Antena

(P) Cinci modalități prin care poți menține elasticitatea pielii mai mult timp

Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Această caracteristică oferă pielii un aspect ferm și strălucitor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Iunie 2022, 12:35 | Actualizat: Joi, 02 Iunie 2022, 12:36
Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială
Freepik

Rutina de îngrijire este extrem de importantă pentru a avea pielea sănătoasă și strălucitoare cât mai mult timp. Factorii de mediu, precum razele ultraviolete, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute și poluarea, pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii și se numără printre cauzele care duc la apariția unor probleme cutanate, precum acneea, rozaceea, eczema și chiar cancerul de piele.

Introducerea în rutina de îngrijire a unor produse care conțin ingrediente ce susțin sănătatea pielii, precum niacinamida, vitamina C, acidul salicilic, bakuchiolul și apa termala, este o modalitate eficientă de a limita daunele provocate de factorii de mediu, precum și îmbătrânirea prematură a pielii.

Odată cu înaintare în vârstă, nivelul de colagen natural scade și fibrele de elastină se degradează. Atât colagenul, cât și elastina dictează rezistența și elasticitatea pielii.

Deși este inevitabil ca pielea să devină mai puțin elastică pe măsură ce anii trec, există modalități prin care poți încetini procesul natural de îmbătrânire.

Adoptarea unei diete echilibrate

Pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii în mod natural, primul pas este să adopți o dietă echilibrată. Organismul are nevoie de o gamă largă de nutrienți pentru a funcționa în parametri optimi. Dacă proteinele, vitaminele și mineralele lipsesc din gustările zilnice sau nu sunt în dozele indicate vârstei, nivelul de colagen natural poate scădea mai rapid, ceea ce va duce la îmbătrânirea prematură a pielii și, drept consecință, aceasta își va pierde elasticitatea.

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, însă este important să adaugi în dietă și alimente care conțin proteine, printre acestea numărându-se carnea de pui, cea de pește, ouăle, precum și nucile și avocado.

Introducerea exercițiilor fizice în rutina zilnică

Sportul este indicat pentru a avea o viață sănătoasă, prezentând numeroase beneficii pentru organism. În ceea ce privește pielea, exercițiile fizice pot preveni procesul de îmbătrânire. Studiile au arătat că persoanele care fac sport în mod regulat își păstrează nivelul de colagen la cote ridicate, ceea ce menține elasticitate pielii.

Prin creșterea fluxului sangvin, exercițiile fizice contribuie la alimentarea celulelor pielii și la menținerea funcționalității lor. Sângele transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele care activează în întregul corp, inclusiv la nivelul pielii.

Menținerea unui ritm bun de odihnă

Cercetările despre beneficiile pe care odihna le are în menținerea unei stări bune de sănătate au arătat că toate organele importante din corp și toate procesele sunt ajutate de somn și, în același timp, afectate de lipsa odihnei.

Recomandari A1

Când organismul este privat de somn, eliberează hormonul stresului, cortizol. Acesta poate provoca inflamații în organism, iar pielea nu face excepție. Din acest motiv pot apărea iritații, puncte de roșeață și riduri. Atât colagenul, cât și elastina nu își pot îndeplini rolul când pielea este inflamată.

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră, emisă de dispozitivele moderne (telefoane, televizoare, tablete, laptopuri etc), poate grăbi procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la apariția petelor pigmentare și a ridurilor.

Menținerea pielii hidratate

Hidratarea este esențială pentru ca pielea să își mențină elasticitatea cât mai mult timp. Fiecare celulă din corp este formată din apă, iar când organismul nu este suficient hidratat apar problemele de sănătate. Dacă pielea este deshidratată, devine uscată și descuamată.

Hidratarea pielii se poate realiza, în primul rând, prin intermediul unei alimentații sănătoase, bogată în fructe și legume. Medicii recomandă ca un adult să consume cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi, pentru a-și păstra corpul sănătos.

De asemenea, folosirea produselor cosmetice hidratante este o altă modalitate eficientă de a păstra umiditatea pielii.

Renunțarea la vicii

Persoanele care fumează au mai puțină elasticitate a pielii decât cele care nu au acest viciu. Fumatul îngustează vasele de sânge, scăzând fluxul sangvin și limitând capacitatea nutrienților și a oxigenului de a ajunge la piele.

Totodată, s-a demonstrat că toxinele din țigări au efecte negative asupra elastinei și fibrelor de colagen. Drept urmare, renunțarea la fumat contribuie la reducerea daunelor pe care acest viciu le poate provoca atât pielii, cât și întregului organism.

În concluzie, pielea își pierde, în mod natural, o parte din capacitatea de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Expunerea la soare și anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, pot face ca pielea să devină mai puțin elastică. Însă, anumite schimbări în rutina de îngrijire și în ceea ce privește stilul de viață pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Whatsapp LinkedIn
elasticitatea pielii piele rutina zilnica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul... Libertatea.ro
Care sunt cele mai importante lucruri învățate de la părinți. "Învață, să nu ajungi... Ziare.com
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 5 mai 2024. Taurii găsesc rezolvarea la problemele cu care se confruntă, Balanțele trebuie să fie mai... Antena3.ro
Sistemul prin care Samsung a întrecut Apple. De ce sunt diferite smartphone-urile gigantului coreean useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Regula pe care trebuie să o respecte toți credincioșii în Noaptea de Înviere 2024. Ce este interzis să faci Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
O tânără a refuzat să utilizeze casele self-checkout. Gestul a stârnit controverse aprinse și a împărțit internetul în două
Greșelile pe care românii le fac atunci când pregătesc carnea de miel. La ce să fii atent dacă vrei să nu dai greș
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Imagini emoționante de la marșul organizat în memoria tinerilor uciși de Vlad Pascu în localitatea 2 Mai
Medicool sezonul 6, 4 mai 2024. Metode de slăbit tradiționale și medicale. Ce spun specialiștii
Rețeta de ciorbă de miel a lui Chef Ștefan Popescu: „Va fi mult mai gustoasă așa” De ce alege să pună sarea la început
Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere
Dani Oțil și soția sa, minivacanță de vis. Unde au ales să-și petreacă Paștele
Iuliana Pepene va petrece Paștele singură. Ce a spus fosta concurentă America Express despre decizia care i-a surprins pe mulți
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Mai multe