Constantin Necula, despre Postul Paștelui. ”Refuzați să vă mâncați aproapele!”
Postul Paștelui 2019. Părintele Constantin Necula le-a dat un sfat prețios celor ce afirmă că nu se pot abține de la mâncare și nu pot onora restricțiile culinare din Postul Paștelui, spunând: ”Dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele!”
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Vineri, 15 Martie 2019, 13:00 | Actualizat: Vineri, 15 Martie 2019, 17:35Postul Paștelui 2019. Părintele Constantin Necula le-a dat un sfat prețios celor ce afirmă că nu se pot abține de la mâncare și nu pot onora restricțiile culinare din Postul Paștelui, spunând: ”Dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să vă mâncați aproapele!”
Constantin Necula este un dintre cei mai apreciați preoți creștini ortodocși din Mitropolia Ardealului. Întrebat despre semnificația Postului Mare, Constantin Necula a afirmat că ”a posti înseamnă a iubi”, iar cei ce nu pot posti de mâncare, să refuze „sa își mănânce aproapele”.
„Daca m-ar întreba cineva ce înseamnă a posti, aș spune că nu există cuvinte pentru a explică iubirea. A posti înseamnă a iubi. A iubi pe Dumnezeu și pe ține, omul, trup și suflet. A iubi pe om, aproapele și departele tău. A nădăjdui că iubirea această nu te confuzeaza, nu te așază îndoielnic în colțurile confuze și sincretiste ale lumii. A posti înseamnă să stai mereu de partea lui Dumnezeu care stă de partea omului”, a declarat preotul Constantin Necula.
„Si dacă nu puteți posti de mâncare, refuzați să va mâncați aproapele. Fiți sinceri cu Dumnezeu. Atât. Curajoși, sinceri și limpeziți de nădejde. Post cu Dumnezeu. Atentul nostru Antrenor de performanta”, a mai afirmat Constantin Necula.
Postul Paștelui. 10 Reguli în Postul Paștelui
Postul Paștelui reprezintă cele 40 de zile pe care Mântuitorul le-a ținut înaite de începerea activității sale misionare. Acestor zile li se adaugă și săptămâna patimilor. În trecut, motivul principal pentru care se postea era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști. În ziua de astăzi, acest obicei a devenit unul obișnuit prin care credincioșii se pregătesc de Învierea Domnului Iisus Hristos. Postul Mare a început de pe 11 martie și se termină pe 27 aprilie.
1. Nu posti doar de bucate, postește și de păcate
2. Nu dormi în zilele de post negru pentru ca diavolul să nu râde de tine că ai vrut să treacă mai repede și mai ușor ziua de post.
3. În ziua în care ajunezi și ții post, nu mânca nimic toată ziua.
4. Nu te certa, nu blestema, nu înjura, calcă-ți pe inimă și iartă-ți aproapele.
5. Iartă din toată inima!
6. Roagă-te cu smerenie dimineața și seara, roagă-te pentru tine și pentru toți cei apropiați.
7. Citește zilnic în post un capitol din Sfânta Scriptură.
8. Nu te mândi cu postul tău și cu nimic bun din ceea ce faci.
9. Spovedește-te cât mai degrabă la preotul tău duhofnic.
10. Urăște păcatul și fugi de el, dar nu urâ pe păcătos.
Citește și: