Antena Căutare

O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România. Epidemiologii spun că etapa de conviețuire cu virusul este o normalitate

Covid XEC este o variantă contagioasă, dar nu prezintă un pericol foarte mare! Iată unde a apărut pentru prima dată!

Galerie
O nouă tulpină COVID XEC va ajunge în România | Shutterstock.com

O nouă tulpină COVID care se răspândește deja în întreaga Europă ar putea fi una dintre cele mai dominante variante ale virusului din această toamnă.

Aceasta poartă denumirea de Covid XEC și, spun medicii epidemiologi, va ajunge și la noi în țară cât de curând.

Citește și: Alimentul potrivit pentru a combate astenia de toamnă: „Dacă n-ați mâncat niciodată, trebuie să încercați, e unică”

Iată de unde a pornit această nouă tulpină și ce explică medicii!

Articolul continuă după reclamă

Când ajunge noua tulpină COVID XEC în România

Covid XEC este un hibrid al subvariantelor Omicron care a apărut pentru prima dată în Germania și apoi în Marea Britanie, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania, scrie adevărul.ro

„În curând, vom auzi despre el și În România (...) „Și este normal să fie așa, căci virusul suferă mutații. Vom avea variante noi tot timpul, ca la gripa comună. Motivele sunt ușor de înțeles. Mobilitatea este în creștere, oamenii călătoresc din ce în ce mai mult, unii vin în România, alții pleacă. Nu mai vorbim despre perioada sărbătorilor de iarnă când intră în vacanță”, a explicat Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Institutului Inimii din Cluj-Napoca și președintele Asociației pentru prevenirea și controlul infecțiilor pentru sursa citată anterior.

De asemenea, medicul susține că nu ar dura foarte mult până când această variantă a bolii cauzate de coronavirus să fie depistată și la noi în țară, specificând faptul că tranzitul dintr-o țară în alta poate fi principala cauză.

Cu toate acestea, doctorul epidemiolog nu exclude deja ca acesta să-și fi făcut prezența în România pentru că „simptomele sunt ușoare, iar oamenii nu se mai testează”.

Citește și: Ce este „Virusul leneș”, boala care a ajuns și în Europa. Cum se manifestă și cât de periculos este

„În momentul în care au o simptomatologie exact ca o răceală, care ține două-trei zile, e aproape greu de crezut că lumea va merge să se testeze la medicul de familie sau la spital, în condițiile în care lucrurile se rezolvă de la sine. Acest lucru s-a întâmplat și la variantele virale anterioare. În momentul în care nu ai complicații, nu ai o stare generală proastă și nu ajungi la medic, evident că nu vei face testarea, în cele mai multe dintre cazuri” a menționat și Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București

Specialiștii motivează că această tulpină nu ar trebui să ne îngrijoreze, dar că, totuși ar trebui să ținem cont de metodele de prevenție pentru a ține situația sub control.

„Până la urmă, este normal ca după pandemie să fi intrat în această etapă de conviețuire cu virusul. Și o să avem diverse variante virale, pentru că în mod cert, virusul suferă mutații în orice moment. Problema pe care am putea să o avem este în momentul în care va veni sezonul rece, sezonul de gripă, și vom avea în același timp și viroze și gripă și diverse alte infecții respiratorii. Și vom avea și infecția cu SARS-Cocv-2”, a mai explicat directorul medical al Institutului ”Matei Balș”

Citește și: Un nou caz vindecat de HIV. Este al șaptelea pacient care nu mai este infectat de virus

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Noi scumpiri la raft. Uleiul ajunge la un preț incredibil. Ce spun specialiștii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 30 septembrie 2024. Samia și Alexandra au câștigat suma de 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 30 septembrie 2024. Samia și Alexandra au câștigat suma de 3.500 de lei Luni, 30.09.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x