Antena Căutare

Pictorul Sorin Dumitrescu a murit! Academicianul a încetat din viață la vârsta de 78 de ani

Doliu în lumea artistică! Pictorul Sorin Dumitrescu este laureat cu Premiul pentru pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din România - 1980!

Pictorul Sorin Dumitrescu a murit! | Facebook Claudiu Victor Gheorghiu, Mădălina Țapu

Sorin Dumitrescu a încetat din viață la vârsta de 78 de ani în această dimineață. Pictorul a fost membru corespondent al Academiei Române din 2006.

Potrivit informațiilor oferite de Academie, acesta s-a năsut în București pe data de 18 martie 1945 și a urmat cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București în perioada 1959-1963.

Citește și: Valentin Petricenco a murit! Fostul toboșar de la Proconsul și-a lăsat trupa în doliu

Pictorul Sorin Dumitrescu a murit! Academicianul a încetat din viață la vârsta de 78 de ani

Articolul continuă după reclamă

Vestea tristă a venit din partea criticului de artă Pavel Șușară, iar mesajele de condoleanțe au început să curgă imediat.

„O veste tristă în ajunul Crăciunului: azi dimineaţă ne-a părăsit un artist unic, un intelectual neconvenţional şi un personaj spectaculos şi copleşitor - Sorin Dumitrescu. Autorul unei opere vaste, pictate, scrise şi instituţionale, el lasă, prin plecarea abruptă, un gol imens, dar şi o urmă adâncă şi inconfundabilă în cultura şi în viaţa noastră publică. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!” a transmis acesta prin intermediul rețelelor sociale.

Unele dintre cele mai importante momente din activitatea artistică a pictorului au fost amintite inclusiv de Răzvan Bucuroiu, gazetar în domeniul cultelor:

„Sorin Dumitrescu, părintele meu sufletesc și mentorul tinereților mele s-a adăugat acum neamului său din ceruri.

Om adevărat, bărbat de nobilă viță intelectuală, creștin fără rest, conștiință a vremurilor sale - Sorin Dumitrescu a fost așezat de Dumnezeu, pentru o vreme, la timona afirmării și conștiinței laicatului ortodox român, după 1989.

Ca artist a fost inegalabil, începând cu expoziția de la Dalles din 1980 - Hipersemne - apoi cu minunata ilustrație a volumelor lui Nichita Stănescu (Epică Magna); iar ca iconar a ”reinventat” maniera bizantină de cercetare coloristică și harică a icoanelor. Curator de primă mână, a pus în simeză expoziții memorabile la galeria Catacomba - un adevărat program-manifest al generației (sale) de artiști îmbisericiți.

Editorului Sorin Dumitrescu îi datorăm cele mai importante cărți și autori lansați pe circuitul public, după 1989, la editura Anastasia: Lossky, Evdokimov, Florensky, Bulgakov, Volkoff, Urs von Balthasar, de Maistre, Claudel, Ricœur, Stăniloae, Cleopa, Țuțea etc. La fel, manifestări la intersecția dintre cult și cultură (Serile Darvari), una dintre temele recurente ale lucrării sale de o viață. Conferințe și cărți proprii, cercetarea programului iconografie din Nordul Moldovei, membru al Academiei Române - ce mai poate face în plus un om care să merite toată prețuirea noastră?” a scris acesta pe Facebook.

„Eu unul îl voi regreta toată viața laolaltă cu Doina - perechea referențială a Bucureștiului anilor 80-90 prin frumusețe, talent, credință și generozitate.

O poză care îi cuprinde într-o ramă a prieteniei (de-acum cerească), pe cei trei: Nichita, Sorin și Doina. Ei doi se află în dreapta imaginii, Nichita în stânga.

Frumoși, tineri, talentați și liberi de zgura momentului.

PS Nu mă pot desprinde totuși de gândul că Dumnezeu l-a chemat la el pe 22 decembrie, ziua în care am dobândit libertatea, ziua în care este prăznuită Sf. Mc. Anastasia, cea a cărui nume înseamnă ”înviere”. Tot timpul Sorin a pus în legătură izbăvirea de ”satanologia comunistă” cu această muceniță a Învierii, iar prin numele editurii chiar pe ea a evocat-o.” a continuat Răzvan Bucuroiu.

Iată postarea!

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și: Bilanțul pierderilor din lumea celebrităților din România și din lume. Gabriel Cotabiță și Silviu Prigoană se numără printre ei

Sorin Dumitrescu a fost student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” la secția Pictură în clasa maestrului Corneliu Baba.

Potrivit Agerpres, în anul 1992 academicianul a înființat Fundația Anastastia și a coordonat departamentele editorial, video și imagine, unde a avut peste 400 de titluri publicate până în 2002, peste 250 de documente video și peste 60 de expoziţii tematice, de grup sau personale, organizate la Galeria Catacomba, centru-pilot de artă contemporană al Muzeului Naţional de Artă al României.

În 2005, Sorin Dumitrescu a devenit doctor în arte vizualela Universitatea de Arte din București și profesor titular al universității. Acesta a avut mai multe expoziții în țară și în străinătate și este autorul al mai multor volume.

De asemenea, este laureat cu Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A primit Premiul Fundaţiei şi Forumului „Peter Ludwig'', Aachen, Germania, în 1989, Marele Premiul al Uniunii Artiştilor Plastici din România, în 1990, şi Premiul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru prezenţa în viaţa culturală a cetăţii - 1998, mai scrie sursa citată anterior.

Citește și: Dan Grecu, primul campion mondial al României la gimnastică, a murit la 74 de ani! „Stăpânul inelelor” va fi înmormântat sâmbătă

Valentin Petricenco a murit! Fostul toboșar de la Proconsul și-a lăsat trupa în doliu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x