Antena

(P) Cinci modalități prin care poți menține elasticitatea pielii mai mult timp

Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Această caracteristică oferă pielii un aspect ferm și strălucitor.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 02 Iunie 2022, 12:35 | Actualizat: Joi, 02 Iunie 2022, 12:36
Elasticitatea pielii este capacitatea acesteia de a se întinde și de a reveni la forma inițială
Freepik

Rutina de îngrijire este extrem de importantă pentru a avea pielea sănătoasă și strălucitoare cât mai mult timp. Factorii de mediu, precum razele ultraviolete, temperaturile prea ridicate sau prea scăzute și poluarea, pot accelera îmbătrânirea prematură a pielii și se numără printre cauzele care duc la apariția unor probleme cutanate, precum acneea, rozaceea, eczema și chiar cancerul de piele.

Introducerea în rutina de îngrijire a unor produse care conțin ingrediente ce susțin sănătatea pielii, precum niacinamida, vitamina C, acidul salicilic, bakuchiolul și apa termala, este o modalitate eficientă de a limita daunele provocate de factorii de mediu, precum și îmbătrânirea prematură a pielii.

Odată cu înaintare în vârstă, nivelul de colagen natural scade și fibrele de elastină se degradează. Atât colagenul, cât și elastina dictează rezistența și elasticitatea pielii.

Deși este inevitabil ca pielea să devină mai puțin elastică pe măsură ce anii trec, există modalități prin care poți încetini procesul natural de îmbătrânire.

Adoptarea unei diete echilibrate

Pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii în mod natural, primul pas este să adopți o dietă echilibrată. Organismul are nevoie de o gamă largă de nutrienți pentru a funcționa în parametri optimi. Dacă proteinele, vitaminele și mineralele lipsesc din gustările zilnice sau nu sunt în dozele indicate vârstei, nivelul de colagen natural poate scădea mai rapid, ceea ce va duce la îmbătrânirea prematură a pielii și, drept consecință, aceasta își va pierde elasticitatea.

Fructele și legumele sunt bogate în vitamine și minerale, însă este important să adaugi în dietă și alimente care conțin proteine, printre acestea numărându-se carnea de pui, cea de pește, ouăle, precum și nucile și avocado.

Introducerea exercițiilor fizice în rutina zilnică

Sportul este indicat pentru a avea o viață sănătoasă, prezentând numeroase beneficii pentru organism. În ceea ce privește pielea, exercițiile fizice pot preveni procesul de îmbătrânire. Studiile au arătat că persoanele care fac sport în mod regulat își păstrează nivelul de colagen la cote ridicate, ceea ce menține elasticitate pielii.

Prin creșterea fluxului sangvin, exercițiile fizice contribuie la alimentarea celulelor pielii și la menținerea funcționalității lor. Sângele transportă oxigenul și substanțele nutritive către celulele care activează în întregul corp, inclusiv la nivelul pielii.

Menținerea unui ritm bun de odihnă

Cercetările despre beneficiile pe care odihna le are în menținerea unei stări bune de sănătate au arătat că toate organele importante din corp și toate procesele sunt ajutate de somn și, în același timp, afectate de lipsa odihnei.

Recomandari A1

Când organismul este privat de somn, eliberează hormonul stresului, cortizol. Acesta poate provoca inflamații în organism, iar pielea nu face excepție. Din acest motiv pot apărea iritații, puncte de roșeață și riduri. Atât colagenul, cât și elastina nu își pot îndeplini rolul când pielea este inflamată.

Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Lumina albastră, emisă de dispozitivele moderne (telefoane, televizoare, tablete, laptopuri etc), poate grăbi procesul de îmbătrânire a pielii, ducând la apariția petelor pigmentare și a ridurilor.

Menținerea pielii hidratate

Hidratarea este esențială pentru ca pielea să își mențină elasticitatea cât mai mult timp. Fiecare celulă din corp este formată din apă, iar când organismul nu este suficient hidratat apar problemele de sănătate. Dacă pielea este deshidratată, devine uscată și descuamată.

Hidratarea pielii se poate realiza, în primul rând, prin intermediul unei alimentații sănătoase, bogată în fructe și legume. Medicii recomandă ca un adult să consume cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi, pentru a-și păstra corpul sănătos.

De asemenea, folosirea produselor cosmetice hidratante este o altă modalitate eficientă de a păstra umiditatea pielii.

Renunțarea la vicii

Persoanele care fumează au mai puțină elasticitate a pielii decât cele care nu au acest viciu. Fumatul îngustează vasele de sânge, scăzând fluxul sangvin și limitând capacitatea nutrienților și a oxigenului de a ajunge la piele.

Totodată, s-a demonstrat că toxinele din țigări au efecte negative asupra elastinei și fibrelor de colagen. Drept urmare, renunțarea la fumat contribuie la reducerea daunelor pe care acest viciu le poate provoca atât pielii, cât și întregului organism.

În concluzie, pielea își pierde, în mod natural, o parte din capacitatea de a se întinde și de a reveni la forma inițială. Expunerea la soare și anumite obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, pot face ca pielea să devină mai puțin elastică. Însă, anumite schimbări în rutina de îngrijire și în ceea ce privește stilul de viață pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Whatsapp LinkedIn
elasticitatea pielii piele rutina zilnica
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e serialul coreean care te va intriga. Vezi premiera în AntenaPLAY!
Stirile zilei Cod galben în București și mai multe județe. ANM anunță ceață densă și posibil polei, pe mai multe drumuri din țară
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 semne zodiacale atrag banii mai târziu în viață. Află dacă te numeri printre ele Catine.ro
Ana Brenda Contreras și-a deschis sufletul și a vorbit despre un moment dureros din viața ei. Ce a relatat actrița Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
SONDAJ. Marcel Ciolacu, George Simion și Elena Lasconi, pe primele trei locuri în cursa prezidențială Libertatea.ro
Ultimii arhitecți ai cuvintelor. Povestea pensionarilor care încă mai creează rebus pentru publicațiile din... Ziare.com
Primul anunţ al UEFA după ce meciul România – Kosovo a fost abandonat! AntenaSport
Val de reacții în online după ce Alina Eremia a apărut așa pe internet. Ce a povestit artista și cum au... Elle
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima... Spynews.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!” BZI
Andreea Bostănică a spus adevărul despre viața de lux pe care o duce! „Nu pot să mint!” BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post HelloTaste.ro
Victoria Kjaer Theilvig din Danemarca a fost încoronată Miss Universe 2024. Imagini cu aparițiile sale la... Antena3.ro
Metal extraterestru neobișnuit găsit într-un tezaur vechi de 3.000 de ani. De unde ar fi provenit useit
Horoscopul zilei de 18 noiembrie 2024. Racii sunt puși în fața unei alegeri importante. Află ce se întâmplă cu... Catine
Șapte lucruri surprinzătoare pe care să nu le iei cu tine dacă mergi în aceste țări Wall-Street
Postul Crăciunului: când începe, tradiții și dezlegare la pește Kudika
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a văzut... Playtech
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului Redactia.ro
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc covrigi" Observator
Alimente benefice pentru sănătatea inimii. Ce poți mânca dacă suferi de o boală cardiovasculară MediCOOL
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă HelloTaste
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume ProSport
Cel mai sărac oraș din România în 2024. Chiria unui apartament costă doar 16 lei pe lună! Gandul
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea... CanCan
Primele mișcări ale bebelușului: la câte săptămâni apar DeParinti
Ciara ia în considerare să-și mărească și mai mult familia, dar „are nevoie de puțin timp”. Vedeta este... ZUTV
Lucruri pe care nu trebuie să le cauți vreodată pe Google. Așa îți crești riscul de a fi atacat de hackeri UseIT
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Hello Taste