Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum o putem preveni
Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum o putem preveni. Află totul despre astenia de primăvară.
Publicat: Luni, 11 Martie 2019, 15:16 | Actualizat: Luni, 11 Martie 2019, 15:44Astenia de primăvară. Care sunt simptomele și cum o putem preveni. Află totul despre astenia de primăvară.
Astenia este o afecţiune care apare de obicei odată cu modificarea sezonului. Este o tulburare care durează o perioadă de timp variată, de-a lungul căreia ne simţim obosiţi, chiar dacă nu depunem prea mult efort în general. Această tulburare se caracterizează atât prin oboseală mentală, cât şi fizică, ambele constante constantă. Simptomele asteniei de primăvară sunt adesea confundate cu cele ale altor afecţiuni, cum ar fi depresia.
Astenia este o tulburare resimțită mai mult în cazul femeilor decât în cel al bărbaților. Senzaţia de oboseală şi de slăbiciune pe care unele persoane o resimt în această perioadă este, de fapt, urmarea efortului de adaptare a organismului la condiţiile noului sezon. Corpul nostru nu reuşeşte să se adapteze la schimbările care au loc în mediul înconjurător și de aici apar aceste tulburări.
Astenia psihică
Astenia psihică se manifestă prin instabilitate emoţională. Persoana care suferă de o astfel de tulburare trece brusc de la o stare emoţională la alta şi simte adesea nevoia să plângă. Alte simptome specifice sunt dispoziţia anxioasă şi nervoasă, oboseala şi scăderea semnificativă a stimei de sine. Afectează mai ales persoanele care muncesc în condiţii de stres crescut.
Psihologii recomandă o rețetă simplă: profită de zilele însorite de primăvară și petrece mai mult timp la soare! Te va ajuta să-ți reîncarci bateriile cu serotonină- numită și hormonul fericirii- și astfel poți să ai o stare de spirit mai bună.
Astenia de primăvară simptome
- lipsa poftei de mâncare
- hipotensiune arterială
- sentimente regulate sau constante de apatie
- tristeţe fără un motiv aparent
- tendinţa de a te supăra mai uşor
- interes sexual scăzut
- dureri de cap, amețeli
- nivel redus de energie şi slăbiciune musculară, epuizare sau, în unele cazuri, pierderea părului
Cum previi astenia de primăvară
Exerciții fizice în mod regulat. Dar cu mare atenție, să nu te epuizeze și mai tare. Plimbările, mersul pe jos sau exerciții ușoare de aerobic pot fi ceea ce ai nevoie.
Petrece mai mult timp în aer liber. Plimbarea sub soarele de primăvară stimulează creierul nu doar prin creşterea fluxului de sânge oxigenat, ci şi prin stimularea producerii de serotonină, substanţă care generează o stare psihică de bine.
Suplimentele alimentare
Evită alimentele care obosesc organismul precum grăsimile și prăjelile, făina albă și zahărul. Consumă cât mai multe crudităţi. Spanacul, ştevia, urzicile şi leurda sunt bogate în substanţe ce revitalizează organismul.
Înlocuieşte cafeaua cu ceai verde
Dormi suficient. Dormi cel puţin şapte ore pe noapte dacă vrei ca nivelul de energie din timpul zilei să fie optim.
Astenia de primăvară nu ar trebui considerată o boală, ci este un semnal de alarmă pe care corpul tău îl trage, încercând să-ți spună că are nevoie de o alimentație sănătoasă, proaspătă.
Tratamentul pentru astenia de primăvară este un regim bogat în vitamine și minerale luate din fructe și legume proaspete și alte alimente sănătoase. Consumă multă apă și ceaiuri naturale, mănâncă fructe și lactate în fiecare zi și vei trece cu bine peste această perioadă.
Chiar dacă simptomele unei astenii sunt foarte frecvente la începutul primăverii și la trecerea într-un nou sezon în general, este bine ca de fiecare dată să consultăm medicul pentru a fi siguri că simptomele nu ascund o afecțiune mai gravă.