Antena

Top cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire

Pentru că nicio o mâncare nu este completă dacă nu i se adaugă un plus de verdeață pentru prospețime și aromă, am realizat un top cu cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 09:15 | Actualizat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 10:49
Câteva exemple de verdețuri aromatice folosite în bucătăria românească
shutterstock

Chiar dacă proveniența lor este din afara granițelor țării noastre, ne putem bucura din plin de proprietățile celor mai apreciate verdețuri aromatice, cultivându-le și în grădinile noastre, sau în ghivece și avându-le în permanență proaspete.

Până nu demult verdețurile sau plantele aromatice creșteau în grădini doar o dată pe an, însă acum ne putem bucura din belșug de ele pentru că le găsim în orice anotimp proaspete, la piață, la aprozare, în supermarket, de unde le putem procura în mănunchiuri proaspete, sau chiar în ghivece.

Iată care sunt cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și în ce mod le putem folosi!

1. Pătrunjelul

Primul loc îl ocupă de departe pătrunjelul, pentru că frunzele acestuia sunt cele mai des folosite în bucătăria românească. Este un condiment universal care se potrivește oricărui preparat culinar. Frunzele pătrunjelului de un verde intens se toacă mărunt și se adaugă peste orice mâncare, caldă sau rece. Sunt nelipsite din supe, ciorbe, tocănițe, salate, chiar și aperitive. Se adaugă întotdeauna în mâncărurile fierte, după stingerea focului, sau chiar în timpul servirii preparatelor. Dar nu numai frunzele se folosesc de la pătrunjel ci și rădăcinile care dau gust și arome speciale preparatelor fierte.

Pătrunjelul are și proprietăți terapeutice pentru că are în conținut cantități mari de vitamina C, vitamina A, vitamine din gama B sau vitaminele K si E. Este o sursa de proteine, minerale, uleiuri benefice si flavonoizi si distruge germenii patogeni.

Este folosit și în cosmetică, o mască din frunze proaspete de pătrunjel tocate mărunt, ameliorează pete pigmentare de pe față, urmele lăsate de acnee, chiar și pistruii.

Pătrunjelul este contraindicat mamelor care alăptează.

2. Mararul

Locul doi în bucătăria românească îl ocupă mărarul, chiar dacă sunt persoane care nu îl agreează. Mărarul aduce o aromă și o savoare deosebită preparatelor cum ar fi: mâncarea de varză proaspătă sau murată, mâncarea de cartofi, de conopida si este des folosit în sosuri și în salate. În mâncărurile fierte mărarul se adaugă tocat fin, spre final de fierbere, chiar inainte de a stige focul. Aduce arome irezistibile sosurilor albe, sosurilor de dovlecel sau de ciuperci, dar și ciorbelor. O ciulama de ciuperci este incompletă fără mărar.

Mărarul se poate păstra verde și peste iarnă, la congelator, sau în ghivece.

Și varianta uscată este foarte folosită, mai ales pentru aromatizarea murăturilor, la sarmale și mâncarea de varză.

Recomandari A1

Consumul de mărar este benefic pentru întarirea oaselor și ameliorarea stărilor de slăbiciune, dar și pentru îmbunătățirea digestiei.

3. Leușteanul

Locul trei în preferințele românilor în materie de verdețuri aromatice este ocupat de leuștean. Frunzele proaspete de leuștean dau cea mai puternică aromă ciorbelor și supelor cu carne sau cu legume. Se adaugă în preparatele culinare în timpul fierberii, spre final.

Este nelipsit din bucătăria romanilor, mai ales vara, însă leușteanul nu are doar aromă plăcută, ci ș numeroase proprietăți benefice în prevenirea, chiar vindecarea anumitor afecțiuni. Consumul de leuștean este benefic în întărirea sistemului imunitar, pentru protejarea rinichilor, ameliorarea simptomelor menstruației, ameliorarea unor probleme pulmonare și digestive.Folosite ca și cataplasme, frunzele de leuștean au efect benefic asupra unor boli ale pielii.

4. Cimbrul

Locul patru îl cocupă cimbrul care are o aromă densă și înțepătoare, ceea ce îl face a fi un condiment foarte popular pentru o multitudine de preparate culinare. Toate părțile plantei de cimbru: frunze, flori,semințe, tulpină, pot fi utilizate ca verdeață aromatică. Tulpinile se leagă în mănunchiuri și sunt utilizate pentru a condimenta toate felurile de supe, sosuri și tocănițe.

Dar și cimbrul uscat este foarte des folosit și are o aromă mult mai puternică decât cimbrul proaspăt.

Ca și celelalte verdețuri amintite și cimbrul are diferite utilități terapăeutice, fiind folosit ca remedii naturiste, are multiple acțiuni benefice, mai ales în tratarea problemelor respiratorii, digestive, acționând ca un adevarat antiseptic și antibiotic natural.

Cimbrul mai are și un puternic rol diuretic, excelent si de mare ajutor persoanelor cu o digestie lentă.

5. Busuiocul

Busuiocul verde, dar și uscat este renumit pentru aroma sa deosebită și este preferatul gospodinelor la decoratul preparatelor. Merge tare bine la mâncărurile de cartofi, la plăcinte și tarte cu brânză sărată, la pizza și sosuri, îndeosebi la sosurile de roșii.

De la busuioc, atât frunzele cât și semințele sunt folosite ca și condimente în aromatizarea preparatelor din carne, dar și pentru diferite băuturi.

Dar, pe lângă aroma sa intensă și plăcută din preparate, busuiocul mai are și o multitudine de beneficii pentru sănătate. Are un conținut ridicat în minerale și vitamine, fiind renumit pentru proprietățile sale terapeutice. Florile busuiocului conțin uleiuri volatile, dar mai este bogat în estragol, camfor, anelol și linalool. Semințele busuiocului conțin mucilagii, iar frunzele sale conțin taninuri și saponozide triterpenice.

6. Rozmarinul

Rozmarinul dintre toate verdețurile enumerate mai sus are cea mai puternică aromă ceea ce ne face să fim atenți la cantitatea folosită. Aduce o savoare aparte fripturilor de miel, vițel si pește și mai puțin rețetelor cu pui sau porc. Are o aromă răcoroasă ce potențează gustul anumitor legume cum ar fi: vinetele, morcovii sau roșiile. Este foarte des utilizat la preparatele cu cartofi, se potrivește cel mai bine cu aceștia.

De la rozmarin, uleiurile volatile sunt cele care dau savoarea, dar și multiple beneficii. Consumul regulat de rozmarin ajută la o respirație mai proaspătă, este un bun întăritor în stari de slăbiciune și stimuleaza digestia. Întrebuințat în cosmetică, rozmarinul este util pentru tratarea afecțiunilor părului și a pielii, chiar și a celulitei.

Acestea sunt doar câteva din cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire, însă nu trebuie să uităm nici de salvie, de măghiran, sau de mentă, des folosite în bucătăria românească.

Whatsapp LinkedIn
verdeturi aromatice verdeturi bucataria romaneasca mod de folosire verdeturi plante aromatice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei De unde putem cumpăra cireşe mai ieftine? Aici kilogramul fructelor de mai este chiar şi de trei ori mai mic decât în pieţe
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Renașterea uneia din cele mai vechi stațiuni balneare din România. Proiectele sunt puține și se mișcă... Ziare.com
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!”... AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Noua fabrică din România care se deschide după Paște. Localitatea în care sute de oameni se pot angaja Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
FOTO | Modernizare în Gara de Nord: Poți vedea din gară în cât timp vine autobuzul Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Cele mai rezistente flori de grădină. Nu sunt deloc pretenţioase Playtech
Ce trebuie să faci în a doua zi de Paște pentru a avea noroc. Obiceiul care datează de secole Redactia.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de... Observator
Este postul intermitent periculos pentru sănătate? Ce spun experții MediCOOL
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor HelloTaste
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a lăsat să se înțeleagă că are un... ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
Simona Halep iubește din nou! Primele imagini cu bărbatul care l-a înlocuit pe Toni Iuruc. „Tu și eu, este... CanCan
Parentingul autoritar: beneficii și dezavantaje DeParinti
Francia Raisa a negat zvonurile conform cărora a fost forțată să-i doneze Selenei Gomez un rinichi: „A fost, cu... ZUTV
Rutina zilnică a lui Elon Musk. Ce face miliardarul după ce își începe fiecare dimineață cu o gogoașă UseIT
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Hello Taste
Ultimele știri
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Concurenții au vorbit prin video call cu familiile. Mama Ionelei nu a fost de găsit
Mireasa sezonul 9, 6 mai 2024. Cristian spune că Albert și Laura ”se mângâie pe picior”
La ce sumă ajunge bacșișul unui ospătar care lucrează la un club de lux de pe litoral: „Se vede masa cu valoare”
Orașul în care a început să plouă cu pești. Localnicii s-a trezit „atacați” de vietățile care cădeau din cer | VIDEO
Panică în battle-ul de diseară Chefi la cuțite! Concurenții primesc o amuletă chinuitoare: „A venit ca o lovitură psihică”
Românii au dat năvală la camerele de gardă după Paște. Mesele copioase au provocat urgențe în rândul populației
Daniela Crudu a născut de Paște! Prima imagine cu băiețelul ei, Dominic
Horoscop zilnic 7 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Mădălina Ghenea, primele declarații despre despărțirea de Grigor Dimitrov. A făcut anunțul de Paște
Google marchează ziua de azi, 6 mai, cu un doodle special. Ce reprezintă și în ce țări e vizibil
Mai multe