Gata! A început pregătirea antidotului pentru COVID-19, în România! Care dintre bolnavi îl vor primi, în următoarea perioadă
A început pregătirea tratamentului-minune pentru bolnavii de COVID-19 în stare gravă, în România. Mai exact, a fost demarat, marți, procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților cu coronavirus.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 28 Aprilie 2020, 12:41 | Actualizat: Marti, 28 Aprilie 2020, 12:43- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Primele trei recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 s-au făcut marți dimineață, la Centrul de Transfuzie Sanguină din București.
Acest antidot realizat din plasma vindecaților de coronavirus ar urma să funcționeze după următorul principiu: Un pacient deja vindecat a dezvoltat anticorpi ce pot ajuta la vindecarea pacienților infectați în prezent.
După recoltare, plasma va fi testată și, după calificarea biologică, va fi pusă la dispoziție spitalelor.
Cine va primi antidotul pentru coronavirus cu plasmă de la oameni vindecați de COVID-19, în România
Plasma de la un donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi administrată doar pacienților critici infectați confirmați cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:
- se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.
- prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
- sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)
În prezent există trei aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.
Ministerul Sănătății susține că încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.
Pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.