De ce se strică mâncarea în frigider și cum scăpăm de mirosurile neplăcute. Trucuri și sfaturi utile
Ciorba, mezelurile sau alte alimente se strică prea repede în frigider? Câteva trucuri și sfaturi utile pentru păstrarea alimentelor în frigider și eliminarea mirosului neplăcut.
Autor: Alina Serea Publicat: Miercuri, 10 Aprilie 2019, 14:30 | Actualizat: Miercuri, 10 Aprilie 2019, 14:36Ciorba, mezelurile sau alte alimente se strică prea repede în frigider? Câteva trucuri și sfaturi utile pentru păstrarea alimentelor în frigider și eliminarea mirosului neplăcut
Ținute în condiții necorespunzătoare, alimentele se pot strica în frigider și pot deveni un pericol pentru sănătatea întregii familii. Specialiștii susțin că sunt câteva reguli de care să ținem seama privind depozitarea alimentelor în frigider și perioada optimă de păstrare a acestora, precum și temperatura potrivită în frigider. Chiar dacă nu se strică în frigider, alimentele păstrate necorespunzător își pot pierde nutrienții și nu ne dorim acest lucru.
Temperatura optimă în frigider și în congelator
Pentru ca alimentele să nu se strice în frigider, temperatura frigiderului trebuie verificată permanent, dacă ea nu este afișată. Temperatura în frigider trebuie să fie de -1 până la 4 grade Celsius, şi temperatura congelatorului de - 18 grade Celsius.
Cât timp se păstrează alimentele în frigider
- Ciorba și mâncarea gătită în general trebuie pusă imediat ce s-a răcit – după una-două ore – la frigider. Specialiștii susțin că atât ciorba, cât și alte mâncăruri gătite ar trebui ținute la frigider maxim 3-4 zile. După această perioadă, chiar dacă nu se strică în mod evident, nu mai aduc aportul nutrițional corespunzător.
- Laptele trebuie ţinut în ambalajul iniţial, netransparent pentru a nu pierde vitamina B2 în contact cu lumina. Dacă laptele UHT poate fi conservat 6 luni la temperatura camerei, cel pasteurizat rezistă 2-3 săptămâni la frigider, dacă nu este deschis recipientul. Dacă a fost deschis, trebuie consumat în maximum 3-4 zile. După această perioadă, consumul acestora prezintă risc pentru sănătate.
- Ouăle şi carnea se păstrează doar în frigider, la temperatura potrivită. Ouăle se pot păstrat atât timp cât sunt în termenul de valabilitate. După decongelare, carnea nu se mai recongelează. Decongelarea cărnii se face lent, tot în frigider. Carnea decongelată este bine să fie preparată în decurs de 24 de ore.
Cum se păstrează alimentele în frigider
Pentru o organizare mai bună a frigiderului, alimentele au nevoie de o anumită temperatură și se depozitează astfel:
- Ouăle trebuie ținute într-un loc în care temperatura este constantă – adică pe raftul din mijloc. Se păstrează în cartonul cu care au fost cumpărate și nu se recomandă transferul lor în acei suporți de plastic ce vin câteodată ”la pachet” cu frigiderul.
- Laptele este deseori pus pe raftul de sus al frigiderului sau pe cel de pe ușă când, de fapt, ar trebui să stea în partea de jos, cât mai în spatele raftului, acolo unde temperatura este cea mai scăzută.
- Iaurtul, smântâna și brânza proaspătă trebuie și ele păstrate pe rafturile de jos, acolo unde temperatura mai scăzută. O idee este să folosiți un platou rotativ care să vă ușureze accesul la aceste alimente.
- Pachetele cu carne proaspătă este obligatoriu să se țină pe raftul poziționat cel mai jos, acolo unde temperatura este minimă și unde dacă apar scurgeri din pachet, nu se murdărește întreg frigiderul.
- Legumele se mențin proaspete dacă au puțină umiditate, așa că ele se țin în sertarul special inscripționat pentru aceste produse sau care indică un mediu mai umed. Se recomandă păstrarea lor în ambalajele originale sau în pungi de plastic, dar care nu sunt închise strâns și pot ”respira”
- Fructele se păstrează în sertarul cu umiditate scăzută, în ambalajele originale sau în pungi care nu se închid total. Citricele, însă, pot fi păstrate fără ambalaje. Ca pont, se recomandă ca legumele și fructele să nu fie spălate decât înainte de consum pentru că apa poate favoriza apariția mucegaiului sau crearea unui mediu favorabil bacteriilor.
- Mezelurile au nevoie de temperatură scăzută așa că dacă frigiderul nu are un raft dedicat, se va alege o poziționare în partea de jos.
- Untul și anumite brânzeturi nu au nevoie de o temperatură foarte scăzută, așa că pot fi puse pe raftul de montat pe ușa frigiderului și, de multe ori, chiar inscripționat pentru păstratrea în condiții optime a acestor lactate. De precizat că aici este cea mai…călduroasă zonă de depozitare din frigider.
- Condimentele și sosurile conțin de regulă oțet și sare ca și conservanți naturali, așa că pot fi păstrate în siguranță tot pe raftul de pe ușa interioară a frigiderului. Regula se aplică și pentru borcanele cu murături sau pentru uleiuri speciale precum cel de susan sau nuci. Uleiul de măsline sau cel de floarea-soarelui, însă, nu se păstrează la frigider.
- Sucurile proaspete se poate păstra și el pe ușa frigiderului atât timp cât este un produs pasteurizat. În cazul sucului proaspăt stors, se va opta pentru un raft mai răcoros din partea de jos.
Curățarea frigiderului. Cum scăpăm de mirosul neplăcut din frigider
Unul dintre cele mai ieftine şi eficiente remedii împotriva mirosului din frigider este bicarbonatul de sodiu. Îl poţi folosi inclusiv la curăţarea interiorului frigiderului tău. Apoi, poţi păstra un recipient cu bicarbonat de sodiu pe unul dintre rafturi.
Zeama de lămâie elimină mai ales mirosul de peşte şi de usturoi. Aşa că foloseşte-o cu încredere! Stoarce o lămâie şi păstrează sucul acesteia pe unul din rafturi. La fel poţi proceda şi cu alte citrice precum portocale sau chiar mandarine.
Spălarea frigiderului:
Evită să speli cu apa fierbinte rafturile din sticlă care sunt încă foarte reci. Diferență mare de temperatură ar putea face sticlă să crape. Mai bine speli fiecare raft cu apa rece sau le lași lângă frigider, preț de câteva minute, până sticlă se încălzește.
Că să cureți eficient și rapid petele uscate de pe sticlă și plastic, poți folosi un amestec de amoniac lichid și apă. O soluție cu o concentrație de 1:5 ar trebui să fie eficientă că murdăria întărită să nu-ți mai dea bătăi de cap.
După ce ai spălat frigiderul, alege un prosop uscat, care nu lasă scame. Șterge cu grijă tot interiorul frigiderului, până te asiguri că plasticul s-a uscat. Fii atent la detalii, inclusiv când vine vorba despre spațiile greu accesibile. Montează la loc rafturile și celelalte părți detașabile ale frigiderului abia după ce le-ai terminat de șters.
Abia în momentul în care te-ai asigurat că toate piesele sunt curate și uscate, bagă aparatul în priză și repornește-l. Poți activă și funcția SuperFrost, dacă ai o asemenea fruncție, astfel încât temperatură din interiorul frigiderului să crească rapid.
Trucuri pentru depozitarea alimentelor și păstrarea curățeniei în frigider
- Spală frigiderul în mod regulat, chiar dacă este prevăzut cu sistem de răcire Full No Frost. Curățarea lui periodică asigură păstrarea în condiții optime a alimentelor, mai ales dacă este folosit des și de mai multe persoane.
- Păstrează întotdeauna alimentele în ambalajul lor original, pentru a ști care este termenul de valabilitate.
- Nu lasă alimente perisabile în frigider când lipsești mai multe zile de acasă.
- Lasă alimentele congelate să se dezghețe în frigider și nu le păstra decongelate mai mult de o zi. Experții recomanda că alimentele perisabile precum produsele lactate și carnea care trebuie decongelate pot fi păstrate în compartimentul special cu temperatură apropiată de 0°C.
- Pentru a câștiga mai mult spațiu în frigider sau congelator, folosește cutii pătrate în locul celor rotunde.
- Împachetează carnea crudă în pungi și așeaz-o pe o tavă sau o farfurie adâncă pe raftul de jos al frigiderului sau în compartimentul special. Dacă se întâmplă să curgă, nu este nevoie să speli tot raftul, ci doar tava.
- Aspiră o data la câteva luni partea din spate a aparatului frigorific, unde se află condensatorul. Ai grijă să nu îndoi tubulatură sau să smulgi cablurile.
- Ai grijă să nu blochezi ventilatoarele din frigider și din congelator cu pachete. În felul acesta te asiguri că aerul circulă liber în tot compartimentul frigorific.