Calendar ortodox 18 octombrie 2019. Sărbătoare mare! Cui spui ”La mulți ani”
Calendar ortodox 18 octombrie 2019. Sărbătoare mare! Cui spui ”La mulți ani”
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Joi, 17 Octombrie 2019, 13:23 | Actualizat: Joi, 17 Octombrie 2019, 13:25- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendar ortodox 18 octombrie 2019. Sărbătoare mare! Cui spui ”La mulți ani”.
Calendarul creștin ortodox al zilei de 18 octombrie anunță sărbătoare și zi de post. Biserica Ortodoxă Română îl cinstește în această zi pe Sfântul Evanghelist Luca. Tuturor celor care poartă numele sfântului Evanghelist li se poate ura ”La mulți ani”.
Despre Sfântul Apostol și Evanghelist Luca se spune că s-a născut în Antiohia Siriei. L-a întâlnit pe Hristos întâlnește pe Hristos în Teba Boetiei, unde se îngrijea de bolnavi în calitate de medic.
Sfântul Luca a crezut în Hristos, ajungând să se numere printre Apostolii săi. Împreună cu Sfântul Apostol Cleopa, el L-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24). După Pogorârea Sfântului Duh, Luca s-a întors la Antiohia și l-a ajutat pe Pavel să vestească Evanghelia Domnului.
Sfântul Apostol Luca, sărbătorit pe 18 octombrie 2019, a scris Evanghelia și cartea Faptele Apostolilor.
După martiriul Sfântului Apostol Pavel, Sfântul Luca avea să predice Evanghelia în Italia, Dalmatia, Macedonia și Grecia.
Este socotit și patronul iconografiei creștine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în brațe pe Hristos și prima icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Sfântul Apostol Luca a murit la vârstă de 80 de ani, când niște păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boeția.
Moaștele Sfântului Apostol Luca au fost duse la Biserica Sfinților Apostoli, alături de cele ale Sfinților Andrei și Timotei.
Calendar ortodox 18 octombrie 2019. Semnificația numelui Luca
Mii de români poartă numele Luca, după numele ucenicului lui Iisus Hristos. Este un nume vechi și plin de simboluri. Originea numelui Luca este una grecească, Lukas, care înseamnă ocul de proveniență al acestuia, potrivit Evangheliei, fiind vorba despre o provincie care se află în sudul Italiei.
Persoanele care poartă numele Luca sunt persoane foarte deschise cu cei din jur și cu tot ceea ce provine din exterior, fie o părere, o presupunere sau o ipoteză. Purtătorii acestui nume nu refuză ideile și părerile altora, sunt conștienți de valorile proprii și nu se abat de la ele.
Sfântul Luca - Acatistul
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti, Vistierul bunătaţilor şi dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi, şi ne curăţeşte pe noi de toată întinăciunea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieşte-ne pe noi. Doamne, curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
Doamne miluieşte (de trei ori)
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-Se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-Se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă, dă-ne-o nouă astăzi, şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.
Ca a Ta este împărătia , puterea şi slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, ale Sfinţilor Părinţilor noştri şi ale tuturor Sfinţilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Amin.
Miluieste-ne pre noi Doamne, miluieste-ne pre noi, ca nepricepandu-ne de niciun raspuns, aceasta rugaciune aducem tie, ca unui Stapan, pacatosii robii tai, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
Doamne , miluieste-ne pe noi ca intru tine am nadajduit; nu te mania foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un Milostiv si ne izbaveste pre noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru , si noi suntem norodul tau, toti lucrul mainilor tale, si Numele Tau chemam.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Poarta milostivirii deschide-o noua, binecuvantata de Dumnezeu Nascatoare Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne izbavim prin tine din nevoi, ca tu esti Mantuirea neamului Crestinesc.
Veniţi să ne închinăm Împăratului nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm şi să cădem la Hristos, Împăratul nostru Dumnezeu.
Veniţi să ne închinăm si să cădem la Însuşi Hristos, Împăratul şi Dumnezeu nostru.( cu trei inchinaciuni)
Citește și:
Calendar ortodox noiembrie 2019: ce sărbători de cruce roșie sunt în luna lui Brumar