Ce șoferi riscă să ia 7 ani de închisoare, dacă fac o mișcare greșită. Regula care nu trebuie încălcată într-o situație gravă
Șoferii sunt avertizați cu privire la un gest ce i-ar putea costa libertatea în cazul în care sunt implicați într-un accident rutier. Aceștia riscă 7 ani de închisoare dacă fac un lucru evident grav, ce ar putea duce în eroare ancheta autorităților.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 11 Iulie 2022, 14:54 | Actualizat: Luni, 11 Iulie 2022, 15:13- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aceeași legislație se aplică și în Turcia, Grecia și Bulgaria. Hotărârea de a da șapte ani de închisoare pentru un gest pe care mulți șoferi obișnuiau să îl facă a venit în urma unei situații care a dus la zădărnicirea anchetei.
Șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident grav, cu victime, vor primi de-acum 7 ani de închisoare
Potrivit Antena 3, decizia a fost luată de judecătorii Curţii Supreme, după tragedia din judeţul Ialomiţa, din 2015, când un bărbat aflat pe bicicletă a murit după ce a fost lovit de o maşină. Șoferul a şters atunci urmele şi a primit astfel o pedeapsă mai mică.
La 7 ani de la tragedia din Ialomita, acolo unde un biciclist a fost lovit mortal de un sofer care şi-a ascuns apoi urmele, judecatorii Curtii Supreme au decis sa schimbe legea.
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că este faptă penală să muți o mașină de la locul accidentului, fără acordul polițiștilor. Astfel, șoferii care nu vor respecta legea se pot alege cu pana la 7 ani de închisoare.
”În momentul în care ai o traiectorie a masinii si tu îi modifici traiectoria după ce s-a terminat impactul respectiv și s-a produs accidentul, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat, iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Parctica a arătat acest lucru, motiv pentru care infracțiunea este și de pericol, în primul rând, dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că dacă ai modificat urmele accidentului, bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis, pentru Antena 3.
”Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat în accidentul de circulației este presat cumva să-şi mute autovehicului. Este clar căa supra lui este creată o stare mare de tensiune, mai ales că a fost implicat într-un accident rutier.
Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic, care cumva îl îndeamnă să-şi mute autovehicului, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână cu vehiculul pe aceeaşi poziţie, iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente la fața locului dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat și Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov.
Pe aceeași temăCât costă amenda dacă te afli pe un vehicul și ești prins cu telefonul în mână
Într-un comunicat al Poliției Române se arată că: “În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. În asemenea cazuri, se aplică amendă contravențională 4-5 puncte și 580 sau 725 de lei, potrivit romaniatv.
”Scopul legislaţiei rutiere este, în primul rând, de a proteja viaţa, integritatea şi sănătatea persoanelor care participă la traficul rutier. Acest act normativ este rezultatul unor consultări şi dezbateri cu toţi cei interesaţi de creşterea nivelului de siguranţă a circulaţiei rutiere şi a participanţilor la trafic. Legislaţia rutieră suscită, cred, cel mai crescut interes din partea publicului”, a afirmat Lucian Bode.
Potrivit acestuia, ”obiectivul de creştere a siguranţei rutiere asumat de România, prin PNRR, de reducere a numărului de victime (...) ale accidentelor rutiere cu 25 la sută faţă de nivelul de referinţă 2019, termenul asumat fiind 2026”, potrivit news.ro.