Armata americană a atacat aerian cinci poziţii ale miliţiei irakiene proiraniană Brigăzile Hezbollah în Irak, în urma uciderii a doi americani
Armata americană a efectuat atacuri aeriene asupra a cinci poziţii, în Irak, aparţinând unei miliţii proiraniene, în noaptea de joi spre vineri, ca represalii după uciderea a doi militari americani într-un atac cu proiectile asupra unei baze aparţinând coaliţiei internaţionale în Irak, relatează AFP.
Publicat: Vineri, 13 Martie 2020, 11:18 | Actualizat: Vineri, 13 Martie 2020, 11:32”Aceste atacuri aeriene erau defensive, proporţionate şi un răspuns direct dat ameninţării reprezentate de grupări armate şiite proiraniene care continuă să atace baze ce găzduiesc forţe ale coaliţiei” internaţionale antijihadiste în Irak, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
Ele au vizat cinci unităţi de depozitare de armament aparţinând Brigăzilor Hezbollah (Kataeb Hezbollah), una dintre facţiunile loiale Iranului cele mai radicale în Irak, ”în vederea reducerii capacităţilor acestora de a comite viitoare atacuri împotriva forţelor coaliţiei”, a precizat Ministerul american al Apărării.
”Aceste grupări teroriste trebuie să-şi înceteze atacurile împotriva forţelor americane şi ale coaliţiei, altfel ele vor suporta consecinţele, la momentul şi în locul pe care le vom alege noi”, a ameninţat Pentagonul.
Secretarul american al Apărării Mark Esper a avertizat cu puţin mai înainte că Washingtonul va ”pedepsi vinovaţii”, după ce aproximativ 30 de proiectile au fost trase miercuri seara asupra marii baze de la Taji, la periferia Bagdadului, în care se află militari din coaliţie.
Doi militari americani şi un militar britanic au fost ucişi în acest atac - al 22-lea împotriva intereselor americane în Irak de la sfârşitul lui octombrie, care s-a soldat de asemenea cu 14 răniţi americani, britanici, polonezi şi alţii, dintre care cinci se află în stare gravă.
OPRAŢIUNE PUR AMERICANĂ
Un oficial american din regiune a precizat că atacurile ca represalii nu sunt ”o operaţiune a coaliţiei, ci o operaţiune specific americană”.
La Bagdad, oficiali locali în domeniul securităţii au declarat pentru AFP că baze ale Brigăzilor Hezbollah din zona Jorf al-Sakher, în provincia Babilon, situată la marginea de sud a Bagdadului, au fost vizate de cel puţin cinci bombardamente.
Recently obtained video
Jurf al-Sakhar, south of Baghdad,
Footage of airstrikes targeting sites affiliated to -backed militias.
— Heshmat Alavi (@HeshmatAlavi)
Forţele irakiene de securitate au intrat imediat în stare de alertă, au adăugat ei.
La sfârşitul lui 2019, bombardamente aeriene americane la frontiera irakiano-siriană s-au soldat cu 25 de morţi în rândul trupelor auxiliare irakiene ale Iranului, ca ripostă faţă de moartea unui subcontractor american într-un atac asupra unei baze din nordul ţării.
Facţiunile irakiene proiraniene promit cu regularitate să-şi ”răzbune” şeful, pe Abu al-Muhandis, asasinat în ianuarie la Bagdad de către Statele Unite, alături de generalul iranian Qassem Soleimani.
Joi, Brigăzile Hezbollah i-au salutat pe ”cei care au efectuat această operaţiune a forţelor ocupaţiei americane”, însă fără să o revendice. Ele au îndemnat la noi atacuri antiamericane.
Audiat joi în Congres, generalul Kenneth McKenzie, şeful Vomandamentului Militar american Central (CENTCOM), care acoperă Irakul şi Siria, a amintit că Statele Unite au trimis peste 10.000 de militari în regiune, ca întăriri, după asasinarea generalului Soleimani.
Iar aceste întăriri vor fi necesare atât timp cât administraţia preşedintelui Trump îşi va aplica politica de ”presiune maximă” asupra Iranului - care îmbină izolarea diplomatică şi sancţini economice, a avertizat el.
”Pe viitor, obiectivul CENTCOM este să poziţioneze suficiente forţe în regiune pentru a se ajunge la o stare permanentă de disuasiune a Iranului şi în vederea adaptării la viitoare ameninţări iraniene”, a adăugat el.
Autorităţile irakiene se află într-o poziţie delicată în faţa caliţiei.Ele continuă să efectueze operaţiuni cu trupele lor împotriva jihadiştilor, însă Parlamentul a votat recent în vederea expulzării celor 5.200 de militari americani din ţară, iar Guvernul trebuie, acum, să aplice această decizie.
Iar chiar în timp ce coaliţia anunţa că îşi suspendă activităţile în Irak, din cauza tensiunilor între Teheran şii Washington, duminică, ea a pierdut doi oameni - americani - în confruntări armate împotriva jihadiştilor, în nordul Irakului.
Sursa : news.ro