îți exprimi personalitatea cu ajutorul lui. Alege un astfel de batic de la Iiana și bucură-te de el!