Calendar ortodox 27 iulie 2019: Sărbătoare mare de cruce roșie. Ce sfânt e sărbătorit
Calendarul ortodox din 27 iulie 2019 anunță o sărbătoare importantă, de cruce roșie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe sfântul mucenic Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 26 Iulie 2019, 13:22 | Actualizat: Vineri, 26 Iulie 2019, 14:46- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Calendarul ortodox din 27 iulie 2019 anunță o sărbătoare importantă, de cruce roșie. Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe sfântul mucenic Pantelimon, numit și „doctor fără de arginți”, ocrotitor al medicilor și vindecător al bolnavilor
Pe aceeași temăSfântul Mucenic Pantelimon este sărbărit în fiecare an de Biserică la data de 27 iulie 2019 și pomenit mereu în Taina Sfântului Maslu, la sfinţirea apei şi în rugăciunile pentru cei bolnavi.
Prin activitatea din timpul vieții, dedicată vindecării, dar și prin minunile pe care le-ar fi săvârșit chiar și după moarte, Sfântul Pantelimon este considerat un izvor nesecat de leacuri, vindecând boli şi mântuind.
Cine este Sfântul Pantelimon
Sfântul Pantelimon, pomenit sâmbătă în calendarul creștin ortodox al lunii iulie, s-a născut în anul 275 în cetatea Nicomidia, din Asia Mică. La naștere a primit numele de Pantoleon, care înseamnă "cel puternic în toate ca un leu". După ce a primit învățătura creștină și botezul de la Sf. Mucenic Ermolae (cel pomenit în calendarul ortodox la 26 iulie), numele său a devenit Pantelimon ("cel cu totul milostiv").
Despre viața sfântului Pantelimon se spune că ea a fost închinată educației și vindecării bolnavilor. Din tinerețe, a fost încredințat spre educație lui Eufrosin, un medic de renume al acelor timpuri, de la care a învățat medicina, devenind un doctor foarte bun și căutat. În plus, acesta nu dorea să fie remunerat pentru tratamentele sale, de aceea și-a primit renumele de ”doctor fără de arginți”.
Sfântul Pantelimon a fost remarcat chiar și de împăratul Maximilian, care intenționa să-l ia la palat ca medic particular, după ce vindecase un orb din naștere, invcând numele lui Iisus Hristos.
Sfântul Pantelimon a refuzat să se lapede de credința în Hristos și să se închine zeilor, atrăgând furia puterii, fapt pentru care Împăratul a cerut să fie decapitat. Se spune că atunci când i-a fost tăiat capul, nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat martirul a înverzit pe dată și a rodit cu fructe din belșug. Împăratul a poruncit apoi ca trupul lui Pantelimon, dar și măslinul, să fie arse. Credincioșii au scos din cenușă trupul neatins de foc al Sf. Pantelimon și l-au îngropat la loc de cinste.
Moaștele Sfântului Pantelimon în România
Moaștele Sfântului Pantelimon au fost răspândite în toată lumea creștină. Multe biserici, capele, paraclise, mănăstiri, spitale, cabinete și instituții medicale sunt puse sub ocrotirea Sfântului Mucenic Pantelimon.
La noi în țară, moaștele Sfântului Pantelimon se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași și la Catedrala Episcopală din Galați. În București, multe biserici au moasșetele Sfântului Pantelimon, rspectiv Biserica Sfântul Pantelimon, Mănăstirea Plumbuita, Biserica Sfântul Stelian Lucaci, Biserica Stavropoleos, Biserica Sfântul Dumitru Poștă, Biserica Adormirea Maicii Domnului-Precupeții Noi, Biserica Sfântul Antonie cel Mare, Biserica Sfântul Alexie.
Capul Sfântului Pantelimon se păstrează însă la Mănăstirea Sfântul Pantelimon ("Rusikon") de la Muntele Athos.
Calendar ortodox 27 iulie 2019 - rugăciune către Sfântul Pantelimon
Rugăciunea Preasfintitului Eremei Schimnicul către Sfântul Mare Mucenic Pantelimon:
O, Mare Mucenice și Tămăduitorule Pantelimon! Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi și nu lasă să rămână în noi bolile trupești și sufletești de care suferim. Vindecă bolile pricinuite de patimile și păcatele noastre.
Bolnavi suntem noi de lene, de slăbiciune trupească și sufletească-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de dorințe și împătimire de lucrurile trecătoare pământești-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem, o Sfinte Pantelimon ...
Bolnavi suntem noi de uitare pentru lucrarea mântuirii, pentru păcatele, neputințele și pentru datoriile noastre-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de ținerea în mintea noastră a râului, de mânie, de ură, de tulburare-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Tămăduitorule a Sfântului Athos și a întregii lumi! Bolnavi suntem noi de invidie, mândrie, îngâmfare, preamărire, de rând cu nemernicia și netrebnicia noastră-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de multele și feluritele căderi în poftele trupului: în desfrânare, în mâncarea cea fără de sat, în nereținere, în desfătare-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Bolnavi suntem noi de prea mult somn, de prea multă vorbire, de vorbire deșartă și de cea săvârșită cu judecată-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
O, Sfinte Pantelimon! Ne dor ochi noștri de privirile păcătoase ...
Ne dor urechile noastre de auzul cuvintelor deșarte, a cuvintelor rele, defăimătoare.
Ne dor mâinile noastre neintinse spre săvârșirea rugăciunii și spre faptă cea de milostenie-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Ne dor picioarele noastre nepornite grabnic spre Biserică Domnului, dar care ușor se îndreaptă spre căi rătăcite și spre locuințele acestei lumi-tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon.
Dar cel mai mult ne dor limbă și buzele noastre de rostirea cuvintelor zadarnice, deșarte, urâte, de nerostirea cuvintelor de rugăciune, de lăuda sau de rostirea acestora cu nepăsare, cu neluare aminte și fără de pricepere- tămăduiește-ne, o, Milostive!
Tot trupul nostru este bolnav:
Bolnavă este mintea noastră și lipsită de înțelegere, înțelepciune și de cugetare.
Bolnavă este voința noastră, care se întoarce de la lucrurile sfinte și se îndreaptă spre lucruri păcătoase, dăunătoare nouă și neplăcute lui Dumnezeu.
Bolnavă este închipuirea noastră, care nu dorește și nu este în măsură să conștientizeze atât moartea și suferința veșnică a păcătoșilor, cât și Fericirile Împărăției Crești, mânia Domnului, patimile lui Hristos pe cruce, răstignirea Lui. O, Sfinte Pantelimon, tămăduiește-ne.
Ne doare totul în noi.
În neputință este sufletul nostru cu toate puterile și priceperile lui.
În neputință este trupul nostru cu toate mădularele lui.
Tămăduiește-ne pe noi, Sfinte Pantelimon, Tămăduitorul cel fără de arginți, Doctorul cel mult iubitor și slugă Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Nu ne lasă pe noi în urgia bolilor și neputințelor, ci tamadiueste-ne cu puterea Harului tău și vom lăuda Preasfânta Treime: pre Tatăl, pre Fiul și pre Sfântul Duh, pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu care te trimite spre slujire bolnavilor și vom mulțumi harului tău purtător de vindecări în veci. Amin.
Citește și:
Calendar ortodox august 2019. Când începe postul, sărbători religioase și sfinți