Antena

Casă sau apartament? Avantaje și dezavantaje, costuri și întreținere

Casă sau apartament? Dincolo de prețuri și costuri de întreținere, atunci când iei această decizie e bine să ții cont de avantajele și dezavantajele prividn viața într-o casă sau un apartament

Autor: Alina Serea Publicat: Joi, 25 Iulie 2019, 16:13 | Actualizat: Joi, 25 Iulie 2019, 17:42
Casa sau apartament

Casă sau apartament? Dincolo de prețuri și costuri de întreținere, atunci când iei această decizie, e bine să ții cont de avantajele și dezavantajele privind viața într-o casă sau un apartament

Casă sau apartament? În primul rând, răspunsul la această întrebare este diferit de la o persoană la alta. Asta pentru că nu există variantă care să se potrivească tuturor, deoarece fiecare locuință este concepută pentru a răspunde nevoilor ocupanților. Alegerile privind o casă sau un apartament sunt întotdeauna greu de făcut. Așa că fiecare decide în funcție de avantaje și dezavantaje.

Prețul pentru casă vs. apartament

Preţurile nu sunt cu mult diferite. Asta, bineînțeles, depinde și de cerințele noastre. Pentru un apartament cu 3 camere în Bucureşti media cerută de dezvoltatori este de 85-95.000 de euro, iar pentru o casă la periferie prețurile sunt în jur de 100.000 de euro. În ambele cazuri, prețurile pot fi mai mari, în funcție de suprafață, dotări și alte facilități.

Dacă ne gândim la avantajele fiecărei locuințe, apartamentul este, în primul rând, superior din punct de vedere financiar, fie că vorbim de preț, fie că vorbim de costurile de întreținere.

Totuși, valoarea casei se va păstra în timp și vei putea să o vinzi ulterior la o sumă mai mare, mai ales dacă îi vei aduce constant îmbunătățiri. Din acest punct de vedere, casa poate fi considerată o investiție mai bună decât un apartament.

Costuri privind amenajarea apartamentului și amenajarea casei

Atunci când îți cumperi o casă te poți bucura de libertate deplină când vine vorba de amenajări interioare sau exterioare și, în plus, nu vei mai fi nevoit să ții cont de câtă gălăgie faci în timpul amenajărilor, pentru că nu ai vecini nici sus și nici jos.

La casă, spațiul de locuit vine cu o suprafața mai mare și de avantajul adus de o curte: loc de parcare garantat și gratuit, iarbă, umbră, o grădină și flori, poate și animale de companie. La bloc, parcările sunt mai puține decât numărul de automobile, aglomerația este mult mai mare

Însă, de obicei, în apartament se face curățenie mult mai repede tocmai datorită spațiului mai mic, în timp ce la casă, după ce ai făcut curățenie în interior, trebuie să faci și în exterior.

Casa implică costuri ridicate cu amenajarea și întreținerea. Suprafața mai mare a casei implică și costuri mai mari la încălzirea pe timp de iarnă. În plus, tot timpul vei avea ceva de reparat sau de amenajat. Atât în interior cât și în exterior. La casă, de obicei, costurile de întreținere sunt cu circa 35-50% mai mari. Pe de altă parte, la casă poți investi în noile tehnologii cu combustibil neconvențional și instalații cu panouri solare cu ajutorul cărora încălzești apa, ceea ce va duce la scăderea costurilor de întreținere, investiția putând fi, astfel, recuperată.

Pe aceeași temă
Recomandari A1

Casă sau apartament: confort și transport

De obicei, o casă oferă mai mult confort datorită suprafeței, care este, de obicei, mai mare decât cea a unui apartament la bloc.

În cele mai multe cazuri, casele nou construite se află la periferia orașului iar locația poate fi una incomodă. Nu vei avea mijloace de transport în comun la colțul străzii și nici centre comerciale la o stație distanță. Așadar, e nevoie și de o mașină.

Transportul este mai facil în cazul apartamentelor la bloc, stațiile mijloacelor de transport în comun fiind mai aproape decât în cazul caselor la curte. Această poate duce la creșterea costurilor zilnice dacă automobilul va fi utilizat în fiecare zi, indiferent că pleci la serviciu, la piață sau duci copilul la școală.

Fă o expertiză tehnică autorizată casei, înainte de achiziție Cu această ocazie poți descoperi probleme la structură de rezistentă sau/și la structură interioară a casei. Informează-te asupra modificărilor pe care acea casă le-a suferit în decursul timpului ( spre exemplu dacă a fost extinsă ) și asupra calității fundației casei.

Dacă vrem să cumpărăm o casă nouă nu ar trebui să facem asta fără să avem Cartea Construcției (document ce include toate etapele procesului de construcție, informații cu privire la materialele folosite) cât și fără garanție. Garanția de bună execuție pentru instalații și finisaje, trebuie precizată în contractul de vânzare cumpărare al casei.

Este foarte important anul în care a fost construit blocul, pentru a nu se afla pe lista imobilelor cu risc seismic. Pentru blocurile din București, lista e disponibilă online pe site-ul primăriei capitalei.

În general, e bine să eviți construcțiile de dinaintea cutremurului din 1977. Specialiștii recomandă și evitarea clădirilor în cadre, construite înainte de ’91, și blocurile cu spații comerciale la parter. E important și dacă blocul e izolat termic sau nu, pentru că acest aspect îți va influența factura de la întreținere.

Pe lângă starea apartamentului, costurile de întreținere. E esențial să verifici documentele, ca să te asiguri că este totul în regulă și să nu ai probleme mai târziu. Pentru a afla toate detaliile despre viitoarea ta casă, cere proprietarului sau dezvoltatorului certificatul de urbanism, autorizația de construcție, procesul verbal de recepție, extras carte funciară. Documentele sunt foarte importante, desigur, și când vine vorba de o casă.

Pe aceeași temă
Whatsapp LinkedIn
casa sau apartament diferenta dintre casa si apartament ce sa cumperi casa sau apartament avantajele de a locui la casa amenajare casa amenajare apartament
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială despre cum s-a format
Video recomandate
Video
Citește și
5 zodii ale căror relații se confruntă cu o transformare semnificativă până la sfârșitul lunii mai 2024 Catine.ro
Alina Boz publică fotografii de la piscină. Actrița se bucură în continuare de vacanță Happy Channel
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat... Libertatea.ro
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot ce a găsit în ea. Cum se... Ziare.com
Ce a putut face miliardarul Ion Ţiriac pentru o vedetă uriaşă a României. Totul a ieşit la iveală abia acum AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural HelloTaste.ro
Categoria de români care ar putea avea pensiile duble. "Aceste persoane au fost uitate" | Un proiect de lege vrea... Antena3.ro
Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic s-a vândut cu o sumă record. Cât valorează acum accesoriul lui John... useit
Horoscopul zilei de 2 mai 2024. Taurii trebuie să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Macron atenționează: Trupe din vest ar putea intra în Ucraina dacă rușii rup linia frontului Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Test de atenţie. O pisică s-a pitit printre florile din magazin. Tu o vezi? Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era avansul pentru casa pe care... Observator
Ce este poliartrita reumatoidă. Metode de tratament împotriva acestei afecțiuni cronice MediCOOL
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri HelloTaste
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa ProSport
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă falimentul. Atenție la credite Gandul
Nuntă inedită la piramide! Miliardarul Ankur Jain s-a căsătorit cu aleasa inimii sale lângă Marele Sfinx CanCan
Curiozitatea sexuală în funcție de vârstă: scurt ghid pentru părinți DeParinti
Britney Spears și-a șters din nou Instagramul. Artista a postat un mesaj dur pentru părinții ei cu doar 24 de ore... ZUTV
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la... UseIT
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa, sezon 5. Ce mai face Yana, fosta iubită a lui Andrei. Ce fostă concurentă i-a fost alături la aniversarea de 25 de ani
Mireasa, sezon 9, Doi foști concurenți s-au întâlnit în afara competiției. Imaginea care i-a încântat pe fanii emisiunii
A suferit arsuri grave pe gât după ce a băut vin la un restaurant. Ce i-au pus, de fapt, în pahar
Ingredientul-minune pentru o tocăniță de miel delicioasă. Ce folosesc gospodinele din Ardeal
Cât au plătit Gabriela Cristea și Tavi Clonda pentru o călătorie cu gondola: „Cam scump, dar a fost o experiență superbă”
Aceste zodii vor avea cel mai mult ghinion la bani în luna mai 2024. Ce pierderi vor resimți nativii
Povestea puiului de câine care „evadează” i-a înduioșat pe internauți. Ce ascunde imaginea simpatică, de fapt: „A rămas singură”
Mireasa sezon 9, 2 mai 2024. Ce o nemulțumește pe Elena în relația cu Valentin: „Regreți că ai făcut pasul ăsta cu mine?”
Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică gestul
Cum sună vocea live a Iuliei Vântur, în concert. Vedeta a cântat în indiană pe scenă, dar și o piesă de la Dua Lipa. Cum a sunat
Mai multe