Antena

Top cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire

Pentru că nicio o mâncare nu este completă dacă nu i se adaugă un plus de verdeață pentru prospețime și aromă, am realizat un top cu cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 09:15 | Actualizat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 10:49
Câteva exemple de verdețuri aromatice folosite în bucătăria românească
shutterstock

Chiar dacă proveniența lor este din afara granițelor țării noastre, ne putem bucura din plin de proprietățile celor mai apreciate verdețuri aromatice, cultivându-le și în grădinile noastre, sau în ghivece și avându-le în permanență proaspete.

Până nu demult verdețurile sau plantele aromatice creșteau în grădini doar o dată pe an, însă acum ne putem bucura din belșug de ele pentru că le găsim în orice anotimp proaspete, la piață, la aprozare, în supermarket, de unde le putem procura în mănunchiuri proaspete, sau chiar în ghivece.

Iată care sunt cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și în ce mod le putem folosi!

1. Pătrunjelul

Primul loc îl ocupă de departe pătrunjelul, pentru că frunzele acestuia sunt cele mai des folosite în bucătăria românească. Este un condiment universal care se potrivește oricărui preparat culinar. Frunzele pătrunjelului de un verde intens se toacă mărunt și se adaugă peste orice mâncare, caldă sau rece. Sunt nelipsite din supe, ciorbe, tocănițe, salate, chiar și aperitive. Se adaugă întotdeauna în mâncărurile fierte, după stingerea focului, sau chiar în timpul servirii preparatelor. Dar nu numai frunzele se folosesc de la pătrunjel ci și rădăcinile care dau gust și arome speciale preparatelor fierte.

Pătrunjelul are și proprietăți terapeutice pentru că are în conținut cantități mari de vitamina C, vitamina A, vitamine din gama B sau vitaminele K si E. Este o sursa de proteine, minerale, uleiuri benefice si flavonoizi si distruge germenii patogeni.

Este folosit și în cosmetică, o mască din frunze proaspete de pătrunjel tocate mărunt, ameliorează pete pigmentare de pe față, urmele lăsate de acnee, chiar și pistruii.

Pătrunjelul este contraindicat mamelor care alăptează.

2. Mararul

Locul doi în bucătăria românească îl ocupă mărarul, chiar dacă sunt persoane care nu îl agreează. Mărarul aduce o aromă și o savoare deosebită preparatelor cum ar fi: mâncarea de varză proaspătă sau murată, mâncarea de cartofi, de conopida si este des folosit în sosuri și în salate. În mâncărurile fierte mărarul se adaugă tocat fin, spre final de fierbere, chiar inainte de a stige focul. Aduce arome irezistibile sosurilor albe, sosurilor de dovlecel sau de ciuperci, dar și ciorbelor. O ciulama de ciuperci este incompletă fără mărar.

Mărarul se poate păstra verde și peste iarnă, la congelator, sau în ghivece.

Și varianta uscată este foarte folosită, mai ales pentru aromatizarea murăturilor, la sarmale și mâncarea de varză.

Recomandari A1

Consumul de mărar este benefic pentru întarirea oaselor și ameliorarea stărilor de slăbiciune, dar și pentru îmbunătățirea digestiei.

3. Leușteanul

Locul trei în preferințele românilor în materie de verdețuri aromatice este ocupat de leuștean. Frunzele proaspete de leuștean dau cea mai puternică aromă ciorbelor și supelor cu carne sau cu legume. Se adaugă în preparatele culinare în timpul fierberii, spre final.

Este nelipsit din bucătăria romanilor, mai ales vara, însă leușteanul nu are doar aromă plăcută, ci ș numeroase proprietăți benefice în prevenirea, chiar vindecarea anumitor afecțiuni. Consumul de leuștean este benefic în întărirea sistemului imunitar, pentru protejarea rinichilor, ameliorarea simptomelor menstruației, ameliorarea unor probleme pulmonare și digestive.Folosite ca și cataplasme, frunzele de leuștean au efect benefic asupra unor boli ale pielii.

4. Cimbrul

Locul patru îl cocupă cimbrul care are o aromă densă și înțepătoare, ceea ce îl face a fi un condiment foarte popular pentru o multitudine de preparate culinare. Toate părțile plantei de cimbru: frunze, flori,semințe, tulpină, pot fi utilizate ca verdeață aromatică. Tulpinile se leagă în mănunchiuri și sunt utilizate pentru a condimenta toate felurile de supe, sosuri și tocănițe.

Dar și cimbrul uscat este foarte des folosit și are o aromă mult mai puternică decât cimbrul proaspăt.

Ca și celelalte verdețuri amintite și cimbrul are diferite utilități terapăeutice, fiind folosit ca remedii naturiste, are multiple acțiuni benefice, mai ales în tratarea problemelor respiratorii, digestive, acționând ca un adevarat antiseptic și antibiotic natural.

Cimbrul mai are și un puternic rol diuretic, excelent si de mare ajutor persoanelor cu o digestie lentă.

5. Busuiocul

Busuiocul verde, dar și uscat este renumit pentru aroma sa deosebită și este preferatul gospodinelor la decoratul preparatelor. Merge tare bine la mâncărurile de cartofi, la plăcinte și tarte cu brânză sărată, la pizza și sosuri, îndeosebi la sosurile de roșii.

De la busuioc, atât frunzele cât și semințele sunt folosite ca și condimente în aromatizarea preparatelor din carne, dar și pentru diferite băuturi.

Dar, pe lângă aroma sa intensă și plăcută din preparate, busuiocul mai are și o multitudine de beneficii pentru sănătate. Are un conținut ridicat în minerale și vitamine, fiind renumit pentru proprietățile sale terapeutice. Florile busuiocului conțin uleiuri volatile, dar mai este bogat în estragol, camfor, anelol și linalool. Semințele busuiocului conțin mucilagii, iar frunzele sale conțin taninuri și saponozide triterpenice.

6. Rozmarinul

Rozmarinul dintre toate verdețurile enumerate mai sus are cea mai puternică aromă ceea ce ne face să fim atenți la cantitatea folosită. Aduce o savoare aparte fripturilor de miel, vițel si pește și mai puțin rețetelor cu pui sau porc. Are o aromă răcoroasă ce potențează gustul anumitor legume cum ar fi: vinetele, morcovii sau roșiile. Este foarte des utilizat la preparatele cu cartofi, se potrivește cel mai bine cu aceștia.

De la rozmarin, uleiurile volatile sunt cele care dau savoarea, dar și multiple beneficii. Consumul regulat de rozmarin ajută la o respirație mai proaspătă, este un bun întăritor în stari de slăbiciune și stimuleaza digestia. Întrebuințat în cosmetică, rozmarinul este util pentru tratarea afecțiunilor părului și a pielii, chiar și a celulitei.

Acestea sunt doar câteva din cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire, însă nu trebuie să uităm nici de salvie, de măghiran, sau de mentă, des folosite în bucătăria românească.

Whatsapp LinkedIn
verdeturi aromatice verdeturi bucataria romaneasca mod de folosire verdeturi plante aromatice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste