Premieră în România: Moneda de 100 de lei se lansează mâine. Câte exemplare intră în circulație
Banca Națională a României pune în circulație moneda de 100 de lei începând cu data de 5 noiembrie 2024! Iată ce poveste are și cum arată!
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 04 Noiembrie 2024, 14:37 | Actualizat: Luni, 04 Noiembrie 2024, 15:40România are parte de o nouă premieră importantă!
Ziua de 5 noiembrie 2024 marchează lansarea monedei de 100 de lei!
Pe aceeași temăIată cum arată, ce poveste are și câte exemplare se lansează în circulație!
Premieră în România: Moneda de 100 de lei se lansează mâine
Prima monedaă în valoare de 100 de lei se lansează mâine, 5 noiembrie 2024!
Din punct de vedere cultural, este un eveniment extrem de important, mai ales că moneda are o semnificație aparte.
Primele imagini cu moneda care urmează să se lanseze au apărut, iar curioșii au rămas cu adevărat surprinși de estetica acesteia.
Pe aceeași temăBanca Națională a României pune în circuitul numismatic moneda de 100 de lei începând cu data de 5 noiembrie 2024. Lansarea monedei amintește de împlinirea a 80 de ani de la momentul în care Operațiunea Neptun a avut loc.
Pe aversul monedei este tipărită imaginea Mănăstirii Tismana, semnificând locul în care a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României, scrie Spy News.ro. De asemenea, este inscripționat și anul în care este lansată, stema țării, cuvântul „România” în arc de cer, stema României și valoarea de 100 de lei.
Pe reversul acesteia apar două portrete importante: cel al lui Constantin Angelescu și al lui Ion Lepădatu, doi guvernatori importanți ai BNR, alături de inscripția numelor lor. Pe lângă portretele celor doi, apare și Palatul Vechi al Băncii Naționale a României alături de textul „Operațiunea Neptun”.
Greutatea monedei este de 6,452 de grame, iar pentru un moment tirajul acestora este de doar 5 000 de piese. Iată cum arată!
Potrivit gorjeanul.ro, monedele din aur cu tema 80 de ani de la desfășurare Operațiunii „Neptun” sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și de certificate de autenticitate, redactate atât în limba română, limba engleză, cât și limba franceză, acolo unde se regăsesc inclusiv semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tot mâine se lasează și o coală specială cu patru bancnote cu valoarea nominală de 10 lei care are rolul de a marca, de asemenea, împlinirea a 80 de ani de la marele eveniment.
Tirajul pentru coala specială, formată fiecare din 4 bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 1 000 de exemplare.
Ce este Operațiunea Neptun din anul 1944
Operațiunea Neptun, cunoscută și sub denumirea de „Tismana”, s-a desfășurat în anul 1944, atunci când România a fost nevoită să își aper resursele prin adăpostirea în sectre a 242 de tone de aur din tezaurul Băncii Naționale Române și 3 tone de aur din tezaurul Poloniei.
Cantitatea uriașă de aur a fost ascunsă timp de 3 ani într-o peștere din apropierea Mănăstirii Tismana, din frica de a nu ajunge în posesia Rusiei.
Sovieticii nu își doreau doar controlul asupra rezervei de aur, ci și asupra altor resurse economice pe măsură ce Armata Roșie înainta pe teritoriul țării. URSS a avut un interes major în preluarea controlului asupra resurselor economice românești tocmai pentru a putea să își asigure influența politică și economică la noi în țară în perioada imediat următorare de după război.
Pe aceeași temă