Importanta și beneficiile consumului de pește și fructe de mare. Ce tipuri de pește și fructe de mare sunt cele mai recomandate
În această perioadă de trecere de la iarnă la primăvară, peștele și fructele de mare sunt la mare căutare, datorită beneficiilor consumului acestora, asupra organismului.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 10 Martie 2020, 09:56 | Actualizat: Marti, 12 Ianuarie 2021, 13:23- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Peștele și fructele de mare, pe lângă faptul că sunt delicioase, reprezintă o sursă foarte bună de protein, minerale și vitamine. Mai multe specii de pești și de fructe de mare au un nivel scăzut de colesterol, sodiu și grăsimi, sunt bogate în vitamine cum ar fi B6, B12 și minerale (fosfor, fier, zinc și potasiu).
Să nu uităm nici de acizii grași Omega-3, un tip bun de grăsimi pe care îl conțin unele specii de pești.
Printre beneficiile consumului de pește și frucți de mare se numără:
- Îmbunătățirea sănătății sistemului cardiovascular. Carnea de pește este cel mai bun aliat al inimii, datorită conținutului de acizi grași polinesaturați care au rolul de a proteja organismul împotriva bolilor de inimă. Acizii grași polinesaturați ajută la reglarea valorilor colesterolului, au rol în diminuarea factorilor care contribue la coagularea sângelui, cresc nivelul de relaxare al arterelor mari și vaselor sanguine și pot diminua inflamația de la nivelul vaselor sanguine.
- Întărirea sistemului imunitar. Consumul mai multor tipuri de peste și fructe de mare întărește sistemul imunitar, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și vitaminele E, C, D și A.
- Sănătatea pielii și a ochilor. Diferite specii de fructe de mare sunt bogate în vitamine și minerale și au conținut scăzut de grăsimi. Prin urmare, acestea sunt ingredientele pentru o piele sănătoasă și o vedere bună.
- Prevenirea artritei. O porție de pește de două-trei ori pe săptămâna ține departe artrita, fapt confirmat de rezultatele mai multor studii. Simptomele artritei pot fi diminuate prin combaterea inflamației, a oboselii și reducerea rigidității din cursul dimineții.
- Reducerea riscului de cancer. Persoanele care mănâncă pește au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer, deoarece acizii grași Omega-3 care se găsesc în pește sunt esențiali pentru protecția împotriva cancerului.
- Reducerea riscului de Alzheimer. Acizii grași esențiali care se găsesc în cea mai mare parte în diverse fructe de mare pot reduce riscul unei persoane de a dezvoltă Alzheimer.
- Sunt surse naturale de vitamina D. Peștele gras este cea mai bună sursă naturală de vitamina D. În anumite zone geografice, mulți oameni nu primesc vitamina D de la soare, acesta fiind p substanță nutritivă importantă pentru oase puternice. Suplimentarea vitaminei D prin alimentație poate fi dificilă din cauza lipsei de opțiuni, dar unele studii au constatat că peștii grași sunt surse excelente de vitamina D. O porție de peste gras pe zi poate oferi aproximativ 90% din necesarul zilnic recomandat de vitamina D.
- Lupta împotriva depresiei. Acizii grași din peste pot atenua simptomele de depresie, deoarece aceștia diminuează manifestările depresiei la pacienții care nu răspund la medicamente tipice, antidepresive.
Vedeți ce tipuri de pește și fructe de mare sunt cele mai recomandate, vizionând videoclipul de mai jos: