Antena

Top cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire

Pentru că nicio o mâncare nu este completă dacă nu i se adaugă un plus de verdeață pentru prospețime și aromă, am realizat un top cu cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 09:15 | Actualizat: Marti, 26 Ianuarie 2021, 10:49
Câteva exemple de verdețuri aromatice folosite în bucătăria românească
shutterstock

Chiar dacă proveniența lor este din afara granițelor țării noastre, ne putem bucura din plin de proprietățile celor mai apreciate verdețuri aromatice, cultivându-le și în grădinile noastre, sau în ghivece și avându-le în permanență proaspete.

Până nu demult verdețurile sau plantele aromatice creșteau în grădini doar o dată pe an, însă acum ne putem bucura din belșug de ele pentru că le găsim în orice anotimp proaspete, la piață, la aprozare, în supermarket, de unde le putem procura în mănunchiuri proaspete, sau chiar în ghivece.

Iată care sunt cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și în ce mod le putem folosi!

1. Pătrunjelul

Primul loc îl ocupă de departe pătrunjelul, pentru că frunzele acestuia sunt cele mai des folosite în bucătăria românească. Este un condiment universal care se potrivește oricărui preparat culinar. Frunzele pătrunjelului de un verde intens se toacă mărunt și se adaugă peste orice mâncare, caldă sau rece. Sunt nelipsite din supe, ciorbe, tocănițe, salate, chiar și aperitive. Se adaugă întotdeauna în mâncărurile fierte, după stingerea focului, sau chiar în timpul servirii preparatelor. Dar nu numai frunzele se folosesc de la pătrunjel ci și rădăcinile care dau gust și arome speciale preparatelor fierte.

Pătrunjelul are și proprietăți terapeutice pentru că are în conținut cantități mari de vitamina C, vitamina A, vitamine din gama B sau vitaminele K si E. Este o sursa de proteine, minerale, uleiuri benefice si flavonoizi si distruge germenii patogeni.

Este folosit și în cosmetică, o mască din frunze proaspete de pătrunjel tocate mărunt, ameliorează pete pigmentare de pe față, urmele lăsate de acnee, chiar și pistruii.

Pătrunjelul este contraindicat mamelor care alăptează.

2. Mararul

Locul doi în bucătăria românească îl ocupă mărarul, chiar dacă sunt persoane care nu îl agreează. Mărarul aduce o aromă și o savoare deosebită preparatelor cum ar fi: mâncarea de varză proaspătă sau murată, mâncarea de cartofi, de conopida si este des folosit în sosuri și în salate. În mâncărurile fierte mărarul se adaugă tocat fin, spre final de fierbere, chiar inainte de a stige focul. Aduce arome irezistibile sosurilor albe, sosurilor de dovlecel sau de ciuperci, dar și ciorbelor. O ciulama de ciuperci este incompletă fără mărar.

Mărarul se poate păstra verde și peste iarnă, la congelator, sau în ghivece.

Și varianta uscată este foarte folosită, mai ales pentru aromatizarea murăturilor, la sarmale și mâncarea de varză.

Recomandari A1

Consumul de mărar este benefic pentru întarirea oaselor și ameliorarea stărilor de slăbiciune, dar și pentru îmbunătățirea digestiei.

3. Leușteanul

Locul trei în preferințele românilor în materie de verdețuri aromatice este ocupat de leuștean. Frunzele proaspete de leuștean dau cea mai puternică aromă ciorbelor și supelor cu carne sau cu legume. Se adaugă în preparatele culinare în timpul fierberii, spre final.

Este nelipsit din bucătăria romanilor, mai ales vara, însă leușteanul nu are doar aromă plăcută, ci ș numeroase proprietăți benefice în prevenirea, chiar vindecarea anumitor afecțiuni. Consumul de leuștean este benefic în întărirea sistemului imunitar, pentru protejarea rinichilor, ameliorarea simptomelor menstruației, ameliorarea unor probleme pulmonare și digestive.Folosite ca și cataplasme, frunzele de leuștean au efect benefic asupra unor boli ale pielii.

4. Cimbrul

Locul patru îl cocupă cimbrul care are o aromă densă și înțepătoare, ceea ce îl face a fi un condiment foarte popular pentru o multitudine de preparate culinare. Toate părțile plantei de cimbru: frunze, flori,semințe, tulpină, pot fi utilizate ca verdeață aromatică. Tulpinile se leagă în mănunchiuri și sunt utilizate pentru a condimenta toate felurile de supe, sosuri și tocănițe.

Dar și cimbrul uscat este foarte des folosit și are o aromă mult mai puternică decât cimbrul proaspăt.

Ca și celelalte verdețuri amintite și cimbrul are diferite utilități terapăeutice, fiind folosit ca remedii naturiste, are multiple acțiuni benefice, mai ales în tratarea problemelor respiratorii, digestive, acționând ca un adevarat antiseptic și antibiotic natural.

Cimbrul mai are și un puternic rol diuretic, excelent si de mare ajutor persoanelor cu o digestie lentă.

5. Busuiocul

Busuiocul verde, dar și uscat este renumit pentru aroma sa deosebită și este preferatul gospodinelor la decoratul preparatelor. Merge tare bine la mâncărurile de cartofi, la plăcinte și tarte cu brânză sărată, la pizza și sosuri, îndeosebi la sosurile de roșii.

De la busuioc, atât frunzele cât și semințele sunt folosite ca și condimente în aromatizarea preparatelor din carne, dar și pentru diferite băuturi.

Dar, pe lângă aroma sa intensă și plăcută din preparate, busuiocul mai are și o multitudine de beneficii pentru sănătate. Are un conținut ridicat în minerale și vitamine, fiind renumit pentru proprietățile sale terapeutice. Florile busuiocului conțin uleiuri volatile, dar mai este bogat în estragol, camfor, anelol și linalool. Semințele busuiocului conțin mucilagii, iar frunzele sale conțin taninuri și saponozide triterpenice.

6. Rozmarinul

Rozmarinul dintre toate verdețurile enumerate mai sus are cea mai puternică aromă ceea ce ne face să fim atenți la cantitatea folosită. Aduce o savoare aparte fripturilor de miel, vițel si pește și mai puțin rețetelor cu pui sau porc. Are o aromă răcoroasă ce potențează gustul anumitor legume cum ar fi: vinetele, morcovii sau roșiile. Este foarte des utilizat la preparatele cu cartofi, se potrivește cel mai bine cu aceștia.

De la rozmarin, uleiurile volatile sunt cele care dau savoarea, dar și multiple beneficii. Consumul regulat de rozmarin ajută la o respirație mai proaspătă, este un bun întăritor în stari de slăbiciune și stimuleaza digestia. Întrebuințat în cosmetică, rozmarinul este util pentru tratarea afecțiunilor părului și a pielii, chiar și a celulitei.

Acestea sunt doar câteva din cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire, însă nu trebuie să uităm nici de salvie, de măghiran, sau de mentă, des folosite în bucătăria românească.

Whatsapp LinkedIn
verdeturi aromatice verdeturi bucataria romaneasca mod de folosire verdeturi plante aromatice
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Pale Moon e thriller-ul coreean care te va captiva. Când tentațiile și ambiția duc pe un drum fără întoarcere. Vezi primele episoade disponibile.
Stirile zilei Filmul tragediei din Suceava, unde doi frați de 1 şi 3 ani au murit arși de vii: "Se auzeau ţipetele copiilor în casă. Flăcările erau prea mari"
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
3 zodii intră într-o eră norocoasă pe 22 noiembrie 2024. Cine sunt nativii care vor avea parte de productivitate... Catine.ro
Thalía reapare în mediul online după ce a declarat că se retrage pentru o perioadă. A ținut să facă un anunț... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Primul tren nou cumpărat de România în ultimii 20 de ani s-a stricat a doua zi după inaugurare Libertatea.ro
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor: „Suntem în ceasul al... Ziare.com
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în... AntenaSport
Ce a făcut Nicolai Tand a doua zi după finala Asia Express. Ce a dezvăluit abia acum: „Mare mi-a fost mirarea... Elle
Ce este sourdough, “pâinea de bogați”, cum îi spune Dana Budeanu! Ce beneficii are și cum se... Spynews.ro
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! „Tot obosită ești, Regină?!” BZI
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare HelloTaste.ro
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat Antena3.ro
O banană lipită de un perete s-a vândut la licitație cu un preț fantastic. Cât a plătit cineva pentru „opera... useit
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile într-o sursă de venit. Află ce se... Catine
Amazon concediază 400 de angajați din România Wall-Street
Horoscop pentru mâine: Previziuni astrologice pentru toate zodiile Kudika
Ce meserie are la bază Gabriela Lucuțar. Din ce-și câștiga banii înainte de a deveni Regina Întunericului Playtech
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt Redactia.ro
Guvernul a rămas fără bani de pensii pe decembrie. Soluţia de urgenţă găsită Observator
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie MediCOOL
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă HelloTaste
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal ProSport
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum va fi vremea la vot Gandul
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa CanCan
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament DeParinti
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la... ZUTV
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura UseIT
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Hello Taste