Antena

(P) Războiul energetic și economia din România

Criza energetică apărută la finalul anului trecut și conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat incertitudini economice și energetice la nivel mondial. România cunoaște și ea creșteri semnificate în prețurile materiilor prime, în sectorul energetic, industriile farmaceutice, cosmetice, alimentare.

Autor: Redacție a1.ro Publicat: Luni, 06 Iunie 2022, 13:13 | Actualizat: Luni, 06 Iunie 2022, 13:14
Criza energetică apărută la finalul anului trecut și conflictul dintre Rusia și Ucraina a generat incertitudini economice și energetice la nivel mondial

Creșterea prețurilor energetice, alături de perspectiva asupra penuriei de gaze naturale, ar putea contribui la o nesiguranță în economie, în rândul companiilor, pieței financiare, dar și a gospodăriilor.

Prețurile energiei electrice, gazelor naturale și ale petrolului sunt în creștere

Criza energetică declanșată iarna trecută, când prețurile energiei electrice și a gazelor naturale au explodat, alături de Războiul din Ucraina, au tulburat piețele energiei, crescând prețurile petrolului și gazelor la cele mai ridicate niveluri din ultimii zece ani. Rusia este cel mai mare exportator de petrol către piețele din România, iar gazele sale naturale alimentează atât țara noastră, cât și întreaga Europă.

În timp ce piețele cărbunelui și gazului rămân incerte, prețurile energiei electrice au de suferit în continuare. România este dependentă de importurile de combustibil rusești, efectele fiind resimțite în prețurile de la pompă. Cel mai probabil, dacă prețurile la gaze se vor menține la nivelurile actuale, facturile la energie vor crește în viitorul apropiat, exacerbând presiunea asupra veniturilor consumatorilor din țară.

Piața gazelor naturale din România, suportă o perioadă dificilă, caracterizată de o volatilitate ridicată a prețului, schimbările majore înregistrate într-un timp scurt, dar și lipsa de predictibilitate în zona de aprovizionare. Acest lucru se resimte atât în rândul furnizorilor, cât și al consumatorilor.

Efectele războiului asupra economiei românești

Războiul energetic are efecte semnificative asupra economiei românești. Pe termen scurt, creșterea prețurilor gazelor și petrolului, sunt cele care afectează cu precădere întreaga populație. Pe termen lung însă, creșterea economică va fi categoric mai mică, inflația va crește, iar alimentare cu gaze în perioada rece, ar putea avea de suferit.

Fluctuarea prețului petrolului în fiecare zi, a dus deja și cel mai probabil va duce la scumpiri în masă. Importurile vor cunoaște creșteri financiare semnificative, prețurile pentru transporturi fiind în creștere. Acest lucru se va face remarcat în prețul produselor, cel mai mult având de suferit consumatorii, fiind nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Printre industriile afectate de scumpiri, regăsim industria alimentară, farmaceutică, tigari electronice, fashion, automobile, materiale de construcție, industria lemnoasă.

Valorificarea resurselor naturale

Totuși, pentru a putea face față scumpirilor și a încerca restabilirea economiei, valorificarea resurselor naturale ale României reprezintă o șansă în favoarea economiei naționale. România dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și reprezintă un potențial important în dezvoltarea producției de gaze naturale. Zăcămintele de gaze naturale din Marea Neagră pot ajuta la relansarea economiei românești.

Prin promulgarea legii offshore, exploatarea gazelor naturale ar urma să reducă dependența României față de Rusia și creșterea economică a țării prin crearea de noi locuri de muncă, contribuții la bugetul de stat și a noi oportunități de afaceri.

Încotro se îndreaptă economia în România?

Recomandari A1

Conform Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, evoluţia economiei României în 2022. va creşte cu 2,9%, faţă de 4,6%, cât era inițial prognozat. Cu toate că Războiul din Ucraina nu pare a se termina curând, iar cel energetic afectează tot mai mult buzunarele românilor, economiștii consideră că economia țării nu va intra în recesiune.

Cu toate acestea, inflaţia este în continuă creştere şi pare că va trece de două cifre în acest an. Prețurile mai mari aduc venituri semnificative la bugetul de stat, prin încasarea TVA-ului, însă incertitudini financiare în rândul consumatorilor români.

Whatsapp LinkedIn
economie romania razboi energetic criza energetica
Stirile zilei ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună spre moarte. Soţia unuia dintre ei şi-a salvat viaţa, refuzând să urce pe motor
Citește și
Nouriel Roubini, cel care a prezis Criza economică mondială din 2007–2010 cu cinci ani înainte,...
Video recomandate
Video
Citește și
La mulți ani, Elena! La mulți ani, Constantin! Mesaje, urări și felicitări pentru sărbătoriții de pe 21 mai Catine.ro
De ce gemenii Victoriei Ruffo au ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Ce relație au cu mama lor Happy Channel
Politicianul român care va avea pensie de 5.800 de euro plătită de UE. Câți bani vor încasa Traian Băsescu,... Libertatea.ro
O însoțitoare de bord a dezvăluit de ce pasagerii unui avion nu trebuie să adoarmă niciodată înainte... Ziare.com
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile AntenaSport
Fiica Danei Rogoz a împlinit 4 ani. Actrița a dezvăluit noi imagini ADORABILE cu Lia: „Câtă frumusețe și... Elle
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei... Spynews.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au... BZI
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros HelloTaste.ro
Cele mai faimoase băi termale istorice din România, transformate în muzeu: "Atrage mulți turiști" Antena3.ro
SpaceX a dezvăluit noile costume pentru zborurile spațiale comerciale. Ce vor purta astronauții atunci când... useit
Horoscopul zilei de 21 mai 2024. Leii se pot confrunta cu conflicte. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Viaţa premierului slovac, Robert Fico, nu mai este în pericol Wall-Street
Cele mai răvășitoare 30 de citate de dragoste din romane Kudika
Vedeta din România care a făcut furori pe covorul roşu de la Cannes. A apărut alături de soţul celebru Playtech
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi Redactia.ro
Locul unic din România, considerat raiul iubitorilor de trasee montane. Drumul până la el ne poartă prin aproape... Observator
Alimente care ameliorează crampele musculare. Impactul pozitiv asupra acestor simptome MediCOOL
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni HelloTaste
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de... ProSport
Două zodii vor trece prin clipe de coșmar în luna iunie! NIMIC nu le merge bine! Gandul
Imagini controversate din Iași, devenite virale. Gestul rușinos făcut de această blondă, în autobuz CanCan
Cum îl determini pe copil să coopereze DeParinti
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și... ZUTV
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul UseIT
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Hello Taste