Antena

Trucuri de la bucătari. Cum să îți ușurezi munca în bucătărie

Bucătăria este cu adevărat o artă, iar atunci când ești toată ziua cu ustensilele și ingredientele în mână, ai nevoie să știi anumite trucuri care îți vor ușura munca în bucătărie, la fel ca orice bucătar.

Publicat: Marti, 28 Septembrie 2021, 19:35 | Actualizat: Marti, 28 Septembrie 2021, 19:44
Vom detalia o parte dintre lucrurile pe care doar un bucătar le știe.
shutterstock

Sunt o mulțime de trucuri pe care trebuie să le știi astfel încât treaba ta în bucătărie să fie redusă ca timp, dar și să știi că ceea ce pregătești este bun.

Atunci când te apuci de gătit, nu este suficient să ții cartea de bucate în mână și să prepari tocmai ce ți-ai propus, ci e nevoie să ai câteva cunoștințe despre arta gastronomie, despre cum să mânuiești ustensilele de bucătărie, despre cum se prepară corect carnea, dar și despre cum recunoști care sunt alimentele ce mai pot fi consumate sau care s-au stricat.

Vom detalia mai jos o parte dintre lucrurile pe care doar un bucătar le știe.

Mâncarea nu se mai lipește de tigaie/cratiță

Probabil ți s-a întâmplat de multe ori sa gătești, iar ouăle pe care le prăjești în tigaie să se lipească de fundul vasului, însă nu numai ouăle sunt “buclucașe”, ci multe alimente ajung să se lipească în timpul gătirii.

Bucătării ne învață că pentru a nu ne mai confrunta cu astfel de situații este necesar să folosim cratițe și tigăi cu fundul gros, astfel flacăra nu va mai avea putere mare asupra alimentelor și nu le va usca. De asemenea, pentru a preveni lipirea mâncărurilor nu trebuie să lăsăm tigaia prea mult pe foc să se încingă înainte de a adăuga alimentele pe care vrem să le preparăm. Mai mult, trebuie să evităm folosirea bureților abrazivi, ustensilelor care pot zgâria fundul tigăii și trebuie să evităm soluțiile abrazive sau cu efect puternic de curățare. În acest fel, tigăile nu se vor mai deteriora, iar mâncarea nu se va mai lipi.

De asemena, încălzește spatula cu care umbli în tigaie/cratiță înainte de a lua mâncarea. Pentru ouă de exemplu, putem încălzi în uleiul fierbinte spatula cu care luăm ouăle prăjite, astfel ele se vor desprinde ușor de fundul tigăii.

Tort delicios, proaspăt, feliat perfect

O tehnică asemănătoare ca cea menționată mai sus se folosește și în cazul în care vrem să tăiem tortul în felii perfecte, fără ca interiorul să se lipească de cuțit. Astfel, udă cuțitul cu apă călduță înainte de a tăia tortul și nu se va mai lipi nimic de el, așa cum am putut afla din sfaturile din bucătăria bunicii. Această tehnică este aplicată și la nivel înalt de bucătari și cofetari.

De asemenea, pentru a împiedica alunecarea cuțitului în timpul tăierii există un truc pe care mulți specialiști îl pun în aplicare. Leagă trei elastice de mânerul cuțitului. Dacă te întrebi ce fel de elastice, trebuie să știi că nu e mare filosofie și nu trebuie ceva special pentru bucătărie, ci te poți ajuta de elasticele simple cu care sunt prinși banii. Pe acestea le poți găsi la orice supermarket. După ce ai pus elasticele pe mâner, cuțitul nu îți va mai aluneca din mână.

Dacă ai făcut un tort mare și nu s-a consumat încă, pentru a-l menține proaspăt trebuie să pui felii de pâine în locurile de unde s-a tăiat tort. Feliile de pâine trebuie înfipte cu scobitori, iar în acest fel prăjitura/tortul nu se va mai învechi.

Ouă proaspete, gătite corect

Recomandari A1

Ouăle sunt unele dintre cele mai folosite alimente care pot fi consumate atât singular, cât și în combinații cu alte alimente, din care rezultă preparate delicioase.

Pentru început, ca să facem mâncare cu un ou trebuie să-i verificăm prospețimea. Dar cum facem asta? Cum diferențiem un ou proaspăt de unul învechit sau stricat? Păi este foarte simplu, pentru a vedea în ce stare sunt albușul și gălbenușul, trebuie să spargem un ou și să verificăm cu ajutorul următorilor indicatori:

Ou bun și proaspăt - gălbenușul este ferm, bulbucat și are o formă definită, albușul este vâscos și adunat ferm în jurul gălbenușului.

Ou învechit - gălbenușul este plat și albușul este subțiat, se dispersează de gălbenuș și are o consistență apoasă.

Ou stricat - miroase a stricat încă din coajă, nici nu mai trebuie spart și are un miros dubios.

Și dacă ai nimerit să ai ouă proaspete și vrei să le fierbi, atunci trebuie să știi că ele vor fi pe gustul tău dacă cunoști câte minute trebuie să le ții pe foc pentru a fi nici moi, nici tari sau moi sau tari, depinde cum preferi!

Carne gătită bine

Dacă vrei să faci cârnați la tigaie, atunci pentru a te asigura că sunt făcuți bine și sunt și gustoși, cel mai bine este să îi crestezi ca pe pește. Cu lama unui cuțit fă câteva linii ușor adânci pe grosimea preparatului. Pune cârnații în tigaie și lasă-i să se rumeneasca.

Dacă ai pizza cu carne și vrei să o reîncălzești la cuptor, atunci pentru a fi proaspătă, moale și delicioasă chiar și după ce o reîncălzești trebuie să stropești cu puțină apă înainte.

Dacă vrei să faci carne tocată pentru burger, cel mai bine ar fi sa faci o mică adâncitură în mijlocul rotundului de carne și abia apoi să-l pui la gătit. În acest fel carnea se va prepara mai repede ți nu vei avea surpriza că va fi crudă.

Dacă vrei să faci slănină la cuptor, pentru a avea felii moi și ușor crocante, atunci preîncălzește cuptorul la 205 grade Celsius și lasă slănina în cuptor pe o folie de aluminiu în tavă vreme de 12 minute.

Aceste trucuri sunt știute și aplicate în restaurantele de peste tot, iar dacă vrei mâncare gătită cu atenție și proaspătă, atunci comandă din aplicația eatZZ preparatele care îți fac cu ochiul.

Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia

Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante





Whatsapp LinkedIn
trucuri de la bucătari retete bucatarie eatzz
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Primele episoade din noul serial românesc Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN sunt în AntenaPLAY. Descoperă o poveste unică de viață, despre o tânără care îşi caută drumul într-o lume plină de secrete.
Stirile zilei Oraşul care a primit o moştenire de 10 milioane de euro de la un bărbat care nu vizitase niciodată localitatea
Videoclipul zilei
Video recomandate
Video
Citește și
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire Catine.ro
Actrița Ludwika Paleta a primit amenințări din partea unor urmăritori. Vedeta a cerut ajutorul fanilor Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Posibilă explicație pentru absența lui Călin Georgescu de la protestul organizat chiar de el: „Orice, numai... Libertatea.ro
De ce vom fi evaluați mai devreme de agențiile de rating. Florin Cîțu: ”România nu mai este o... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Cum și-a sărbătorit Laura Cosoi ziua de naștere în Thailanda. Fiicele sale i-au pregătit o surpriză: „Mă... Elle
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars Spynews.ro
Lidia Buble, experiență de coșmar în Vietnam! Ce a pățit când a comandat un cocktail BZI
Florin Piersic a ajuns la mănăstire! Ce dorinţă și-a pus în noaptea dintre ani BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Beef Wellington. Rețeta clasică de care ai nevoie pentru o masă sofisticată HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
De ce au unii oameni păr cârlionțat. Experții au aflat în sfârșit răspunsul useit
Horoscopul zilei de 12 ianuarie 2025. Berbecii au parte de surprize. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Două zodii intră într-o eră nouă odată cu schimbarea Nodurilor Destinului, pe 11 Ianuarie 2025 Jurnalul
Ce se întâmplă dacă bei oțet de mere seara: beneficii și riscuri Kudika
Ce apă se pune în fierul de călcat, de fapt. Astfel, hainele nu se vor șifona atunci când le vei netezi Playtech
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia Redactia.ro
România, lovită de un val de aer rece. După temperaturi de primăvară, se instalează frigul în aproape toată... Observator
Sindromul de ochi uscat iarna: care sunt cauzele și cum îl poți trata în anotimpul rece MediCOOL
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci HelloTaste
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume ProSport
Casa lui Mel Gibson din Malibu, MISTUITĂ de flăcări! „Când am ajuns acasă, desigur... Nu mai era nimic!” Gandul
Irinel Columbeanu reacționează după ce a aflat că Monica Gabor are un băiețel: „Nu îi voi scrie niciun... CanCan
Importanța vitaminei D în sarcină, mai ales în lunile cu mai puțin soare DeParinti
Britney Spears a fost nevoită să părăsească reședința din Thousand Oaks din cauza incendiilor din Los Angeles.... ZUTV
De ce nu mâncăm ouă de curcă. Motivul pentru care nu se găsesc în magazine UseIT
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor Hello Taste